Dodano produkt do koszyka

BESTSELLER

Co pić z... Włoch?

6 próbek win i wysyłka GRATIS <3

Co pić z... Włoch?

Webinar z Szymonem Milonasem - jedynym w Polsce "ambasadorem" Amarone della Valpolicella!

Produkt aktualnie niedostępny

Koszty dostawy:
  • Kurier 0.00 zł brutto
  • Dostawa na terenie Warszawy tego samego dnia 0.00 zł brutto
  • Odbiór osobisty lub przez upoważniony podmiot w sklepie stacjonarnym przy ul. Ochockiej 1a 0.00 zł brutto
Opis produktu

[zapisy przyjmujemy do 23.02.2021 r. do godz. 10:00]

Drugi webinar z serii ‘Co pić z …’ – tym razem prowadzący Szymon Milonas bierze pod lupę Włochy

CO?: webinar prowadzony przez Szymona Milonasa + degustacyjny zestaw 6 win GRATIS

KIEDY?: 25 luty o godz.: 19:00

CENA: 99 zł (cena zawiera: 1,5 godzinny wykład o winach włoskich, koszt przesyłki zestawu degustacyjnego).

GDZIE?: online - kup webinar, a wyślemy Ci mailem link do spotkania, a kurier dostarczy Ci paczkę z próbkami win prosto pod twoje drzwi

KTO PROWADZI? Szymon Milonas - po 15 latach spędzonych w biznesie doradczym, założył firmę zajmującą się importem wina oraz licencjonowaną szkołę oferującą kursy Wine and Spirit Education Trust (WSET), jest:

  • absolwentem wielu kursów m.in. : Court of Master Sommeliers, Society of Wine Educators, French Wine School, a także jedynym w Polsce absolwentem prowadzonego w Weronie Valpolicella Education Program.
  • nauczycielem w ramach kursów egzaminacyjnych Wine & Spirit Education Trust
  • członkiem zarządu Stowarzyszenia Sommelierów Polskich
  • sędzią mistrzostw Polski sommelierów, konkursów winiarskich.

 

OPINIE UCZESTNIKÓW POPRZEDNICH WEBINARÓW REPUBLIKI:

Przemysław: "(...) Super event :) Oby takich więcej, już czekam na kolejny webinar”

Marcin: "(...) Mały kieliszek wina potrafi sprawić mnóstwo frajdy. Powinniśmy się cieszyć tymi małymi rzeczami, ponieważ jak już wspominaliśmy wcześniej, warto się nimi cieszyć, ponieważ te wielkie na które tak niecierpliwie czekamy, przychodzą bardzo rzadko. Dlatego dziękuję bardzo za ten Webinar, który jest właśnie tą małą chwilą przyjemności.

Rafał: "Szymon był jak zawsze świetny i z dużą klasą. (...) Poza tym było to fajnie zorganizowane i w pełni interaktywne. Długość webinaru także odpowiednia - ani za krótko ani za długo. (...)"

Wojciech i Agnieszka: “Przede wszystkim doceniamy techniczność opisów, „wsetowość”, którą masz we krwi. Doceniamy wiedzę, ale też sposób jej przekazania. Bardzo ważny jest entuzjazm prowadzącego, a tego Ci nie brakuje. Dobór win bez pudła, widać było różnice i charakterystyczne cechy obu metod produkcji bąbli.”

 

OPIS PROGRAMU:

Szymon Milonas zabierze Cię w podróż po regionach Włoch przedstawiając ich potencjał winiarski oraz proponując spróbowanie wybranych win z każdego regionu. Przyjazne kieszeni, ale bardzo wysokiej jakości wina od rodzinnych producentów, będziesz miał okazję spróbować w ramach 90 minutowego warsztatu. 

Prowadzący zaprezentuje wybrany specjalnie na tę okazję zestaw: 6 totalnie innych win, z 6 różnych apelacji, od 6 różnych producentów, gdzie każdy będzie mógł znaleźć coś dla siebie.

Zaczniemy od Franciacorty - najbardziej znanego włoskiego wina musującego, produkowanego metodą tradycyjną. W winach białych odwiedzimy Toskanię i Kampanię pijąc niezwykle udane Vermentino i Falanghine, szczepy bardzo warte uwagi nie tylko ze względu na smak, ale i sięgające starożytności historie. Wina czerwone z których słyną całe Włochy, to klasyczny Merlot z winnicy Due Santi, która zachwyca krytyków i konsumentów, południowe puglijskie Nero di Troia, czyli subtelniejszy brat Primitivo oraz robione z suszonych winogron Ripasso z okolic Werony. Taka podróż, ciekawostki o regionach, producentach i winach w cenie 99 zł, a do tego 6 próbek wina w prezencie.

 

W ZESTAWIE:

Franciacorta, Bellavista - Bąbelki przez duże B! 

Dal Cero Vermentino Chardonnay - ciekawy przedstawiciel Toskanii

Falanghina Senete - Nagradzana, mniej znana biel z Kampanii

Zonta Merlot - Niekonwencjonalne Veneto i apelacja Breganze

Biancardi Anima di Nero - Puglia to nie tylko Primitivo

Ca'Botta Costa Rossa - Valpolicella w klasycznym cukrowym wydaniu.

Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Ocena:
  • Wszystkie pola są wymagane
Degustacja win - nietypowe doswiadczenie w doborowym towarzystwie

Degustacja wina online

Degustacja wina to wspaniały sposób, żeby poznać różne rodzaje win od podszewki. Szczególnie popularnym staje się rozwiązanie polegające degustacji wina online. Dzięki połączeniu online uczestnicy degustacji mogą wziąć w niej udział z domu niezależnie gdzie ten dom się znajduje. Republika Wina wykorzystuje zarówno degustacje online jak i offline do nauki rozumienia wina na poziomach od podstawowego (webinary) do bardzo zaawansowanego (kursy WSET i kursy e-learningowe). Gdzieś po środku znajdują się grupowe degustacje wina, które są idealnym rozwiązaniem dla firm lub grup znajomych. Wszystkie degustacje wina to idealny prezent, dla każdego pasjonata wina. 

Degustacja Wina z Sommelierem

Degustacja win jest zawsze prowadzona przez sommeliera, a więc osobę, której wino to pasja, zawód i jest ona najbardziej kompetentna do przekazywania wiedzy winiarskiej innym. Sommelier to bardzo szerokie pojęcie, jednak do prowadzenia degustacji win szczególnie ważne jest, aby sommelier posiadał doświadczenie, a także certyfikowaną wiedzę winiarską. Takimi certyfikatami są na przykład WSETy, Spanish Wine Scholar, czy Court of Master Sommeliers. Taka akredytacja pozwala stwierdzić, że sommelier prowadzący degustację rzeczywiście zna się na winach i jest kompetentny do przeprowadzania szkoleń. Sommelierzy Republiki Wina to wyjątkowi profesjonaliści, którzy stale się doskonalą i dzięki temu ich wiedza jest nie tylko wyśmienita, ale też bardzo aktualna (tak, świat wina jest dynamiczny). Pośród nich znajdują się takie osoby jak Szymon Milonas jedyny ambasador Amarone na Polskę, czy Michał Stykowski jedyny absolwent Spanish Wine Scholar. Można więc śmiało powiedzieć, że Republika Wina posiada w swoim zespole śmietankę polskich sommelierów. 

Degustacja Wina Warszawa

Oczywiście degustacja win nie zaczęła się i nigdy się nie skończy na degustacjach online. Każdy z naszych kursów odbywa się w tzw. hybrydowej formule. Tj. prowadzimy kurs ze streamingiem online, ale jednocześnie stacjonarnie w Warszawie.Jedynie liczba uczestników jest ograniczona (stan na czas pandemii). Do Ciebie należy wybór czy wolisz uczyć się o winie i degustować je w domu czy brać udział w degustacji stacjonarnie w Warszawie.

Dużą popularnością cieszy się kupno degustacji wina w Warszawie na prezent (polecamy zakup voucherów na kurs WSET czy kurs Winiarska Hiszpania). Udział w kursie i degustacji to pomysłowy i zawsze dobrany prezent dla najbliższej osoby. Hej, a może jest jakaś grupowa rocznica, którą warto świętować? Wspólna degustacja wina to genialny sposób na uszczęśliwienie swoich bliskich. 

Degustacja wina dla firm i grup     

Degustacja wina online lub stacjonarnie w grupie to wspaniałe doświadczenie, które pozwala uczyć się przez zabawę. Sesja integracyjna w gronie współpracowników lub znajomych przy doborowym winie to wspaniały pomysł na integrację firmową. Twój zespół posiada członków pracujących zdalnie? Degustacja online jest wspaniałym sposobem na spotkania pomimo ograniczeń. Uczestnicy degustacji mogą włączyć kamery i wspólnie przeżywać wraz z prowadzącym, degustację zarówno wina, łączenia wina z próbkami jedzenia i zdobywać przy tym masę istotnej i pożądanej wiedzy. Chcesz zorganizować degustacje dla swojej firmy? Możesz się dowiedzieć więcej tutaj Możemy śmiało powiedzieć że Republika Wina jest pionierem w dziedzinie degustacji online dla firm i mamy w tym już nie lada doświadczenie.

Webinary

Nasz kolejny konik :-) Webinary winiarskie to nauka o winie online połączona z degustacją. Webinary przewidujemy dla klientów Republiki Wina, którzy chcą w miły sposób uczyć się rozpoznawać i rozróżniać wina. Jest to wspaniały pierwszy krok do wszelkich następnych kursów winiarskich lub po prostu dobry sposób na miłe spędzenie czasu. Podczas webinarów zazwyczaj degustowanych jest 6 win, które otrzymujesz w formie zestawu degustacyjnego gratisowo, a które są pieczołowicie dobierane przez naszych sommelierów pod kątem aktualnie omawianego tematu. Webinary odbywają się raz w miesiącu a dostęp do poprzednich webinarów można nabyć wraz z zestawem win, które były omawiane podczas danego webinaru. Gorąco zapraszamy do sprawdzenia aktualnej oferty tutaj.   

Kurs Winiarski

Jedną z bardziej popularnych opcji degustacji win przez pasjonatów wina są kursy winiarskie. Kurs winiarski to może być zarówno kurs e-learningowy jak i kurs stacjonarny.  Kurs winiarski kończy się certyfikatem i jest wspaniałym rozwiązaniem dla osób rozpoczynających swoją przygodę z wino wiedzą, jak i dla tych, którzy chcą się doskonalić w bardziej specjalistycznym kierunku. Na kursie winiarskim można spotkać bardzo dużo ciekawych osób, których pasja krąży wokół wina. Republika Wina posiada w ofercie winiarski kurs e-learningowy “Wprowadzenie w świat wina z Szymonem Milonasem”.

WSET

Kursy WSET to specjalistyczne kursy winiarskie dla osób, które chcą posiadać specjalistyczną wiedzę winiarską. W ramach kursów WSET prowadzona jest degustacja win zgodnie z zasadą ucz się przez praktykę. WSET jest skrótem od Wine Spirits Education Trust, jest to najbardziej renomowana organizacja, która przyznaje certyfikaty z wiedzy o alkoholu. Organizacja WSET przyznaje różnym firmom na świecie prawo do prowadzenia kursów sygnowanych ich logiem. Republika Wina jest jedną z tych firm. 

W ramach WSET wyróżnia się 4 poziomy: WSET 1, WSET 2, WSET 3 i WSET 4. Każdy kolejny poziom charakteryzuje się wyższym profesjonalizmem wiedzy. Kurs WSET 1 jest bardzo dobrym wstępem do wiedzy o winie, podczas gdy WSET 3 jest specjalistycznym kursem dla osób, które wiążą swoją karierę zawodową z winem. Więcej o kursach WSET możesz dowiedzieć się z artykułu o WSET lub ze strony poświęconej Kursom WSET. 

 

 

 

Amarone della Valpolicella – Wino przez wielkie „W”!


Skąd ten odważny tytuł? Myślę, że zgodzi się z nim wielu wino wyznawców na cały świecie. Można Amarone lubić, lub nie, ale jedno trzeba przyznać – potrafi zrobić wrażenie. W pierwszym kontakcie może sprawiać wrażenie wina z innego świata – gęste, skoncentrowane, potężne, ale i jakby słodkie zarazem. Pachnie i smakuje inaczej niż wszystko inne do tej pory. Dla wielu to właśnie kontakt z tym winem był jak eliksir miłości do świata wina. Przyjrzyjmy się dzisiaj tej jednej z pereł w koronie włoskiego winiarstwa.

Skąd pochodzi Amarone

 
Z północnych Włoch – regionu Veneto (Wenecja Euganejska), w pobliżu pięknej Werony. Oznacza to, że obok siebie powstają słynne, ale jakże skrajne różnie wina – Amarone i Prosecco. Od 2009 roku Amarone della Valpolicella jest osobną apelacją o nawyższym statusie DOCG, wcześniej wchodziła w skład DOC Valpolicella. Sama Valpolicella składa się z trzech podapelacji – Est, Valpantena oraz Classico. Możliwym jest więc znalezienie na etykiecie, podobnie jak Chianti, oznaczenia Amarone della Valpolicella Classico.

Gdzie jest produkowane Amarone



Tam i tylko tam. Amarone to wino jedyne w swoim rodzaju. Oczywiście, win produkowanych metodą appassimento (o tym za chwilę) jest więcej, jednak, póki co, żadne chyba nie zagraża królowi detronizacją.

Jak powstaje Amarone, czyli o metodzie appassimento.



Z lokalnych szczepów – głównie corvina, potem rondinella i molinara. Zdarzają się też corvinone, oseletta, negrara czy sangiovese. Winogrona, same w sobie, sprawdzają się świetnie jako źródło codziennych, gastronomicznych win Valpolicella, lecz by powstało potężne Amarone, potrzebne jest coś jeszcze.

Tu zaczyna się magia.

Winogrona przechodzą proces appassimento, czyli podsuszania. Po winobraniu kiście trafiają do skrzynek lub na słomiane maty i spędzają w przewiewnych pomieszczeniach co najmniej do 1 grudnia (często zdecydowanie dłużej), powoli susząc się i zmieniając w rodzynki. Tracą przy tym ok 1/3 wagi, koncentrując cukier i aromaty. Gotowe wino ma wysoki poziom alkoholu (co najmniej 14%, rzadkością nie jest 16% i więcej), a także zauważalny poziom cukru resztkowego. Następnie trafia do dębowych beczek na okres co najmniej 2 lat (a w przypadku Amarone della Valpolicella Riserva – 4 lat)

Jak smakuje Amarone?



Inaczej niż standardowe wina. Metoda podsuszania wpływa nie tylko na parametry wina – alkohol, słodycz, ale transformuje klasyczną paletę aromatów znaną z młodej Valpolicelli. Zamiast świeżych owoców – przetworzone – gotowane, smażone, konfitury, powidła. Do tego wpływ beczki – kawa, przyprawy korzenne. W ustach – full body (przy niektórych butelkach to określenie może wręcz nie wystarczyć), wysoki poziom alkoholu, wysoka intensywność, większa lub mniejsza nuta słodyczy, średnia kwasowość i gładkie taniny. Oczywiście, wino winu nierówne – są producenci produkujący bardziej eleganckie, subtelne (jak na ten styl, oczywiście), Amarone Dal Cero, są tworzący te bardziej muskularne jak Amarone Ca Botta, jednak charakterystyczny styl apelacji zawsze będzie wyczuwalny. I niepodrabialny.

Valpolicella Ripasso



Można żartobliwie powiedzieć, że Amarone jest winem przez tak wielkie „W”, że na jego szczątkach można wytworzyć kolejne, znakomite wina. Bo tym jest właśnie wino Valpolicella Ripasso – „dzieckiem” Amarone, powstałym w wyniku zagospodarowania, na pierwszy rzut oka, odpadów po jego produkcji. Werońskie „zero waste” jak się patrzy. A jak to się robi?

Nazwa pochodzi od włoskiego ripassare, czyli wrócić, powtórzyć. Czyli wracamy z wytłokami po produkcji Amarone, dorzucamy je do młodego wina valpolicella, i powtarzamy proces fermentacji, pobudzone cukrem z wytłoków. Wino osiąga wyższy poziom alkoholu i nabiera znanych z Amarone aromatów przetworzonych owoców. Dobre Ripasso to również znakomite wina, nie tak widowiskowe, jak Amarone, ale cenione za doskonały balans. W poszukiwaniu dobrej jakości butelki warto zwrócić uwagę na te z oznaczeniem Valpolicella Ripasso Superiore.

Amarone na słodko? Czyli Recioto della Valpolicella.

Recioto della Valpolicella – zaczyna się tak, jak Amarone – od suszenia winogron. Fermentacja przerywana jest jednak dość szybko, zdecydowanie przed nasyceniem apetytu drożdży na cukier, więc słodyczy w winie zostaje sporo. Wino następnie dojrzewa przynajmniej 2 lata w dębowych beczkach. W efekcie dostajemy wino podobne w profilu aromatycznym do Amarone, lecz zdecydowanie słodsze, skoncentrowane i bogate, o ogromnym potencjale dojrzewania.

Amarone cena



Amarone nigdy nie będzie winem tanim. Nie pozwalają na to przede wszystkim metody produkcji – suszenie winogron jest zarówno czasochłonne, kosztowne, w dodatku znacząco zmniejsza ilość wyprodukowanego wina. Do tego długie dojrzewania oraz zapotrzebowanie rynku – niestety, to wszystko sprawia, że chcąc doświadczyć tego wybitnego trunku, musimy poluzować kieszenie. I nie łudźmy się – kupując Amarone za kilkadziesiąt złotych z dyskontu możemy ewentualnie się do niego zrazić (już lepiej zainwestować w dobre Ripasso). Amarone della Valpolicella to zawsze wydatek trzycyfrowy, śmiało można założyć, że butelki dobrych producentów zaczynają się od 200zł. Niemało, ale uwierzcie – stosunek cena / doznania wypada korzystnie.

Szymon Milonas – jedyny ambasador Amarone w Polsce


Organizacją odpowiedzialną za promocję i dobre imię nie tylko Amarone, ale i całego winiarskiego regionu Werony jest Consorzio Tutela Vini Valpolicella. Z ich ramienia, Szymon Milonas, został jedynym w Polsce certyfikowanym przez nich specjalistą od win Valpolicella. Jesteście więc w dobrych rękach! Sprawdźcie Amarone i Valpolicella Ripasso jego selekcji.


O Amarone można pisać godzinami, lecz i tak nie dojdziemy do istoty tego wina. Doznań jemu towarzyszących nie da się przedstawić na papierze. Dopiero na własnej skórze, nosie i języku mamy szansę zrozumieć magię, jaka działa się od momentu zerwania owocu z krzaka. Weźcie je do domu i obserwujcie – jak ewoluuje w karafce, kieliszku, a w końcu w ustach. Może zostaniecie jego fanami, może i nie, ale jednego jestem pewien – nie sposób przejść koło niego obojętnie.

Zapytaj o produkt