Cava Mas Xarot Gran Reserva Enoteca, xarel-lo / macabeu / parallada / pinot noir, Hiszpania, wino musujące
Producent: Mas Xarot, Hiszpania
- Kolor
- Białe, Musujące
- Smak
- Wytrawne
- Szczep:
- macabeo, xarel·lo, parellada
- Kraj pochodzenia:
- Hiszpania
- Styl wina:
- Pełne, Złożone
- Możliwość starzenia
- będzie lepsze w ciągu 5 lat
- Ekologiczność
- konwencjonalna
- Nagrody
- Sommelier RW Poleca, Decanter
- Region apelacja
- DO Cava
- Region geograficzny
- Katalonia
- Rocznik
- 2013

dla zalogowanych
Cena: 130.99 zł brutto
- Kurier 20.00 zł brutto
- Dostawa na terenie Warszawy tego samego dnia 20.00 zł brutto
- Dostawa na konkretny termin 37.00 zł brutto
- Odbiór osobisty lub przez upoważniony podmiot w wine barze Republiki Wina (ul. Ks. Skorupki 5) 0.00 zł brutto
- Odbiór osobisty lub przez upoważniony podmiot w sklepie stacjonarnym przy ul. Ochockiej 1a 0.00 zł brutto

Cava Mas Xarot Gran Reserva Enoteca, xarel-lo / macabeu / parallada / pinot noir, Hiszpania, wino musujące
Szczep: xarel·lo, macabeo, parellada


Słodycz
Kwasowość
Taniny

Niezwykłe, pełne i złożone hiszpańskie wino musujące o głębokim, złotym kolorze. Ukazuje wszystko co najlepsze dla terroir historycznej części Penedes. Dojrzewa przez ponad 7 lat. Przejawia aromaty typowe dla dojrzewania - dymu i brioche. Przejawia elegancki, długi finisz. Przeznaczone do złożonych dań z białego mięsa, pieczeni oraz dojrzałych serów. Wino ekologiczne, z winogron uprawianych metodą naturalną. Doskonałe na prezent z okazji odniesionego sukcesu.
Oceny
Producent - Czyli kto mnie zrobił?

Mas Xarot, Hiszpania
POZNAJ PRODUCENTAŚrednia ocena: 5, liczba ocen: 2
-
Ocena:Uwielbiam cavy i to wino jest jedne z lepszych, które piłam (Ania, 14.10.2021)
-
Ocena:Cudownie złożona i dojrzała Cava, kładzie na łopatki niejednego szampana (Szymon, 08.01.2021)
Twoja opinia
aby wystawić opinię.
Hiszpania
Jeśli zapytacie swoich znajomych, z jakiego kraju wina najchętniej wybierają, zapewne często usłyszycie odpowiedź – z Hiszpanii. Trudno się dziwić – hiszpańskie butelki to nasi dobrze znani, codzienni „amigos”, dostępni w zasadzie w każdej półce cenowej, wina przyjazne, soczyste, w których aż czuć ciepło iberyjskiego słońca.
Hiszpania jest krajem o czytelnym i precyzyjnym systemie oznaczania typów swych win, regionów i apelacji – jego szczegóły możecie poznać w naszym artykule Jak czytać etykiety – cz. 1. – Rioja. Często słyszy się też o hiszpańskim stylu wina, mając na myśli wina solidnie potraktowane dębową beczką. Nieżyczliwi mogą wręcz stwierdzić, że winiarska Hiszpania jest… nudna. Czy mają rację?
Nic bardziej mylnego.
Hiszpania to bogactwo różnorodności smaków, stylów, endemicznych szczepów winogron, gleb, filozofii, historii i ludzi. To spotkanie tradycji z nowoczesnością. Producentów z wielopokoleniowymi tradycjami z awangardowymi modernistami. Winna eksploracja Hiszpanii może nam zająć długie godziny przy lekturze i kieliszku, my dziś chcemy Was zabrać w przyspieszoną podróż po najważniejszych hiszpańskich regionach winiarskich.
W podróż przez trzy twarze Hiszpanii.
Część 3 – Hiszpania musująca
Cava
Cava to nazwa jednego z najsłynniejszych win musujących świata, ale także nazwa apelacji. I to wyjątkowej.
DO Cava jest bowiem jedyną na świecie apelacją, która nie jest przypisana geograficznie do jednego miejsca. Większość butelek pod jej szyldem powstaje co prawda w Katalonii, jednak możemy znaleźć także Cavę pochodzącą z La Rioja, Saragossy, Nawarry czy Walencji. Przyznacie, nietypowo.
Cava jest winem produkowanym metodą tradycyjną – tą samą, co jej nieco słynniejszy kuzyn Szampan, czyli taką, gdzie druga fermentacja ma miejsce w butelce. Różnią ją używane odmiany winogron – większość Cav powstaje z tercetu Macabeo, Xarel lo i Parellada. Na etykiecie Cavy, równie czytelnej co innych hiszpańskich apelacji, znajdziemy również informacje o:
Starzeniu: Jeśli nie widzimy oznaczenia, mamy gwarancję, że wino dojrzewało na osadzie co najmniej 9 miesięcy. Jeśli czas ten wydłużył się do co najmniej 15 miesięcy, znajdziemy oznaczenie Reserva, a jeśli do 30 miesięcy – Gran Reserva.
Zawartości cukru: Brut nature – 0-3 g, Extra brut – 3–6 g, Brut – 0-12 g, Extra seco – 12–17 g, Seco– 17–32 g, Semiseco – 32–50 g, Dulce – ponad 50 g.
(Piwnica producenta Cavy Mas Xarot)
Hiszpański Szampan? Nie… już nie!
Nie da się ukryć, że skojarzenia ze słynnym francuskim winem nasuwają się same – to i to musujące, to i to produkowane tą samą metodą… Swego czasu Hiszpanie mocno wykorzystywali ten fakt, budując sukces Cavy właśnie na odpowiednim nazewnictwie. I tak w połowie XX wieku na europejskie rynki trafiły duże ilości butelek „Spanish Champagne”, co oczywiście spotkało się z dezaprobatą producentów z Szampanii. W 1960 r. w Wielkiej Brytanii zakazano sprzedaży pod nazwą Szampan win innych niż z apelacji AOC Champagne, a od 1966 r. Cava musi być sprzedawana pod rodzimą nazwą.
Rozłamy w apelacji DO Cava
Na początku 2019 roku 9 producentów, ze względu na brak porozumienia z władzami apelacji, zdecydowało się opuścić jej szeregi. Ich wina będą wypuszczane teraz pod marką Corpinnat, organizacją utworzoną w 2017 roku, planującą początkowo działać pod skrzydłami apelacji DO Cava. Kością niezgody były zastrzeżenia Coorpinatu co do rozproszenia regionalnego apelacji oraz zbyt niskie wymagania jakościowe. Widząc więc „Corpinnat” na etykiecie, macie do czynienia również z Cavą, w dodatku wysokiej jakości. Więcej o organizacji i producentach przeczytacie na https://www.corpinnat.com/en/.
Jak smakuje Cava?
W podstawowych Cavach atutem jest ich rześkość i aromaty owocowe – jabłek, cytrusów, brzoskwiń. Im dłużej miało miejsce starzenie na osadzie, tym mocniej do głosu dochodzą nuty tostów, brioszki, orzechów. Najlepsze Cavy to trunki długie, złożone, bogate i eleganckie.
Mówi się, że wina z DO Cava pozwalają poczuć szampańską jakość za rozsądne pieniądze. Czy to prawda? Trudno powiedzieć. Jeśli chcecie się przekonać, najlepsza będzie do tego butelka Mas Xarot Reserva Brut Nature.
Inna strona musa: Sensum Laxas - musujące Albarino z Galicji, produkowane metodą tradycyjną.
--
Zapraszamy Was do dalszej eksploracji winnej Hiszpanii:
Autor: Iwo Świerblewski