Degustacje komentowane

Degustacja komentowana “Toskania — Tylko dojrzałe wina”

Zapraszamy na spotkanie, które ma pomóc zrozumieć i docenić sens dojrzewania win w butelkach.
Tego wieczora prowadzeni będziemy przez absolutnego orędownika takiego podejścia — Janusza Omietańskiego. Toskańskie smaki warte starzenia, opowieści o rocznikach i producentach a do tego przekąski z naszego wine baru. Spróbujemy topowych win z takich winnic jak Brancaia, Barone Ricasoli czy Tenuta Sette Ponti, wyłącznie w wieku 15+.

O degustacji

person

Prowadzący

Janusz Omietański

query_builder

Kiedy?

Degustacja odbędzie się 23 czerwca o godz. 18:00

location_on

Gdzie?

Degustacja komentowana odbędzie się w winebarze Republika Wina Skorupki 5 na ul. Skorupki 5 w Warszawie.

sell

Cena

Koszt udziału w degustacji to 490 zł / osoba

Zapisz się na degustację!

zarejestruj się

Lista win

zdjęcie z kursu

Podczas degustacji spróbujemy następujących win:

  • 2001 Brancaia Il Blu Toscana IGT
  • 2006 Tenuta Sette Ponti Oreno Toscana IGT
  • 2004 Castello dei Rampolla Sammarco Toscana IGT
  • 2007 Rocca di Montegrossi 'Geremia' Toscana IGT
  • 2006 Barone Ricasoli Castello di Brolio, Chianti Classico DOCG
  • 2006 Marchesi Frescobaldi Castello di Nipozzano 'Mormoreto' Toscana IGT
  • 2007 Fattoria Le Pupille 'Saffredi' Maremma Toscana IGT

Prowadzący

Prowadzący - Janusz Omietański.

Miłośnik i kolekcjoner wina, znawca win toskańskich, zwłaszcza tych z długim potencjałem dojrzewania. Dzięki swej bogatej kolekcji i doświadczeniu poznał proces starzenia się wina od podszewki

Gość specjalny: Tomasz Prange-Barczyński.

Krytyk winiarski i dziennikarz. Zawodowo zajmuje się winem od 1998 r., kiedy to nakręcił swój pierwszy winiarski reportaż dla telewizji Canal+ „Operacja Beaujolais”. Założyciel i wieloletni redaktor naczelny „Magazynu Wino”, autor kilkuset audycji radiowych „PIN do wina”, sędzia w konkursach winiarskich, tłumacz książek o tenatyce alkoholowej. Redaktor magazynu Ferment.

Toskania

Winnica La Guardiense

Toskania to symbol włoskiego winiarstwa. Nazwy „Toskania” i „wino” zawsze idą w parze. Bo, czy myśląc o podróży szlakami winnymi, nie stają ci jako pierwsze przed oczami właśnie malownicze winnice na przepięknych, toskańskich wzgórzach? Czy słysząc „włoskie wino”, widzisz pękatą butelkę w wiklinowym koszyku, z dumnym, czarnym kogutem na niej? To Chianti – najsłynniejsze wino Toskanii, całych Włoch, a także jedno z najbardziej rozpoznawalnych win na świecie, którym filmowym Hannibal Lecter popijał fasolę z wątróbką podejrzanego pochodzenia. Ale Toskania to znacznie więcej, niż tylko Chianti. To Montepulciano, Rosso i Brunello di Montalcino, oraz... Supertoskany, czyli wina wymykające się regułom apelacji, które kryjąc się pod skromną nazwą regionalnych apelacji prezentują wybitną jakość. Toskańskie wina to maratończycy, którzy swoje szczyty jakości pokazują często dopiero po latach - i na takich winach chcemy się skupić tego wieczoru. Zapraszamy!

Zapisz się na degustację już dziś!

zarejestruj się
X Zamknij


Wchodząc na stronę oświadczasz, że masz ukończone 18 lat.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.