Kurs WSET – poziom 2

 

Poziom 2 WSET (Wine and Spirit Education Trust) – Level 2 Award in Wines to:

  • ponad 20 godzin wspólnej nauki (5 spotkań po 5 godzin lekcyjnych, 8 spotkań po 3 godziny lub 2 intensywne weekendy);
  • ponad 40 przetestowanych win.

Dodatkowo zalecane 12 godzin nauki własnej. Kurs pozwala czuć się swobodnie w większości sytuacji związanych z winem – w sklepie winiarskim, restauracji, w czasie rozmowy z dostawcą czy klientem. 

WSET Poziom 2 systematyzuje i pogłębia wiedzę o winach i łączeniu ich z jedzeniem. Kurs pomaga swobodnie rozpoznawać wina: 

  • na etapie czytania etykiety w sklepie/u importera, czy nazwy w menu restauracji- rozumieć konsekwencje informacji na etykiecie (co będzie oznaczał dany szczep z danego kraju, apelacji, wyprodukowany określoną metodą); 
  • na etapie degustacji rozumieć czy dlaczego wino nam smakuje lub nie i czy jest to typowe dla takiego wina, czy wynika z innych czynników.  

 


 

DLA KOGO?

Dla pasjonatów, hobbystów, ludzi z branży HoReCa, profesjonalnych sprzedawców, restauratorów, handlowców i kelnerów oraz dla wszystkich, którzy chcą rozwijać swoją wiedzę o winie. 

Ludziom z branży pomoże zarządzać kartą win lub sprzedawać wina, pasjonatom czuć się pewnie w większości sytuacji związanych z wybieraniem, dobieraniem i smakowaniem wina. 

MIEJSCE:

STANDARD: Warszawa, hotel Bristol (zajęcia w grupach)

LIVE ONLINE: zdalnie

PROGRAM: 

  1. Szczepy i regiony winiarskie na świecie – omówienie i degustacyjna analiza kilkudziesięciu szczepów białych i czerwonych (m.in. Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Grigio, Gewurztraminer, Semillion, Chenin Blanc, Viognier, Garganega, Torrontes, Muscat, Prosecco; Pinot Noir, Cabernet-Sauvignon i Franc, Merlot, Syrah, Grenache, Tempranillo, Sangiovese, Malbec, Zinfandel-Primitivo)
  2. Czytanie etykiet i słownictwo związane z winem – różnice między francuskimi, niemieckimi, włoskimi, hiszpańskimi, nowoświatowymi
  3. Czynniki wpływające na jakość i cechy wina – od klimatu i gleby przez metody uprawy, fermentacji, starzenia
  4. Zasady dobierania win do potraw – połączenia smaków i ćwiczenia z doboru
  5. Degustacja oraz ocena wina według systemu WSET Systematic Approach to Tasting (minimum 40 win)

Egzamin testowy – 50 pytań wielokrotnego wyboru (wymagany bierny angielski). 

 

ZAPISZ SIĘ

CENY I TERMINY

 

UWAGA: Przy zapisie na kurs online weź pod uwagę czas dwóch dni roboczych, który potrzebujemy na wysyłkę Tobie próbek win i materiałów edukacyjnych.

CENA:

1951 zł netto (2400 zł brutto) zawiera:

  1. 20-godzinny kurs;
  2. zajęcia prowadzone przez najlepszych specjalistów w Polsce (Tomasza Koleckiego - wielokrotny mistrz Polski Sommelierów) / Pawła Białeckiego (exsommelier Atelier Amaro) / Izę Kamińską (dziennikarka winiarska) czy Szymona Milonasa (nauczyciel WSET);
  3. podręczniki i inne materiały edukacyjne;
  4. degustacja 40 win (przesyłka próbek win w wersji online w cenie;
  5. spotkanie egzaminacyjne (egzamin sprawdzany w Wielkiej Brytanii). Cena obejmuje egzamin stacjonarny organizowany przez nas jako pośredników WSET.

*Istnieje możliwość zdawania egzaminu również online, jednakże jest on organizowany przez firmę zewnętrzną, za cenę 250 zł. Pomagamy się a niego zgłosić, jednakże nie odpowiadamy już za dalszą procedurę.

PROWADZĄCY:

Zajęcia prowadzone są m.in. przez Tomasza Koleckiego (wielokrotny mistrz Polski Sommelierów), Pawła Białeckiego (exsommelier Atelier Amaro),  Izę Kamińską (dziennikarka winiarska) i Szymona Milonasa (nauczyciel WSET) dają uzupełniające się perspektywy wiedzy i doświadczenia.

ZAPISZ SIĘ

CENY I TERMINY

Wersja LIVE ONLINE - dodatkowe informacje 

Kurs online to spotkania prowadzone na zasadzie transmisji na żywo z wykorzystaniem materiałów normalnie przekazywanych w czasie zajęć. Zajęcia prowadzone są w języku polskim, egzamin testowy odbędzie się w języku angielskim.   

Zajęcia prowadzone w formie video konferencji z degustacją win i odwołaniem do podręcznika. Przed zajęciami uczestnicy otrzymują kurierem próbki win związanych z programem zajęć oraz wydrukowany podręcznik WSET 2.  

Kurs jest kopią tego co normalnie dzieje się w sali zajęć, tylko na odległość. 

UWAGA: Przy zapisie na kurs online weź pod uwagę czas dwóch dni roboczych, który potrzebujemy na wysyłkę Tobie próbek win i materiałów edukacyjnych.

Zalety kursu LIVE ONLINE: 

  1. zostajesz w domu, a otrzymujesz dokładnie te same warunki co kursanci na miejscu 
  2. bieżący kontakt z prowadzącym zajęcia (pytania, czat online) 
  3. próbki wina do wspólnej degustacji (wysyłane kurierem)
  4. materiały edukacyjne (wysyłane kurierem)
  5. określone godziny zajęć

 

Warunkiem uruchomienia kursu, jest zebranie się grupy 12 osób.  

 

ZAPISZ SIĘ

CENY I TERMINY

 

 

Istnieje możliwość indywidualnego ustalenia terminu dla grup od 12 osób. 

Wszyscy uczestnicy rejestrujący się na kursy muszą mieć ukończone 18 lat. 

X Zamknij


Wchodząc na stronę oświadczasz, że masz ukończone 18 lat.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.