Dodano produkt do koszyka

BESTSELLER

Malbec Natural, Bodegas Krontiras, malbec, Mendoza, Argentyna, wino czerwone

Puchar Republiki Wina - Zwycięzcy

Malbec Natural, Bodegas Krontiras, malbec, Mendoza, Argentyna, wino czerwone

Producent: Bodegas Krontiras, Argentyna

Cechy produktu
Podstawowe informacje
  • Kolor
  • Czerwone
  •  
  • Smak
  • Wytrawne
  •  
  • Rodzaj:
  • Wino Eko, Na prezent
  •  
  • Szczep:
  • malbec
  •  
  • Styl wina:
  • Eleganckie, Zbalansowane
  •  
  • Możliwość starzenia
  • będzie lepsze w ciągu 5 lat
  •  
  • Ekologiczność
  • wegańska, biodynamiczna
  •  
  • Nagrody
  • Suckling
  •  
  • Region apelacja
  • Lujan de Cuyo
  •  
  • Region geograficzny
  • Mendoza
  •  
-20%

dla zalogowanych

Cena: 139.99 brutto

Ilość:
Koszty dostawy:
  • Voucher - wysyłka e-mail 0.00 zł brutto
  • Kurier 20.00 zł brutto
  • Dostawa na terenie Warszawy tego samego dnia 20.00 zł brutto
  • Dostawa na konkretny termin 37.00 zł brutto
  • Odbiór osobisty lub przez upoważniony podmiot w wine barze Republiki Wina (ul. Ks. Skorupki 5) 0.00 zł brutto
  • Odbiór osobisty lub przez upoważniony podmiot w sklepie stacjonarnym przy ul. Ochockiej 1a 0.00 zł brutto
Dostępność:
Opis produktu
Malbec Natural, Bodegas Krontiras, malbec, Mendoza, Argentyna, wino czerwone

Malbec Natural, Bodegas Krontiras, malbec, Mendoza, Argentyna, wino czerwone

Szczep: malbec

img/certificates/organico-eu.jpgimg/certificates/malbec-biodynamic.jpgimg/certificates/organico-argentina.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Słodycz

Kwasowość

Taniny

 
 
 
 
 
 
 
 
 

#eleganckie #zbalansowane

W pełni biodynamicznie i naturalne wino (bez nawozów, szczepionych drożdży, beczek) pachnące wiśniami, jagodami i jeżynami, suszonymi kwiatami i ziołami. Zbalansowane i eleganckie, przyjemnie odświeża usta i nawilża kubki smakowe, co doskonale pozwala cieszyć się jedzeniem, które mu towarzyszy – polecamy zwłaszcza ze stekami wołowymi i wieprzowiną z grilla. Zamknięte w butelce z etykietą inspirowaną twórczością Hieronima Boscha będzie ciekawym i niebanalnym prezentem.

 

Nasz sommelier o tym winie:

Cześć! Chcę pokazać Wam dzisiaj jedno z moich ulubionych, i chyba najbardziej zaskakujących win z półek Republiki Wina - malbeca z argentyńskiej Mendozy od Bodegas Krontiras 🇦🇷

Co w nim takiego zaskakującego, zapytacie? Otóż jest to malbec nietypowy. Jeśli kojarzysz malbeca tylko z masywnych, intensywnych, mocno tanicznych interpretacji tego szczepu, to ja chcę Ci pokazać jego zupełnie inną twarz. Ten jest zdecydowanie lżejszy, elegancki, pełen aromatów soczystych, czerwonych owoców, jeżyn, suszonych kwiatów czy ziół. Do tego ma żywą kwasowość i delikatne taniny.

Arcyapetyczne wino! Nie myśl jednak, że to wino nie ma werwy czy odpowiedniej klasy - jakość, czystość i intensywność smaków i aromatów jest tu na doskonałym poziomie. Bardzo lubię zaskakiwać nim moich Gości, czy w domu, czy w Republice Wina - często najpierw towarzyszy im zdziwienie, które po chwili zmienia się w błogi uśmiech zadowolenia. A ja czuję satysfakcję 😉

To nie koniec zalet - jest to malbec naturalny, czyli zrobiony tak, jak natura chciała - bez sztucznych nawozów, środków ochrony roślin, szczepionych drożdży. Jego piękne wnętrze skrywa równie piękna etykieta z obrazem inspirowanym twórczością H. Boscha. Cieszy oko, podniebienie i duszę 🍷 Polecam!

Szymon Milonas

Oceny

img/nagrody/suckling.jpg

2019 | 93

Producent - Czyli kto mnie zrobił?

Bodegas Krontiras, Argentyna

Bodegas Krontiras, Argentyna

POZNAJ PRODUCENTA

Kod producenta: W-BK-c-2

Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Ocena:
  • Wszystkie pola są wymagane
Wina Naturalne: powrót do korzeni, smak autentyczności

Wina Naturalne: powrót do korzeni, smak autentyczności

Historia i Ewolucja

Wina naturalne to coś więcej - to również owoc pasji, tradycji i oddania się naturze. Ich historia sięga setek lat wstecz, kiedy to produkcja wina była bardziej organiczna i niezależna od dodatków do żywności, którymi dysponujemy dzisiaj. Jednak w miarę upływu czasu i postępu technologicznego, wielu producentów zaczęło sięgać po nowe środki w celu poprawy smaku, trwałości i wydajności produkcji. To z kolei wywołało ruch w kierunku win naturalnych – powrotu do korzeni i autentyczności.

Dzisiejsza rzeczywistość

W dzisiejszych czasach wina naturalne stanowią niewielki, ale dynamicznie rosnący segment rynku winiarskiego. Produkcja wina naturalnego polega na minimalnej ingerencji w proces winifikacji, ograniczeniu lub rezygnacji z używania dodatków do żywności oraz wykorzystaniu naturalnych metod fermentacji. Chociaż ich udział w rynku jest nadal niewielki, to zdobywają coraz większe uznanie wśród pasjonatów wina i koneserów, którzy cenią sobie autentyczność i unikalność smaków.

Sztuka produkcji

W procesie produkcji wina naturalnego kluczowym jest minimalny wpływ człowieka na proces produkcji. Winogrona zbierane są ręcznie, a fermentacja zachodzi dzięki naturalnym drożdżom obecnym na skórce owoców. Brak dodatków chemicznych oraz minimalne lub zerowe zastosowanie siarczynów sprawiają, że wino może wydawać się bardziej żywe, nieprzewidywalne pod względem smaku, ale jednocześnie oddające unikalność danego terroir.

 

Trivia time! Zachęcamy do zapoznania się z ciekawostkami na temat win naturalnych:

Rola bioróżnorodności: Wina naturalne promują bioróżnorodność i ekosystemy winnic. Naturalna metoda uprawy winorośli wpływa na zachowanie różnorodności biologicznej w okolicznych obszarach, co jest korzystne dla całego ekosystemu.

Niepowtarzalność etykiet: Wina naturalne często pozbawione są standardowych etykiet, a ich prezentacja może być artystyczna i niekonwencjonalna. To odzwierciedlenie wolności i indywidualności producentów (oczywiście wszystko w granicach prawa lokalnego).

Niekonwencjonalne aromaty: Wina naturalne mogą zaskoczyć nietypowymi profilami aromatycznymi, które niekoniecznie przypominają te znane z konwencjonalnych win. Możesz odkryć nuty dzikich ziół, dzikich kwiatów czy nawet subtelne aromaty skórek owoców. Przez to, że przy ich produkcji wkład człowieka był minimalny, wina tego samego producenta, z tego samego szczepu, ale różnych roczników mogą znacząco różnić się od siebie. To trochę jak z pudełkiem czekoladek – nigdy nie wiesz na co trafisz. Czy to nie ekscytujące?

Zainteresowani? Spójrzmy jakie wina naturalne znajdziecie w Republice Wina!

  1. Na początek zgodnie z tradycją proponujemy musiaka - i to czerwonego! Przed Wami Bason Barbera! Wyczujecie w nim przyjemną świeżość i ciemne owoce - jagody, śliwki, jeżyny, ale także lukrecję i odrobinę dymu. Doskonale połączy się z przekąską w postaci włoskich serów i wędlin dojrzewających (what grows together goes together!) i daniami z wieprzowiny.



  1. Jeśli szukacie naturalnej bieli to polecamy BIANCA IGP, Cascina Tavijn. Wyprodukowane ze szczepów moscato, cortese, chardonnay charakteryzuje się bardzo „zielonymi” aromatami – znajdziecie tu zioła, trawę i… zieloną herbatę. Pamiętajcie, by podawać mocno schłodzone! Będzie idealnie pasować do klasyki kuchni włoskiej – raviolo con uovo z masłem szałwiowym, daniami z ryb i owoców morza. 




  1. Na koniec prawdziwa perełka: zwycięzca Pucharu Republiki Wina, Jego Wysokość Malbec Natural, Bodegas Krontiras! Przepięknie pachnące i smakujące wiśniami, jagodami i jeżynami, suszonymi kwiatami i ziołami. Będzie idealnym kompanem do steka i mięs z grilla! Zamknięte w butelce z etykietą inspirowaną twórczością Hieronima Boscha może być ciekawym i niebanalnym prezentem. 

 

Zapraszamy do eksploracji!

Wina naturalne to prawdziwe dzieła sztuki, które ukazują charakter ziemi, na której zostały wyhodowane i wyprodukowane. Ich smaki są niepowtarzalne, a z każdym kieliszkiem możesz spodziewać się nowego doświadczenia. Zachęcamy do odważnego kroku w świat win naturalnych – odkryj ich autentyczność, wyjątkowe smaki i historię. To podróż w głąb natury, której warto się poddać. Salut!

Winni emigranci. Cz. 2.  – czerwone szczepy

Winni emigranci. Cz. 2.  – czerwone szczepy


W poprzednim artykule poznaliśmy winnych migrantów w kolorze białym. Poznaliśmy winogrona, które zdecydowały się opuścić swą ojczyznę – Francję, i udać się w poszukiwaniu domu za ocean. Dziś poznamy historię kilku ich czerwonych kuzynów, nie ograniczając się tym razem do francuzów z pochodzenia. Będą to podróże w wielkim stylu, zakończone karierą przez wielkie „K”. Oto ich bohaterowie:


Cabernet sauvignon


Cabernet sauvignon pochodzi z Francji, najprawdopodobniej z okolic Bordeaux, i mimo, że rozprzestrzenił się praktycznie na cały świat, to w dalszym ciągu właśnie w swej ojczyźnie daje święci największe tryumfy. Bodeaux to region wybitnie płodny, o ogromnej ilości winnic, produkujących z caberneta od prostych win stołowych do wybitnych, intensywnych, spektakularnych wręcz win. I to właśnie te ostatnie, z „Wielką Piątką” bordoską (pięciu 1er grand cru classes) od wielu lat elektryzują winiarski świat. W klasycznej mieszance bordoskiej cabernet sauvignon dzieli zwykle miejsce z merlot i cabernet franc, ale, zwłaszcza na Lewym Brzegu, to on odpowiada za większość charakteru win, dając nuty czarnej porzeczki, papryki, dobrą kwasowość i silne garbniki. Dla wielu winomanów te wina nie mają sobie równych na całym świecie. W przeszłości ten pogląd był jeszcze bardziej powszechny, choć 50 lat temu zdarzyło się coś, co sprawiło, że świat dowiedział się o silnej konkurencji dla francuskich cabernetów…


Kalifornia


W 1976 r. podczas słynnej Degustacji Paryskiej, gdzie francuscy sędziowie oceniali w ciemno wina z Bordeaux i Kaliforni, stało się coś niesamowitego – cabernet sauvignon Stag’s Leap 1973 pokonał tuzów francuskiego winiarstwa, zostawiając w tyle m.in. Château Mouton Rothschild czy Château Haut-Brion. I choć warunki oraz zasady testu pozostawiały nieco do życzenia, to od tamtej pory o winiarstwie kalifornijskim zaczęto mówić zarówno więcej, jak i na poważnie. Kalifornia to generalnie ciepły i suchy region, choć, w zależności od położenia względem oceanu i Zatoki San Francisco, a także pasm górskich oraz wysokości winnic, możemy znaleźć tam wina w różnym stylu. Cabernet sauvignon dobrze udaje się w tych cieplejszych oraz umiarkowanych stronach Kalifornii, gdzie słońcu i ciepłu towarzyszy łagodzący wpływ wody i wiatru, jak np. Napa Valley, Sonoma czy Monterey


Malbec


Malbec jest tak dobrze zakodowany w świadomości (części) winomanów jako flagowa odmiana argentyńska, że w jego przypadku nie powinniśmy tłumaczyć dokąd on wyemigrował, ale skąd! Malbec to bowiem rdzenna odmiana francuska. Niegdyś szerzej rozpowszechniony, zwłaszcza w okolicach Bordeaux i Doliny Loary, dziś znaleźć możemy go głównie w apelacji Cahors, na południowym zachodzie Francji, i z tą apelacją jest głównie kojarzony. Malbeki z Cahors są ciemniejsze, bardziej szorstkie i kwasowe niż ich bracia z Nowego Świata, z charakterystycznymi nutami mięsno-ziemistymi. Dobre interpretacje tego szczepu, o świetnej relacji ceny do jakości, powstają także w Langwedocji

W domu rodzinnym traktowany zdecydowanie po macoszemu, w nowej ojczyźnie jest prawdziwą gwiazdą – jest zdecydowanie najczęściej uprawianą odmianą winorośli w Argentynie. Prym wiedzie Mendoza – malbec stanowi tu ponad 70% nasadzeń. Ten ciepły i słoneczny region, chłodzony wpływem pobliskich Andów, o dużej różnicy dziennej temperatur daje winogronom malbeca doskonałe warunki do wzrostu i dojrzewania. Wina stąd są bardziej owocowe, pełniejsze, gładsze od win z Cahors, ale również charakterne, z zaznaczoną kwasowością i taninami, a dobre egzemplarze potrafią świetnie dojrzewać zarówno w beczkach, jak i potem w butelkach. Zdecydowanie warto spróbować, zwłaszcza z kawałkiem dobrej wołowiny (najlepiej argentyńskiej!).


Syrah… a może shiraz?


Syrah to kolejny rdzenny Francuz, jednak jego nazwy na etykiecie często się nie znajdzie – doskonałe, jednoodmianowe wina z tej odmiany tworzy się głównie w północnej części Doliny Rodanu, w takich apelacjach jak Côte-Rôtie czy Hermitage (czasami dodając odrobinę viognier – białej odmiany). Powszechnie spotyka się go również w butelkach z Południowego Rodanu, ale głównie w mieszankach, na czele ze słynną GSM – grenache/syrah/mourvèdre. Charakterystycznymi cechami odmiany są dobra kwasowość i tanina, nuty śliwek i pieprzu. Świetne jednoszczepowe syrah znajdziemy też u sąsiadów Francji – np. w hiszpańskiej Aragonii, gdzie wina w rodańskim stylu udają się znakomicie lub we Włoszech, zwłaszcza w Toskanii.

Na emigracji nasz bohater przybrał imię shiraz – pod tą nazwą szukajmy go w Nowym Świecie. Znajdziecie go w wielu krajach, lecz największą sławą cieszą się shirazy australijskie – są to zwykle potężne, intensywne i taniczne wina, często solidnie potraktowane beczką, z charakterystycznymi nutami czekolady, kawy, dżemu i eukaliptusa. W poszukiwaniu takich win szukajcie na etykiecie regionów Barossa lub Coonawarra.


Primitivo


Król polskich stołów. Wino niesamowicie w ostatnich latach popularne, powszechnie lubiane, obecne na półkach każdego sklepu, który ma wino w ofercie – od osiedlowego spożywczego do tych najbardziej specjalistycznych. Lubimy je za krągłe ciało, łagodną kwasowość, gładkie taniny i bogactwo owocowych aromatów. Większość butelek pochodzi z Puglii i są one tak mocno wpisane w nasz winny krajobraz, że trudno sobie wyobrazić, że ten szczep poza Puglią też ma swój drugi dom…


W USA występuje pod pseudonimem – zinfandel. Niektórzy zaciekle bronią teorii, że to jednak dwa różne szczepy (zwłaszcza Amerykanie, którzy chcą wierzyć w rdzenność pochodzenia swojej gwiazdy), jednak badania DNA tego nie potwierdzają. W USA szczep ten jest niezwykle popularny, sadzi się go zdecydowanie częściej niż we Włoszech. Duża część zbiorów trafia do niedrogich, różowych win „White Zinfandel”, bardzo lubianych przez amerykańską młodzież – u nas jakoś ten styl nie może się przebić (może to i lepiej). Zdecydowanie bardziej jednak interesują nas wysokiej klasy wina z zinfandela, a je znaleźć nietrudno, jeśli wie się gdzie szukać. A najlepiej szukać w Kalifornii!

To samo winogrona w różnych stronach świata może dać zupełnie różne rezultaty w butelce. Liczy się klimat, gleba, ale także ręka winiarza, mentalność i styl regionu. Szukanie w kieliszku takich niuansów to prawdziwa frajda. Próbujcie świata!


Cheers.

Zapytaj o produkt