Dodano produkt do koszyka

BESTSELLER

Cava Mas Xarot Rosat Reserva, pinot noir, Hiszpania, wino musujące różowe

Puchar Republiki Wina - Zwycięzcy

Cava Mas Xarot Rosat Reserva, pinot noir, Hiszpania, wino musujące różowe

Producent: Mas Xarot, Hiszpania

Cechy produktu
Podstawowe informacje
  • Kolor
  • Różowe, Musujące
  •  
  • Smak
  • Wytrawne
  •  
  • Rodzaj:
  • Wino Eko, Na prezent, Na wesele
  •  
  • Szczep:
  • pinot noir
  •  
  • Styl wina:
  • Rześkie, Zbalansowane
  •  
  • Możliwość starzenia
  • pić teraz lub do 2 lat
  •  
  • Ekologiczność
  • organiczna
  •  
  • Nagrody
  • Sommelier RW Poleca, Vivino
  •  
  • Region apelacja
  • DO Cava
  •  
  • Region geograficzny
  • Katalonia
  •  
-20%

dla zalogowanych

Cena: 103.99 brutto

Ilość:
Koszty dostawy:
  • Voucher - wysyłka e-mail 0.00 zł brutto
  • Kurier 20.00 zł brutto
  • Dostawa na terenie Warszawy tego samego dnia 20.00 zł brutto
  • Dostawa na konkretny termin 37.00 zł brutto
  • Odbiór osobisty lub przez upoważniony podmiot w wine barze Republiki Wina (ul. Ks. Skorupki 5) 0.00 zł brutto
  • Odbiór osobisty lub przez upoważniony podmiot w sklepie stacjonarnym przy ul. Ochockiej 1a 0.00 zł brutto
Dostępność:
Opis produktu
Cava Mas Xarot Rosat Reserva, pinot noir, Hiszpania, wino musujące różowe

Cava Mas Xarot Rosat Reserva, pinot noir, Hiszpania, wino musujące różowe

Szczep: pinot noir

img/certificates/bio.jpgimg/certificates/bio2.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Słodycz

Kwasowość

Taniny

 
 
 
 
 
 
 
 
 

#rześkie #zbalansowane

Elegancka, różowa cava wytwarzana metodą szampańską z odmiany pinot noir. Dojrzewająca przez 15 miesięcy. Od pierwszego wejrzenia uwodzi subtelnie miedzianą, bladoróżową barwą i drobnymi, krągłymi bąbelkami. Jej urzekający zapach przywodzi na myśl owoce leśne, dzikie poziomki czy słodko-kwaśne maliny. Wino cudownie orzeźwiające, krągłe, o świetnej kwasowości i długim, trwałym posmaku. Przynosi ukojenie i uśmiech.

 

Nasza sommelierka o tym winie:

Cześć, mam na imię Kasia i uwielbiam bąbelki 🍾 To już jest chyba u mnie taki winny odruch Pawłowa - zawsze piłam musiaki, gdy miałam co świętować, więc teraz jest też na odwrót - otwarcie musiaka powoduje u mnie nastrój celebracji 🥳 Polecam ten stan 😊

Jak musiaki, to najchętniej metoda tradycyjna. Bardzo lubię różowego szampana, ale czasem, gdy uważniej muszę liczyć złotówki w portfelu, sięgam po wcale nie mniej satysfakcjonujące alternatywy. Jak to mawia mój kolega "Nie masz siana na szampana? - kup sobie cavę" - i ja się z tym zgadzam!

Cava Mas Xarot Rosat Reserva to dość nietypowa cava - to 100%-owe pinot noir, które koloru dostaje poprzez krótki kontakt soku ze skórkami. Dojrzewa ponad 18 miesięcy na osadzie drożdżowym - taki czas jest "akuratny", żeby dostała wyczuwalnych akcentów skórki od chleba, ale zachowała duuużo owocowej świeżości. Uwielbiam musiaki właśnie na różowo - gdy drożdżowe nuty mieszają się z poziomką, maliną i cytrusami 🍓🍋🍊 Sprężysta, świeża, intensywna, pobudzająca apetyt i produkcję endorfin.

Pijcie musiaki ludziska, francuskie, hiszpańskie, polskie - jakie chcecie. Byle dobre 😋

Kasia.

 

Oceny

Producent - Czyli kto mnie zrobił?

Mas Xarot, Hiszpania

Mas Xarot, Hiszpania

POZNAJ PRODUCENTA

Kod producenta: W-MX-m-5

Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Ocena:
  • Wszystkie pola są wymagane
Wino różowe

Wino białe jest żółte, ale nazywa się białe, bo robi się je z białych winogron... które są zielone. Popularny dowcip winiarski jest zabawny, ale też sygnalizuje nam, że z kolorami win i winogron to nie taka prosta sprawa. No bo weźmy takie wino różowe – nie robi się go przecież z różowych winogron? Skąd więc biorą się takie wina? Mieszają wino białe z czerwonym? Nie… a może?

Jak powstaje wino różowe?


Winogrona, mimo różnic w kolorze zewnętrznym, w środku są w większości podobne – miąższ jest jasny (z nielicznymi wyjątkami). Barwa wina ukryta jest w skórce – pozbawiając owoce jej, jesteśmy w stanie nawet z czerwonych winogron zrobić białe wino. Barwa jest związana z kontaktem soku ze skórkami, czyli maceracją – im on dłuższa, tym wino ciemniejsze. W przypadku wina różowego ten proces jest stosunkowo krótki – w zależności od stylu wina, jaki winiarz chce osiągnąć, stosuje się metodę krótkiej maceracji, podobnie jak przy produkcji win czerwonych, bądź metodą podobną do produkcji win białych. Więcej o tym w naszym artykule ABC produkcji wina białego i różowego.

Jak smakuje wino różowe?


To zależy! Wpływa na to, jak przy każdym innym winie, bardzo wiele czynników – szczep winogron, terroir, ale również ma to ścisły związek z wybraną przez winiarza metodą produkcji. Bardzo krótka maceracja lub bezpośrednie wyciskanie daje wina zdecydowanie bledsze w kolorze, delikatniejsze, bliskie w smaku i aromacie winom białym, z bardzo subtelnymi tylko nutami czerwonych owoców. Przykładem akiego wina jest Ramato Dal Cero Family Dłuższy kontakt z ze skórkami daje wina ciemniejsze, z większą ilością tanin (również one przenikają do wina poprzez skórki) i wyraźniejszymi nutami znanych z win czerwonych.

 

Wina różowe

Wina różowe postrzegane są jako, lekkie, niezobowiązujące, „tarasowe”, i wybierane są przez osoby szukające w winie również słodyczy, stąd często na półkach możemy spotkać nie tylko wino różowe wytrawne, ale także wino różowe półsłodkie i słodkie. Większość win różowych przeznaczonych jest do szybkiego spożycia, najlepsze są świeżo po zabutelkowaniu, a upływający czas zmniejszy to, co w nich najcenniejsze, czyli świeży, owocowy aromat. Wyjątkiem są m.in. wina Tavel z doliny Rodanu, a także dobrej klasy różowe wina musujące. A skoro o nich mowa…

Szampan różowy


Ok, wróćmy więc do tego mieszania win. Okazuje się, że ta, powszechnie uważana za mało szlachetną metodę, zabronioną z resztą prawie w całej Europie, dozwolona jest w jednym tylko, bardzo z kolei szlachetnym winiarsko miejscu – w Szampanii. Różowy Szampan produkowany jest właśnie poprzez mieszanie win czerwonych z białymi – wyjątkiem są rzadziej spotykane Szampany tworzone metodą maceracji, zwane rosé de saignée. Tą metodą robi się również różową Cavę.

Prosecco różowe


Mimo, że pewnie piliście, może nie raz, włoskie bąble w tym kolorze, to Prosecco, być może, to nie było – przepisy apelacji pozwalają bowiem na produkcjię różowej odmiany tego popularnego musiaka dopiero od niedawna, w obrębie apelacji Denominazione di Origine Prosecco Rosé. Różowe włoskie musiaki są z nami natomiast już od dawna, a producenci bardzo dobrych, klasyczny, białych prosecco wypuszczali je po prostu bez tej nazwy na etykiecie – absolutnie nie należy się tych win bać, to pełnowartościowe wina, wzbogacone o dodatkowe aromaty wynikające z metody produkcji.

Prosecco różowe cena


Cena różowego Prosecco zwykle jest taka sama, lub bardzo podobna, ja białej wersji, czyli nie rujnująca budżetu – 50zł starczy nam na porządne, różowe bąble.

Z czym pić wino różowe?


Wina różowe są niezwykle użyteczne gastronomicznie, ponieważ łącząc w sobie cechy win białych i czerwonych potrafią „wstrzelić się” w takie połączenia, gdzie żadne inne wino nie da sobie rady. Dobierając potrawę do wina różowego musimy wziąć też pod uwagę, jak dużo słodyczy nasz trunek zawiera.

Wino różowe wytrawne


Różowe, wytrawne wina, zwłaszcza te lżejsze, odpowiednio schłodzone świetnie sprawdzą się w roli pobudzającego apetyt aperitifu. Dobrze zagrają też tam, gdzie zwykle sprawdzają się lekkie biele – przy sałatkach, warzywnych przekąskach, delikatnych rybach i drobiu. Poważniejsze, cięższe różowe wina udźwigną też nieco cięższe potrawy, jak cielęcinę, stek z tuńczyka, czy zapiekanki z białym mięsem.

Wino różowe półsłodkie


Wina różowe „pół-”, czyli półsłodkie i półwytrawne, są oczywiście bardzo lubianymi trunkami do popijania samodzielnego, ale przy stole też potrafią być użyteczne, zwłaszcza gdy pojawią się delikatnie pikantne potrawy kuchni azjatyckiej lub np. tacos z kurczakiem. Słodsze egzemplarze to świetny kompan do lekkich deserów na bazie owoców leśnych.

Wino różowe słodkie


Najsłodsze wina w kolorze różowym potrzebują najsłodszych kompanów na talerzu, zarezerwujmy je więc pod słodkie ciasta z kremem, czy truskawki posypane dużą ilością cukru i bitą śmietaną.


O temacie łączenia wina z jedzeniem można by rozprawiać godzinami, dlatego mamy dla Was propozycję – połączenie przyjemnego z pożytecznym -  wysłuchania opowieści o tym w domowym zaciszu, z kieliszkiem wina w ręku (a nawet kilkoma!), z naszym niezawodnym prowadzącym Jankiem po drugiej stronie monitora – czyli jednym słowem webinar! "Jak łączyć wino różowe i czerwone z jedzeniem?" już 6 kwietnia o 19:00.

 

Zapytaj o produkt