Wina francuskie
Filtry
- Strona:
- 1
Od morza do morza - wina francuskie
To stąd właśnie wywodzi się współczesne winiarstwo - chyba żaden kraj nie przyczynił się w takim stopniu do upowszechnienia tego trunku. Sposób klasyfikacji, selekcjonowania winorośli, a nawet sztuka dobierania do potraw - dzięki Francuzom wino pije dziś cały świat!
W kraju tym występuje wiele stref geograficznych, które różnią się od siebie uprawianymi szczepami winogron. To właśnie od nich pochodzą takie znane nazwy, jak merlot, chardonnay czy cabernet sauvignon. Jak zatem wybrać dla siebie najlepsze francuskie wino? Ten krótki poradnik pomoże Ci odnaleźć się na naszej stronie!
Najpopularniejsze wina francuskie: gronowe białe i czerwone
Trunki z tego kraju podlegają ścisłej podstawowej klasyfikacji, która jest dość skomplikowana. Dlatego poniżej zamieszczamy najbardziej ogólny podział:
- wina stołowe – "vin de table", czyli alkohol produkowany z winogron z różnych krain Francji.
- wina regionalne – "vin de pays", pochodzące z miejsca wskazanego w nazwie. Często zdarza się, że sposób produkcji czy winifikacji nie pozwala danemu trunkowi na zdobycie samodzielnej apelacji.
- AOC (czasami znaną jako AOP) - czyli wina podlegające najbardziej restrykcyjnym normom oraz odwołujące się do tradycji. Muszą być produkowane z określonych odmian winogron, które są uprawiane w konkretny sposób i na ograniczonym terenie.
Najpopularniejsze wina francuskie są oczywiście gronowe i pochodzą z konkretnych regionów kraju. Bordeaux AOC to kraina słynąca z win czerwonych; Burgundia znana jest z czerwonego szczepu pinot noir oraz białego chardonnay; od Szampanii z kolei pochodzi nazwa kultowego napoju musującego - szampana. Inne znane regiony to Langwedocja, Alzacja czy Prowansja.
Wina z Francji: francuskie wino musujące to nie wszystko!
Skoro znamy już podział na regiony, to czas przejść do odmian. Szampana nikomu oczywiście nie trzeba przedstawiać, ale przecież na nim kraj się nie kończy, a wręcz dwie trzecie uprawianej tu winorośli to szczepy czerwone. Warto zapamiętać nazwy:
- merlot - uniwersalny, miękki, owocowy i posiadający elegancki kolor;
- pinot noir - o charakterystycznym, pełnym i bogatym smaku;
- cabernet sauvignon - dość młoda odmiana, która jest naturalnym mieszańcem cabernet franc i sauvignon blanc. Ma pełny smak i lekką kwasowość;
- grenache - ma mało intensywną barwę i bardzo dobrą owocowość;
- syrah - szlachetna odmiana o wyraźnym aromacie czarnych porzeczek, która długo leżakuje.
Najbardziej znane gronowe wino francuskie białe wytwarza się z chardonnay - w zależności od regionu, z którego pochodzi, jego smak będzie trochę inny, dlatego ciężko określić, jak smakuje "klasyczne" chardonnay.
Czerwone wino francuskie wytrawne - spróbuj sam!
Wina z Francji są definiowane przez wieloletnią tradycję i zwyczaje; trunki te potrafią zachwycić niejedno wymagające podniebienie. Istnieją odmiany, których nie spotkamy na supermarketowych półkach; warto szukać ich w Internecie. Sprawdź, jakie niespodzianki przygotowaliśmy dla Ciebie w naszej ofercie - bądź na bieżąco z promocjami, aby już nigdy nie zabrakło francuskiego wina na Twoim stole!