Bodegas Vallobera
Winemaker
Winemakerem odpowiedzialnym za winnicę Bodega Vallobera jest Javier San Pedro, enolog z blisko trzydziestoletnim doświadczeniem w uprawie winorośli. Jak sam przyznaje jego ulubioną częścią całego procesu produkcji jest praca w winnicy - tam gdzie wino ma swój początek. Javier z czułością mówi: „Vallobera jest jak rosnące dziecko. Każdego roku, z każdym winobraniem świętujemy jej kolejne urodziny. Poświęcamy jej mnóstwo naszego czasu i uwagi, wymaga od nas stałego oddania oraz jest dla nas częstym wyzwaniem - ale i tak jesteśmy z niej ogromnie dumni".
Producent
Rioja jest bez wątpienia symbolem hiszpańskiego winiarstwa. Przede wszystkim kojarzy nam się z pełnokrwistym czerwonym winem, aczkolwiek występuje także w różowej i białej odsłonie. Rioja to zarówno nazwa wina jak i regionu, w jakim wzrasta i dojrzewa. To właśnie na tych ziemiach rodzina San Pedro prowadzi swój winiarski biznes. Bodega Vallobera została założona przez Javiera San Pedro Rándeza w latach 90-tych ubiegłego stulecia. Na dzień dzisiejszy obejmuje 110 hektarów winnic w Laguardii, w regionie Rioja Alavesa. Krzewy winorośli wzrastają u samego podnóża Gór Kantabryjskich, na wysokości prawie 700 metrów n.p.m., co czyni winnicę jedną z najwyżej położonych w całej prowincji Rioja. Dominują tu gleby kredowo-gliniaste, a uprawiane odmiany to przede wszystkim Tempranillo, ale także Viura i Garnacha. Ideą rodziny San Pedro jest tworzenie nowoczesnych i pełnych osobowości win, przesiąkniętych tutejszym terroir. Wszystkie Riojy (Crianza, Reserva i Gran Reserva) powstają wyłącznie na bazie Tempranillo i dojrzewają w beczkach z francuskiego dębu. Flagowym winem jest Vallobera Crianza – młoda Rioja tryskająca owocowością i wigorem, idealnie komponująca się z głośnym gwarem i śmiechem wypełniającym hiszpańskie tapas bary.
Filtry
Pokaż filtryBrak produktów