Dodano produkt do koszyka

BESTSELLER

Sensum Laxas Brut, Bodegas As Laxas, Albariño, Galicja, Hiszpania, wino białe musujące

Sensum Laxas Brut, Bodegas As Laxas, Albariño, Galicja, Hiszpania, wino białe musujące

Producent: Bodegas As Laxas, Hiszpania

Cechy produktu
Podstawowe informacje
  • Kolor
  • Białe, Musujące, szampany
  •  
  • Smak
  • Półwytrawne
  •  
  • Rodzaj:
  • Wino Eko
  •  
  • Szczep:
  • albariño
  •  
  • Kraj pochodzenia:
  • Hiszpania
  •  
  • Styl wina:
  • Lekkie, Rześkie
  •  
  • Możliwość starzenia
  • pić teraz lub do 2 lat
  •  
  • Ekologiczność
  • zrównoważone rolnictwo, wegańska
  •  
  • Nagrody
  • Vivino, Decanter
  •  
  • Region apelacja
  • DO Rias Baixas
  •  
  • Region geograficzny
  • Galicja
  •  

Cena: 78.00 brutto

Ilość:
Koszty dostawy:
  • Kurier 20.00 zł brutto
  • Dostawa na terenie Warszawy tego samego dnia 20.00 zł brutto
  • Dostawa na konkretny termin 37.00 zł brutto
  • Odbiór osobisty lub przez upoważniony podmiot, Ochocka 1A, Warszawa, pon.-pt. 10:00-17:00 0.00 zł brutto
  • Od 150zł dostawa 10zł
  • Od 300zł dostawa 0zł
Dostępność:
Opis produktu
Sensum Laxas Brut, Bodegas As Laxas, Albariño, Galicja, Hiszpania, wino białe musujące

Sensum Laxas Brut, Bodegas As Laxas, Albariño, Galicja, Hiszpania, wino białe musujące

Szczep: albariño

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Słodycz

Kwasowość

Taniny

 
 
 
 
 
 
 
 
 

#lekkie #rześkie

Unikatowe wino musujące, zrobione metodą tradycyjną w 100% z Albariño. Leżakowało na osadzie przez 9 miesięcy. Aromatycznie wspaniała kombinacja cytrusów, ciasta drożdżowego, orzechów oraz miodu. W ustach wino jest eleganckie z długo utrzymującymi się bąbelkami oraz delikatnym, długim i słodkim wykończeniem. Piękny aperitif, towarzysz przystawek i wykwintnych dań bankietowych.

Oceny

Producent - Czyli kto mnie zrobił?

Bodegas As Laxas, Hiszpania

Bodegas As Laxas, Hiszpania

POZNAJ PRODUCENTA
Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

Ocena:
  • Wszystkie pola są wymagane
¡Viva España! - Wina musujące

Hiszpania 

Jeśli zapytacie swoich znajomych, z jakiego kraju wina najchętniej wybierają, zapewne często usłyszycie odpowiedź – z Hiszpanii. Trudno się dziwić – hiszpańskie butelki to nasi dobrze znani, codzienni „amigos”, dostępni w zasadzie w każdej półce cenowej, wina przyjazne, soczyste, w których aż czuć ciepło iberyjskiego słońca.  

Hiszpania jest krajem o czytelnym i precyzyjnym systemie oznaczania typów swych win, regionów i apelacji – jego szczegóły możecie poznać w naszym artykule Jak czytać etykiety – cz. 1. – Rioja. Często słyszy się też o hiszpańskim stylu wina, mając na myśli wina solidnie potraktowane dębową beczką. Nieżyczliwi mogą wręcz stwierdzić, że winiarska Hiszpania jest… nudna. Czy mają rację? 

Nic bardziej mylnego. 

Hiszpania to bogactwo różnorodności smaków, stylów, endemicznych szczepów winogron, gleb, filozofii, historii i ludzi. To spotkanie tradycji z nowoczesnością. Producentów z wielopokoleniowymi tradycjami z awangardowymi modernistami. Winna eksploracja Hiszpanii może nam zająć długie godziny przy lekturze i kieliszku, my dziś chcemy Was zabrać w przyspieszoną podróż po najważniejszych hiszpańskich regionach winiarskich. 

W podróż przez trzy twarze Hiszpanii.

Część 3 – Hiszpania musująca

Cava

Cava to nazwa jednego z najsłynniejszych win musujących świata, ale także nazwa apelacji. I to wyjątkowej. 
 
DO Cava jest bowiem jedyną na świecie apelacją, która nie jest przypisana geograficznie do jednego miejsca. Większość butelek pod jej szyldem powstaje co prawda w Katalonii, jednak możemy znaleźć także Cavę pochodzącą z La Rioja, Saragossy, Nawarry czy Walencji. Przyznacie, nietypowo.

Cava jest winem produkowanym metodą tradycyjną – tą samą, co jej nieco słynniejszy kuzyn Szampan, czyli taką, gdzie druga fermentacja ma miejsce w butelce. Różnią ją używane odmiany winogron – większość Cav powstaje z tercetu Macabeo, Xarel lo i Parellada. Na etykiecie Cavy, równie czytelnej co innych hiszpańskich apelacji, znajdziemy również informacje o: 
 
Starzeniu: Jeśli nie widzimy oznaczenia, mamy gwarancję, że wino dojrzewało na osadzie co najmniej 9 miesięcy. Jeśli czas ten wydłużył się do co najmniej 15 miesięcy, znajdziemy oznaczenie Reserva, a jeśli do 30 miesięcy – Gran Reserva. 

Zawartości cukruBrut nature – 0-3 g, Extra brut – 3–6 g, Brut – 0-12 g, Extra seco – 12–17 g, Seco– 17–32 g, Semiseco – 32–50 g, Dulce – ponad 50 g.

(Piwnica producenta Cavy Mas Xarot)

Hiszpański Szampan? Nie… już nie!

Nie da się ukryć, że skojarzenia ze słynnym francuskim winem nasuwają się same – to i to musujące, to i to produkowane tą samą metodą… Swego czasu Hiszpanie mocno wykorzystywali ten fakt, budując sukces Cavy właśnie na odpowiednim nazewnictwie. I tak w połowie XX wieku na europejskie rynki trafiły duże ilości butelek „Spanish Champagne”, co oczywiście spotkało się z dezaprobatą producentów z Szampanii. W 1960 r. w Wielkiej Brytanii zakazano sprzedaży pod nazwą Szampan win innych niż z apelacji AOC Champagne, a od 1966 r. Cava musi być sprzedawana pod rodzimą nazwą.


Rozłamy w apelacji DO Cava

Na początku 2019 roku 9 producentów, ze względu na brak porozumienia z władzami apelacji, zdecydowało się opuścić jej szeregi. Ich wina będą wypuszczane teraz pod marką Corpinnat, organizacją utworzoną w 2017 roku, planującą początkowo działać pod skrzydłami apelacji DO Cava. Kością niezgody były zastrzeżenia Coorpinatu co do rozproszenia regionalnego apelacji oraz zbyt niskie wymagania jakościowe. Widząc więc „Corpinnat” na etykiecie, macie do czynienia również z Cavą, w dodatku wysokiej jakości. Więcej o organizacji i producentach przeczytacie na https://www.corpinnat.com/en/. 

Jak smakuje Cava? 

W podstawowych Cavach atutem jest ich rześkość i aromaty owocowe – jabłek, cytrusów, brzoskwiń. Im dłużej miało miejsce starzenie na osadzie, tym mocniej do głosu dochodzą nuty tostów, brioszki, orzechów. Najlepsze Cavy to trunki długie, złożone, bogate i eleganckie. 
Mówi się, że wina z DO Cava pozwalają poczuć szampańską jakość za rozsądne pieniądze. Czy to prawda? Trudno powiedzieć. Jeśli chcecie się przekonać, najlepsza będzie do tego butelka Mas Xarot Reserva Brut Nature. 

Inna strona musa: Sensum Laxas - musujące Albarino z Galicji, produkowane metodą tradycyjną.

--
Zapraszamy Was do dalszej eksploracji winnej Hiszpanii:

Cz.I. – Hiszpania czerwona

Cz. II. – Hiszpania biała

 

Autor: Iwo Świerblewski

Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Zapisz się do naszego JAKOŚCIOWEGO newslettera a otrzymasz:

30 ZŁ NA PIERWSZE ZAKUPY!!!*
CO ZYSKUJESZ?

  • *kod rabatowy w wysokości 30 zł przy zakupie win powyżej 150 zł;
  • dostęp do promocji dedykowanych tylko dla Ciebie;
  • wartościowy materiał edukacyjny na temat win, szkoleń czy naszych produktów;

X Zamknij


Wchodząc na stronę oświadczasz, że masz ukończone 18 lat.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.