Kurs winiarska Francja

 

Kurs Winiarska Francja

 

W trakcie kursu poznasz najbardziej znane i emblematyczne dla światowego winiarstwa regiony francuskie oraz techniki produkcji związane z miejscem pochodzenia winogron. Najważniejszy kraj winiarski świata, szanując tradycję (którą poznasz na zajęciach ) kreuje również nowoczesne trendy, które rezonują na całym świecie.

 

O kursie

 
done_all

Dla kogo?

Kurs przeznaczony dla miłośników win francuskich oraz przedstawicieli branży gastronomicznej.

Kurs dla wszystkich miłośników win Francuskich, tradycji i kultury produkcji wina we Francji. Kurs dla przedstawicieli branży winiarskiej i gastronomicznej chcących poszerzyć swoją wiedzę w kierunku win francuskich.

query_builder

Długość

Czas trwania kursu to dwa spotkania po 3 godziny i 45 minut testu

location_on

Gdzie?

Kurs prowadzimy w systemie HYBRYDOWYM - ty wybierasz formę uczestnictwa!

HYBRYDA! To wielokrotnie sprawdzona przez nas forma zajęć. Połączenie zajęć stacjonarnych z transmisją z kursu na żywo. Przy zapisie wybierz swój preferowany sposób uczestnictwa:
Stacjonarnie: Warszawa, Biuro Republiki Wina, Ochocka 1a (max. 5 osób)
Live online: zdalnie (transmisja z kursu na żywo).

sell

Cena

Koszt kursu to 490zł. Zobacz co oferujemy w zamian:

6-godzinny wykład
degustacja 13 win (przesyłka próbek win w wersji online w cenie)
materiały edukacyjne (podręcznik w formie segregatora z materiałami)
dodatkowe spotkanie egzaminacyjne (45 min.)
sprawdzenie egzaminów, certyfikat ukończenia kursu

 

Terminy

 
event

Edycja wrzesień:

WRZESIEŃ: 14, 21 (17:30-20:30)

EGZAMIN: 28 września (45min)

event

Edycja listopad:

LISTOPAD: 23, 30 (17:30-20:30)

EGZAMIN: 7 grudnia (45min)

Zapisz się dziś!

Przy zapisie na kurs online weź pod uwagę czas dwóch dni roboczych, który potrzebujemy na wysyłkę Tobie próbek win i materiałów edukacyjnych.

zarejestruj się
 

Przebieg zajęć

 
zdjęcie z kursu

Podczas 6 godzin kursu:

  • szczegółowy przegląd regionów winiarskich - Szampania, Bordeaux, Burgundia, Langwedocja
  • techniki i metody produkcji wina w różnorodnych klimatach Francji
  • sprzężenie kultury winiarskiej z gastronomią
  • wpływ środowiska na produkcję wina - francuskie pojęcie „terroir”
  • lokalne szczepy winogron - ekspansja międzynarodowa - Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Merlot i Malbec
  • zbliżenie do natury - trendy win biodynamicznych i organicznych

Zajęcia zakończone są egzaminem testowym, osoby które uzyskają pozytywny wynik otrzymają certyfikat ukończenia kursu.

 

Prowadzący

 
Paweł Białęcki
Paweł Białęcki

Zajmuje się zawodowo winem już 15 lat. Jest czterokrotnym finalistą Mistrzostw Polski Sommelierów oraz zdobywcą srebrnego medalu na Mistrzostwach Sommelierów Europy Centralnej na Węgrzech. Jest sommelierem gwiazdkowego teamu Atelier Amaro, z którym zdobył i przez 3 lata utrzymał wyróżnienie przewodnika Michelin. Jego autorskie selekcje wina doczekały się recenzji Tima Atkina w The Economist, a także zostały zauważone przez winemakerów (z Anselmo Mendesem na czele), z którymi brał udział w tworzeniu limitowanych sommelierskich edycji win. Ponadto Paweł jest wieloletnim felietonistą Magazynu Wino, Winicjatywy i Ferment. Obecnie pracuje w firmie importerskiej, prowadzi zajęcia i kursy winiarskie.

Zapisz się na kurs już dziś!

Przy zapisie na kurs online weź pod uwagę czas dwóch dni roboczych, który potrzebujemy na wysyłkę Tobie próbek win i materiałów edukacyjnych.

zarejestruj się
X Zamknij


Wchodząc na stronę oświadczasz, że masz ukończone 18 lat.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.