Kurs WSET – poziom 3
Kurs Winiarski WSET 3

Poziom 3 WSET (Wine and Spirit Education Trust) Level 3 Award in Wines, to najbardziej zaawansowany kurs wiedzy o winie dostępny na rynku. Kurs kończy się egzaminem teoretycznym (test i pytania otwarte) i praktycznym (degustacja w ciemno). Kurs WSET 3 to: ponad 7 tygodni lub dwa weekendy zajęć (teoria i praktyka) oraz egzamin; ponad 84 przetestowanych win; Zajęcia prowadzone są w języku polskim, ale żeby z nadzieją sukcesu podejść do egzaminu, należy odrabiać prace domowe (eseje) zadawane po angielsku. Zajęcia, podręcznik, materiały dodatkowe i samodzielna nauka między sesjami mają pozwolić nie tylko z sukcesem zdać egzamin, ale również być ekspertem w zakresie win.
O kursie
Dla kogo?
Kurs przeznaczony dla osób profesjonalnie zajmujących się winem – sommelierów, menedżerów, importerów lub entuzjastów chcących zasadniczo pogłębić swoją wiedzę.
Długość
Kurs to 7 tygodni spotkań po 4 godziny, a także dodatkowe spotkanie egzaminacyjne.
Gdzie?
Kurs prowadzimy w systemie HYBRYDOWYM - ty wybierasz formę uczestnictwa!
HYBRYDA! To wielokrotnie sprawdzona przez nas forma zajęć. Połączenie zajęć stacjonarnych z transmisją z kursu na żywo. Przy zapisie wybierz swój preferowany sposób uczestnictwa:
Stacjonarnie: Warszawa, Hotel Bristol, Krakowskie Przedmieście 42/44
Live online: zdalnie (transmisja z kursu na żywo).
Cena
Koszt kursu to 3900 zł. Zobacz co oferujemy w zamian
30-godzinny kurs
zajęcia prowadzone przez najlepszych specjalistów w Polsce (Łukasz Wojnarowicz ze wsparciem Szymona Milonasa)
podręczniki i inne materiały edukacyjne
degustacja 84 win (przesyłka próbek win w wersji online w cenie)
spotkanie egzaminacyjne (egzamin sprawdzany w Wielkiej Brytanii) Egzamin stacjonarny organizowany przez nas jako pośredników WSET.
Terminy
Edycja luty/marzec:
LUTY: 16, 23 (17:30-21:30)
MARZEC: 2, 9, 16, 23, 30 (17:30-21:30)
EGZAMIN PRÓBNY: 6 kwietnia
EGZAMIN: 13 kwietnia
Edycja wrzesień/październik:
WRZESIEŃ: 7, 14, 21, 28 (17:30-21:30)
PAŹDZIERNIK: 5, 12, 19 (17:30-21:30)
EGZAMIN PRÓBNY: 26 października
EGZAMIN: 2 listopada
Edycja listopad/grudzień:
LISTOPAD: 2, 9, 16, 23, 30 (17:30-21:30)
GRUDZIEŃ: 7, 14 (17:30-21:30)
EGZAMIN PRÓBNY: 21 grudnia
EGZAMIN: 4 stycznia
Zapisz się dziś!
Ukończ najbardziej rozbudowany i najtrudniejszy kurs winiarski w Polsce.
QUIZ
Sprawdź czy ten kurs jest dla ciebie
Porównanie kursów WSET
Sprawdź inne kursy z serii WSET
Przebieg zajęć

Podczas 30 godzin kursu:
- wnikliwa analiza wszystkich istotnych regionów i szczepów winiarskich świata
- poznanie kluczowych czynników wpływających na wino takich jak: geografia, dojrzewanie winogron, sposoby produkcji, dojrzewanie i butelkowanie
- zrozumienie wpływu tych czynników na wina musujące, niemusujące i wzmocnione
- zdobycie umiejętności rozumienia, wyjaśniania i opisywania stylu i jakości wina
- zdobycie umiejętności rozróżniania wina na podstawie degustacji w ciemno z wykorzystaniem systematycznego podejścia do degustacji (SAT)
WSET Poziom 3 to najbardziej rozbudowany i najtrudniejszy kurs winiarski w Polsce.
Prowadzący

Łukasz Wojnarowicz
po uszy w winie od ponad dekady. Od początku kariery związany z WSET. Zdobywanie kolejnych stopni zwieńczył w 2018 roku tytułem Diploma in Wines and Spirts oraz stopniem Weinakademikera, nadawanym przez Weinakademie Österreich w Rust, z dodatkowym wyróżnieniem od niemieckiej Hochschule Geisenheim. Wykładowca Collegium Civitas, gdzie prowadzi autorskie zajęcia na temat historii wina. Dziennikarz magazynu Czas Wina i sędzia na zawodach winiarskich. Przede wszystkim jednak odpowiedzialny za selekcję win oraz sprzedaż w małej firmie importerskiej. Wyszukane w mniej lub bardziej znanych regionach wina zdobywały złote i srebrne medale, podczas Grand Prix organizowanych przez Magazyn Wino, jako najlepsze z dostępnych w Polsce

Tomek Sielczak
z winem związany jest od dziecka, ponieważ jego tata jest jednym z pierwszych importerów wina w Polsce. W branży winiarskiej pracuje od 2006 roku, a aktualnie jest Dyrektorem Sprzedaży w AN.KA Wines. W 2017 r. ukończył WSET Diploma w Londynie. Prowadzi szkolenia dla sprzedawców, kelnerów sommelierów oraz osób prywatnych. Organizuje kolacje komentowane, układa karty win, doradza w zakresie doboru asortymentu winiarskiego i alkoholowego w restauracjach, sklepach, sieciach handlowych. Prywatnie jest fanem rieslingów i win musujących robionych metodą tradycyjną.
Zapisz się na kurs już dziś!
Dowiedz się wszystkiego o winie.