Dodano produkt do koszyka

Vinho Verde

Vinho Verde

Wszystko co warto wiedzieć o Vinho Verde

Apetyt na wino bywa sezonowy. I tak, gdy pierwszy raz po lecie przemarzniemy na przystanku, wraz z awersją do zimna na zewnątrz przychodzi niechęć do chłodu w kieliszku, a na stole lądują zapomniane przez wakacje ciężkie czerwienie. Co innego gdy dni robią się dłuższe, a słońce śmielej nas grzeje, chcemy czegoś, co jeszcze podkręci nasz entuzjazm. Nic więc dziwnego, że gdy pierwsza wypatrzona 

biedronka 

zwiastuje wiosnę, nasze myśli kierują się ku jednemu z najbardziej „wakacyjnych” win świata –

Vinho Verde

. Jednak czy na pewno wina kryjące się pod tą nazwą są na tyle jednowymiarowe, że nie mogą być „całoroczne”?

Co to jest Vinho Verde

„Białe wino jest żółte, ale nazywa się białe, bo jest robione z białych winogron… które są zielone”. Ta zabawna sentencja przychodzi do głowy myśląc o Vinho Verde. Bo, na pozór, sprawa jest jasna – „vinho verde” to znaczy „wino zielone”. Czyli kolejny, po białym, czerwonym, różowym, pomarańczowym, rodzaj wina? Co prawda barwa tych win często może wpadać w zielonkawe refleksy, jednak nie o to chodzi. Winem zielonym Portugalczycy określają wina młode, szybko butelkowane i do szybkiego wypicia przeznaczone (wina dojrzałe to z kolei „vinho maduro”). A większość Vinho Verde właśnie takie jest.

Skąd jest Vinho Verde?

Jak ustaliliśmy, Vinho Verde (nie 

wino verde

, vinho verde) nie jest więc nazwą koloru wina, szczepu winogron, jest rodzajem wina produkowanego w Portugalii, a konkretniej w północnej jej części, w regonie Minho, w apelacji… o tej samej nazwie, DOC Vinho Verde. Region ten jest dość chłodny i mokry, co ma znaczący wpływ na charakterystykę win. Sama apelacja dzieli się na 9 podregionów – Moncao, Lima, Cavado, Ave, Basto, Sousa, Amarante, Paiva i Baiao.

Wszystkie odcienie zieleni

Vinho Verde jest niesprawiedliwie posądzane o kolorystyczny konserwatyzm, i to podwójnie. Ustaliliśmy już, że tak naprawdę nie jest zielone, tylko białe. I chyba tylko takie, czy widzieliście kiedyś wino z DOC Vinho Verde na etykiecie w innym kolorze? …A jednak.

W apelacji produkuje się nie tylko 

Vinho Verde Branco 

(białe), ale także wina czerwone, różowe, musujące. Nie są one u nas szczególnie popularne, więc gdy już na nie natraficie – wiedzcie, że macie do czynienia z czymś unikatowym – warto więc skorzystać z okazji i spróbować.

Jak powstaje Vinho Verde?

Z lokalnych szczepów, zwykle mieszanki, rzadziej bywają Vinho Verde jednoszczepowe (może, choć nie musi, zwiastować to ponadprzeciętną jakość). Najczęściej używane białe rodzaje winogron to Loureiro, Arinto, Azal, Alvarinho, Avesso, Trajadura. Czerwone – Vinhao (tudzież Sousao), Espadeiro, Touriga Nacional.

Jak smakuje Vinho Verde?

Jak już wspomniano, Vinho Verde to wino wybitnie wakacyjne. Piknikowe. Słoneczne. Płynne orzeźwienie. Podstawowe wina z apelacji są zwykle szczupłe, sprężyste, odświeżające, z wyraźnie zaznaczoną kwasowością, lekkim ciałem, niskim poziomem alkoholu, często z odrobiną cukru resztkowego, smakujące cytrusami i zielonym jabłkiem. Bardzo charakterystyczną cechą jest często występujące delikatne musowanie. Pijcie jak najświeższe, dobrze schłodzone.

To najbardziej znana twarz Vinho Verde, co nie znaczy, że jedyna. Sytuacja zmienia się, gdy do głosu dochodzi szczep Alvarinho, czy to solo, czy w kupażu z jego przewagą. Wina z niego zrobione potrafią być dużo poważniejsze, lepiej zbudowane, ekstraktywne, z nutami mineralnymi i potencjałem dojrzewania.

Ile kosztuje Vinho Verde?

Rozglądając się za 

Vinho Verde, cena 

jest zwykle miłą niespodzianką – nieskomplikowane, lecz przyzwoite butelki kosztują ok 20-30zł. Za butelkę od dobrego, niewielkiego producenta , która powinna w pełni pokazać charakterystykę regionu, zapłacimy do 50zł, lub niewiele więcej, jeśli mowa o winach na bazie Alvarinho.

Z czym podawać Vinho Verde?

Podstawowe Vinho Verde – można solo, a jakże. Na aperitif, na tarasie, nad rzeką, na słońcu. W dobrym towarzystwie, w dobrym humorze. Na talerzu dobrym kompanem będą lekkie sałatki, świeże warzywa, delikatne ryby. Poważniejsze butelki na bazie Alvarinho poradzą sobie np. z grillowanymi sardynkami, zapiekanką z dorsza, mulami po marynarsku, lekkimi daniami z drobiu czy deską miękkich serów.

Potrzebujemy Vinho Verde cały rok – latem, by celebrować chwile, zimą, by je przywoływać. A eksploracji mniej znanych twarzy Vinho Verde sezonowość nie dotyczy. Saude!

Kategorie: ABC produkcji wina