Opiekę nad całym procesem winifikacji sprawuje winemaker Laurent Calmel. Po ukończeniu wyższych studiów enologicznych rozpoczął pracę w winnicach zarówno we Francji jak i poza jej granicami. Zdobyte doświadczenie i ogromną wiedzę wykorzystał rozpoczynając współpracę z Jérôme Josephem przy tworzeniu wspólnego projektu. W swojej pracy przykłada dużą wagę do ekologicznych metod winifikacji i poszanowania praw natury.
Producent
Langwedocka winnica Calmel & Joseph to wspólny projekt, na którego czele stoi dwóch przyjaciół - Laurent Calmel i Jérôme Joseph. Pomysł wspólnego przedsięwzięcia narodził się w 1995 roku i od tego czasu dwaj przyjaciele stale rozwijają swoją wspólną winiarską pasję. W 2015 roku kupili imponująca posiadłość, położoną w bliskim sąsiedztwie średniowiecznego Carcassonne, w zachodniej Langwedocji. W chwili obecnej Calmel & Joseph produkują wina zarówno z winogron pochodzących z ich własnych upraw, a także skupują winogrona od sprawdzonych, lokalnych hodowców. Własne winnice położone są na wysokości 300 metrów n.p.m. wśród pięknej śródziemnomorskiej roślinności. Tutejsze gleby są bogate w piaskowce, glinę, kredę a także skały wapienne. Poranne i wieczorne mgły sprawiają, ze tutejszy klimat jest bardziej wilgotny i chłodniejszy niż na sąsiednich terenach. Zarówno uprawa winorośli jak i cały proces winifikacji opiera się wyłącznie o metody ekologiczne i organiczne. Winiarze nie używają pestycydów, sztucznych nawozów czy innych chemicznych dodatków. Jak mówi Laurent Calmel „Nasza praca polega na przywracaniu życia w glebie w celu pobudzenia mikoryz, robaków, aktywności bakteryjnej, grzybów i owadów. W tym celu wzbogacamy zawartość organiczną ziemi zimowym siewem fasoli, owsa i jęczmienia, których systemy korzeniowe przebijają i napowietrzają warstwy gliny i zwiększają poziom azotu w glebie”. Respektowanie praw natury owocuje w postaci znakomitych, uczciwych i wolnych od chemicznych polepszaczy win.