Wina czerwone
Filtry
- Strona:
- 1
- 2
- następna »
- Strona:
- 1
- 2
- następna »
Czerwone wino ma moc! Co w sobie kryje wino czerwone?
Czerwone wino to szlachetny trunek produkowany z całych winogron, z pestkami i skórką (to jej zawdzięcza swój kolor). Tak jak w przypadku innych win, paleta barw jest tu bardzo szeroka – możemy pić wina purpurowe, rubinowe, wiśniowe, ciemnoczerwone… Koneserzy czerwonego wina często wspominają o jego dobroczynnych właściwościach zdrowotnych.
Wprawdzie picie alkoholu w kontekście zdrowia wzbudza pewne kontrowersje wśród specjalistów od żywienia i lekarzy, ale nie da się ukryć, że jeśli mamy ochotę na coś mocniejszego, to właśnie czerwone wino jest najlepszym wyborem.
W kieliszku ukrywają się cenne polifenole z winogron, które neutralizują wolne rodniki, oraz flawonoidy, mogące nas ustrzec przed zakrzepami. Czerwone wino ma całkiem sporo magnezu i wapnia, reguluje ciśnienie oraz usprawnia trawienie
Wino czerwone wytrawne, wino czerwone słodkie… Z czym można je łączyć?
Wina czerwone, tak jak białe czy różowe, występują w wariancie słodkim, półsłodkim i wytrawnym. To ostatnie można śmiało podawać do tłustych mięs: z kaczki, gęsi lub dziczyzny. Niektóre idealnie skomponują się z dojrzewającym serem lub grzybami. Warto zwrócić uwagę np. na austriackie Groszer Wein, które jest wyjątkowo eleganckim i bogatym aromatycznie trunkiem. Wprawne podniebienie odnajdzie w nim nuty kawy i gorzkiej czekolady oraz rześką kwasowość. Wino to może być świetnym prezentem dla miłośników wina oraz… ekologii.
Wino czerwone słodkie możemy serwować do deserów lub pić solo. Idealnie dopełni smak czekolady lub bakalii i będzie odpowiednie na wiele okazji: spotkanie z przyjaciółmi, wieczór filmowy czy jako zwieńczenie romantycznej kolacji.
Wino czerwone półwytrawne. Co wiadomo o winie z czerwonych winogron?
Wino czerwone półwytrawne to odpowiedź na smakowe upodobania osób, dla których wariant słodki jest… zbyt słodki, a w odmianie wytrawnej przeszkadza im kwaskowość lub lekka gorycz. Półwytrawny trunek sprawdzi się jako uzupełnienie potraw z czerwonego mięsa, np. steków.
Jedną z pereł w Republice Wina i zdobywcą wielu nagród jest czerwone wino półwytrawne Amarone, zachwycające nieoczywistą kombinacją czerwonych owoców, śliwki i lukrecji z dodatkiem bazylii, gorzkiej czekolady oraz karmelu. To pełne i złożone wino nadające się do dłuższego starzenia oraz świetny pomysł na wykwintny prezent dla kogoś bliskiego lub partnera w interesach.
We wczesnych latach 90. XX wieku dziennikarz Luigi Veronelli użył w tekście określenia „wino medytacyjne”, mając na myśli tak bogate i złożone trunki, które powinny być spożywane osobno, bowiem „rządzą się swoimi prawami”. Jeśli chcesz sprawdzić, co Luigi Veronelli miał na myśli, możesz sięgnąć po Ponte Viro – apulijskie primitivo, które z każdym kieliszkiem odsłania coraz więcej i z pewnością nie znudzi Ci się nawet wtedy, gdy wieczorne rozmowy przeciągną się do bladego świtu…
Dobre czerwone wino – gdzie je znaleźć?
Odpowiedź jest prosta – najlepsze trunki to te, które starannie wybrano z oferty małych, rodzinnych firm szanujących tradycję. Można produkować wina masowo, można też traktować każde z nich jako odrębną, piękną historię i tworzyć ją z miłością każdego dnia. I właśnie takie trunki polecamy w Republice Wina.