Cava Mas Xarot Gran Reserva BRUT, xarel-lo / macabeu, parellada, pinot noir, Hiszpania, wino białe musujące
Producent: Mas Xarot, Hiszpania
- Kolor
- Białe, Musujące
- Smak
- Wytrawne
- Rodzaj:
- Na prezent, Na wesele
- Szczep:
- macabeo, xarel·lo, parellada
- Kraj pochodzenia:
- Hiszpania
- Styl wina:
- Lekkie, Rześkie
- Możliwość starzenia
- pić teraz lub do 2 lat
- Ekologiczność
- organiczna
- Nagrody
- Vivino
- Region apelacja
- DO Cava
- Region geograficzny
- Katalonia
dla zalogowanych
Cena: 84.99 zł brutto
- Kurier 25.00 zł brutto
- Dostawa na terenie Warszawy tego samego dnia 25.00 zł brutto
- Dostawa na konkretny termin 37.00 zł brutto
- Odbiór osobisty lub przez upoważniony podmiot w wine barze Republiki Wina (ul. Ks. Skorupki 5) 0.00 zł brutto
- Odbiór osobisty lub przez upoważniony podmiot w sklepie stacjonarnym przy ul. Ochockiej 1a 0.00 zł brutto
Cava Mas Xarot Gran Reserva BRUT, xarel-lo / macabeu, parellada, pinot noir, Hiszpania, wino białe musujące
Szczep: xarel·lo, macabeo, parellada
Słodycz
Kwasowość
Taniny
#lekkie #rześkie
Świeże, aromatyczne i owocowe wino musujące o perlistych bąbelkach. Produkowane przez klasyczną winnicę w historycznej części apelacji. Ta Cava dojrzewa ponad 3 lata. Lekkie i orzeźwiające, doskonałe o każdej porze dnia, pasujące do owoców morza, białego mięsa oraz do dań z ryżu. Wino ekologiczne, z winogron uprawianych metodą organiczną. Doskonałe na aperitiff, do powitania gości przyjęcia weselnego, a także na prezent z okazji odniesionego sukcesu.
Nasz sommelier o tym winie:
Chciałem Wam pokazać mojego ulubionego musiaka z kategorii „value for money”, czyli o dobrej jakości za przyzwoitą cenę. Jest to Cava Mas Xarot Gran Reserva Brut.
Co do tej przyzwoitej ceny – często towarzysze wręcz mi w nią nie wierzą. Elegancka, żłobiona, biała etykieta, złote litery, dumny napis „Gran Reserva” na etykiecie (czyli bardzo wysokie oznaczenie jakościowe – ponad 3 lata dojrzewania na osadzie)… a cena niewiele wyższa od butelki Prosecco
Otwarcie butelki ani trochę nie rozczarowuje – piękne, drobne bąbelki, aromat cytrusów, jabłek, z uzupełniającymi je akcentami skórki od chleba i brioszki Orzeźwiająca kwasowość, kremowa struktura, długi finisz. Świetny balans między młodzieńczą werwą a dojrzałością. Organiczna uprawa winorośli
Tak, to zdecydowanie jedna z moich ulubionych butelek na co dzień.
Polecam – na ważne okazje, te mniejsze, a i bez okazji – otwarcie dobrego musiaka samo w sobie okazję tworzy!
Dominik.
Oceny
Producent - Czyli kto mnie zrobił?
Mas Xarot, Hiszpania
POZNAJ PRODUCENTAKod producenta: W-MX-m-1
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.
To właśnie wino musujące towarzyszy nam najczęściej przy świętowaniu różnych okazji. Jesteś szczęśliwy, odniosłeś sukces? Strzelasz korkiem i pijesz bąbelki, proste.
Jest to zapewne jeden z powodów, dla których wina musujące tak dobrze się nam kojarzą. Warto zaznajomić się z nimi na szerszej płaszczyźnie i korzystać z nich nie tylko od święta. By nie błądzić po omacku, zapoznajcie się z kilkoma podstawowymi informacjami na ich temat.
Wino musujące a Szampan
Czy każde wino musujące jest Szampanem? Oczywiście, że nie, mimo, że notorycznie wszelakie wina musujące Szampanami się nazywa (z naszym bywalcem najniższych półek sklepowych „ruskim szampanem” na czele). Więc skoro nie każde jest Szampanem, to jakie są rodzaje win musujących?
Polskie wino musujące
Polska jako kraj o chłodnym (jak na warunki winiarskie) klimacie, właśnie w winach musujących ma szansę osiągnąć najlepsze wyniki – najlepszym przykładem jest AOC Champagne. Nic dziwnego, że rośnie nie tylko liczba dostępnych polskich win musujących, ale także ich jakość.
Pomostem łączącym Polskę i Szampanię jest osoba Guillaume Duboisa, jednego z pierwszych producentów wina musującego w Polsce. Ten pochodzący z Szampanii winiarz od 2014 roku, w swojej winnicy Gostchorze pod Krosnem Odrzańskim tworzy wino musujące Gost Art. Jak na dzieło rdzennego Szampańczyka przystało, produkowane jest metodą tradycyjną. Jest to wino niejednokrotnie nagradzane medalami w konkursach winiarskich, znane i cenione, a przede wszystkich z edycji na edycję lepsze. Rocznik 2018 prezentuje znakomite aromaty dojrzałych owoców, nuty dojrzewania na osadzie, a także rewelacyjny balans rześkiej kwasowości i odrobiny słodyczy.
Poza flagowym winem Gost Art z winnica Gostchorze wypuściła niedawno także wersję Gost Art Riesling, która od razu zyskała uznanie winomanów, co przypieczętował złoty medal na konkursie w Jaśle.
Champagne
Król win musujących, jeśli chodzi o rozpoznawalność, prestiż i cenę butelki. Nawet niezainteresowani światem win, wiedzą, że Szampan jest drogi, luksusowy, pity na największych salonach Świata.
Szampanem/ Champagne można nazywać tylko wino pochodzące z apelacji AOC Champagne w północnej Francji. Produkowany jest metodą tradycyjną (szampańską), polegającą na drugiej fermentacji wina (tej, w której powstają bąbelki) w butelce, w której wino jest sprzedawane, głównie ze szczepów Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Meunieur. Najlepsze parcele Szampanii oznaczone są jako Grand Cru – warto szukać takich win.
Pierwsze zetknięcie z Champagne bywa często bolesnym zdarzeniem dla niedoświadczonych winomanów. Kojarząc Szampana z ekskluzywnymi bankietami, z kieliszkami z truskawką w środku, wydając tyle pieniędzy (w przypadku Champagne cena nigdy nie jest niska), spodziewają się eksplozji smaku i aromatu. Tymczasem, wybierając zwłaszcza butelkę Champagne Brut albo Champagne Brut Zero, dostajemy trunek często ascetyczny, o wysokiej kwasowości, oszczędnych owocowych aromatach, nutach drożdżowych, tostów, brioszki.
Są to oczywiście wina zwykle wspaniale złożone, kompleksowe, uwielbiane przez ogromną rzeszę fanów wina, jednak w pierwszym kontakcie mogą dla wielu, zwłaszcza mniej doświadczonych, okazać się nieprzystępne w odbiorze. Na pierwsze spotkanie z Szampanem dobrze jest wybrać wersję nieco słodszą, np. Champagne Demi Sec.
Prosecco
Jeśli Champagne jest królem winnej kultury wysokiej, to Prosecco dominuje w popkulturze. Powiedzieć, że Prosecco jest modne, to nic nie powiedzieć. To wino odmieniane przez wszystkie przypadki, pite na salonach, w barach, na łąkach, na biforach, afterach, solo, do śniadania i do kolacji. Pite przez młodzież i seniorów. Przez kompletnych amatorów i koneserów.
Prosecco to wino musujące produkowane w północnych Włoszech w apelacji DOC Prosecco (a także DOCG), z aromatycznych winogron szczepu Glera. Aspektem stanowiącym o najważniejszych różnicach pomiędzy Prosecco a Champagne, jest sposób produkcji. Prosecco nie fermentuje po raz drugi w butelkach, lecz w szczelnie zamkniętych, stalowych zbiornikach (metoda Charmata). Jest to tańsza, szybsza i według powszechnej opinii, mniej szlachetna metoda, która pozwala jednak zachować winu świeże, owocowe aromaty za które właśnie uwielbiamy Prosecco.
Cena Prosecco
W przypadku Prosecco, cena jest ważnym powodem jego popularności – jest zwykle dużo tańsze od Szampana. Najtańsze Prosecco w dyskoncie znajdziemy nawet poniżej 20zł, są to jednak zwykle anonimowe wina, użyteczne głównie w koktajlach. Podstawowe Prosecco DOC od dobrego producenta, reprezentujące charakterystyczne cechy stylu dostaniemy jednak już za 30-50zł.
Kupując butelkę Prosecco zwróćcie uwagę, czy wybieracie Prosecco Spumante (bardziej musujące) czy Prosecco Frizzante (mniej musujące), a także na zawartość cukru – oznaczenia są podchwytliwe -> szczegóły oraz dodatkowe informacje o Prosecco.
Cava
Zamawiając „kawę” w restauracji upewnijmy się, że kelner dobrze zrozumiał nasze intencje – fonetycznie taką samą nazwę nosi zarówno czarny, kofeinowy napój, jak i najbardziej znane hiszpańskie wino musujące.
Cava produkowana jest w Hiszpanii, zwykle ze szczepów Macabeo, Xarel-lo i Parellada, metodą tradycyjną – wtórnej fermentacji w butelce (czyli taką samą, jak Szampan). Mimo, że DO Cava jest apelacją bez przypisanego miejsca produkcji win (Cava może pochodzić z różnych hiszpańskich regionów), to większość powstaje w Katalonii.
Cena Cava
Dobrej klasy Cava potrafi być jakością i charakterem podobna do Champagne. Tak jak i on, zwłaszcza w wersjach Reserva lub Gran Reserva, może być wspaniale złożona i kompleksowa, z wyraźnymi nutami tostów, orzechów, miodu, dymu. Warto szukać win z tymi oznaczeniami – świadczą one o dłuższym dojrzewaniu wina przed wypuszczeniem na rynek. Co ważne, w przypadku Cavy, cena zwykle nie rujnuje domowego budżetu – butelkę nawet wysokiej klasy wina typu Gran Reserva od dobrego producenta możemy dostać poniżej 90 zł, a przyzwoitą, podstawową Cava za mniej niż 60 zł.
Inne wina musujące
Istnieje mnóstwo rodzajów win musujących, produkowanych w przeróżnych miejscach, stylach, klasach cenowych i jakościowych. Te najprostsze uzyskuje się poprzez saturację wina spokojnego, czyli zwyczajnego wtłoczenia CO2. Zwykle są to trunki niewarte naszego zainteresowania, choć zdarzają się chlubne wyjątki.
Dobrą alternatywą dla Champagne mogą być wina Crémant, czyli francuskie wina tworzone metodą tradycyjną w regionach innych niż Szampania – prezentują zwykle bardzo dobrą relację ceny do jakości.
Natomiast Włochy to nie tylko Prosecco – jeśli chcecie spróbować wina musującego na czerwono, zainteresujcie się Lambrusco.
W Hiszpanii Cava dominuje produkcję win musujących, jednak wytrawni poszukiwacze mogą natrafić na pojedyncze perełki, jak np. musujące Albarino z Galicji.
Brut Nature czy Demi Sec? Metoda tradycyjna czy Charmata? Białe, różowe czy czerwone? Joven czy Gran Reserva? Rodzime czy importowane? Tak wiele pytań, tak mało odpowiedzi… Póki co – pijcie, odkrywajcie, cieszcie się różnorodnym światem win musujących.