Dodano produkt do koszyka

Niemcy - najlepsze białe wina na świecie? Jakie wina niemieckie warto znać?

Niemcy - najlepsze białe wina na świecie? Jakie wina niemieckie warto znać?

Łapiąc z nienacka przypadkowego winomana i zadając mu pytanie o najważniejsze winiarskie kraje świata, wymieni pewnie Francję, Włochy, Hiszpanię... Co jednak, gdy spytamy o najważniejszy na świecie kraj dla produkcji win białych? Jeśli tutaj nie padnie odpowiedź - Niemcy - to owego winomana należeć będzie szybko uświadomić...

Niemcy - królestwo białego wina

Choć w Niemczech produkuje się zarówno wino czerwone (36% produkcji), jak i białe (64%), to właśnie biele stanowią o sile kraju na winiarskiej arenie międzynarodowej. Co interesujące, klimat Niemiec nie jest łatwy dla winogrodników - jest tu po prostu dość chłodno (miejscami bardzo chłodno), jednak to właśnie tutaj białe wina osiągają poziom, charakter i klasę nieosiągalną praktycznie gdziekolwiek indziej na świecie. Zwłaszcza jedna odmiana zdaje się uciekać konkurencji daleko, daleko w przód...

Co tu się uprawia?

Riesling - król niemieckiego, białego wina, a, wg, wielu, król białego wina w ogóle. 25% wszystkich win niemieckich to właśnie riesling. Ciężko jest opisać jednym zdaniem jego charakter - to, co go wyróżnia, to własnie zdolność do tworzenia win wybitnych w bardzo różnych stylach - od lekkich, rześkich, bardzo wytrawnych, jak i takich, gdzie kwasowość kontrowana jest odrobiną słodyczy, przez słodsze, zbalansowane spatlese, aż po arcysłodkie, deserowe trockenbeerenauslese, produkowane z gron dotkniętych szlachetną pleśnią. Świetne sprawdza się też do produkcji win musujących - Sektów. Unikalną cechą dla niemieckich rieslingów jest też potencjał starzenia - wina dobrej klasy mogą wspaniale ewoluować w butelkach przez długie lata. Wina rzadko dojrzewają w beczkach, jeżeli tak, to w dużych, używanych, raczej neutralnych baryłkach. Kluczowe regiony dla jakościowych rieslingów to Dolina Mozeli, Palatynat, Hesja Nadreńska, Rheingau (Dolina Renu).

Jakby dominacji rieslinga było mało, stałe miejsce na niemieckim rynku znalazły też jego krzyżówki:

Muller Thurgau - czyli krzyżówka rieslinga i madeleine royale, zwany inaczej Rivaner. Odmiana wcześnie dojrzewająca, plenna, łatwa w uprawie - idealna dla winiarzy, którzy chcą produkować przyjemne, łatwe w piciu wina codzienne, często o bardzo dobrej relacji jakości do ceny. Znajdziemy ją w butelkach o różnym stylu od wytrawnych, przez rześkie z delikatną słodyczą, po słodkie.

Kerner - krzyżówka rieslinga i trollingera, odporniejsza i łatwiejsza w uprawie, świetna do win o dobrej relacji jakości do ceny. Bywają one nieco słodsze w aromacie od rieslingów, więc jeśli za mało Wam nut tropikalnych w rieslingu, wypróbujcie kernera.

Scheurebe - krzyżówka rieslinga i silvanera - daje aromatyczne wina, również wytrawne, chociaż jest to szczep świetnie sprawdzający się w winach off dry, czyli z cukrem resztkowym - od półwytrawnych po bardzo słodkie. Często osiągają one świetną koncentrację i cechują się potencjałem starzenia.

Riesling Weeks - rosnąca popularność rieslingów jest napędzana, oczywiście, rosnącą jakością win z tego szczepu, ale nie tylko tym. Istnieją organizacje, które mocno mu w tym pomagają - najbardziej rozpoznawalną jest Wines of Germany, która co roku ze zdwojoną mocą przypomina nam o klasie swego flagowego winogrona, organizując we współpracy z importerami, sklepami i restauracjami Riesling Weeks - Tygodnie Rieslinga. Towarzyszą im akcje promocyjne, degustacje, konkursy czy warsztaty kulinarne. W tym roku wydarzenie startuje 01/06 i potrwa do 17/06 - szczegóły na https://www.winaniemieckie.pl/riesling-weeks-2022/

Niemcy nie tylko na biało.

Nie samą bielą żyje człowiek, tak więc i w chłodnym klimacie Niemiec musiały się znaleźć jakieś uprawy czerwonych winogron. Najważniejszym z nich jest szczep ukrywający się pod niemieckim pseudonimem pewien dobrze Wam na pewno znany przybysz zza ich zachodniej granicy.

Spatburgunder - czyli Pinot Noir. Jego burgundzkie wcielenie to dla wielu najlepsze wina na świecie w ogóle. W Niemczech również ma bardzo duży potencjał do tworzenia win wielkich - dobrze czuje się zwłaszcza w południowych, bardziej ciepłych regionach, jak Badenia czy Palatynat. Występuje zarówno w lżejszym, eterycznym stylu, jak i w mocniejszym wydaniu, z wyraźnym wpływem dębowej beczki.

Dornfelder - bardzo popularna, zwłaszcza lokalnie, odmiana, znana głównie w postaci nieskomplikowanego, owocowego, młodego wina, choć zdarzają się winiarze, robiący z niego naprawdę poważne, dojrzewające w dębowych beczkach, złożone wina. Jej charakterystyczną cechą jest głęboka, ciemna barwa.

Portugieser - trzecia, po spatburgunderze i dornfelderze, pod względem areału upraw, czerwona odmiana Niemiec. Daje wina proste, codzienne, lekkie, o łagodnych taninach.

Jak czytać etykietę niemieckiego wina?

To, co często odstrasza klientów sklepów od półki z winem niemieckim, to nieczytelność etykiet. Straszą one trudnymi pojęciami, ich klasyfikacja jakościowa jest inna od wszystkich, a na niektórych butelkach w ogóle nie ma informacji, co dostaniemy w środku. Jeżeli nie mamy szans na pomoc sprzedawcy to faktycznie, kupno odpowiedniej butelki może być nie lada wyzwaniem. Chyba, że będziecie mieli w kieszeni ściągawkę - np. w postaci naszego artykułu Jak czytać etykietę niemieckiego rieslinga? :)

Jeśli nie znacie jeszcze niemieckich win, to teraz jest idealna pora na nadrobienie zaległości - przyszła wiosna, orzeźwiający riesling może być teraz potrzebny bardziej niż kiedykolwiek. Z resztą, niedługo Riesling Weeks - niemożliwe, że nie skusicie się wtedy na choćby kieliszek. A jak już spróbujecie, to szanse, że zostaniecie, są więcej niż duże :)

Prost!

Zaloguj się aby skomentować