Dodano produkt do koszyka

BESTSELLER

"Wina Naturalne" I. Legeron i dwa wina naturalne

Czytaj i próbuj :) "Theory is based on tasting, tasting is based on theory"

"Wina Naturalne" I. Legeron i dwa wina naturalne

Produkt aktualnie niedostępny

Koszty dostawy:
  • Kurier 10.00 zł brutto
  • Dostawa na terenie Warszawy tego samego dnia 10.00 zł brutto
  • Dostawa na konkretny termin 37.00 zł brutto
  • Odbiór osobisty lub przez upoważniony podmiot w wine barze Republiki Wina (ul. Ks. Skorupki 5) 0.00 zł brutto
  • Odbiór osobisty lub przez upoważniony podmiot w sklepie stacjonarnym przy ul. Ochockiej 1a 0.00 zł brutto
Opis produktu

Wprowadzenie do win organicznych oraz biodynamicznych, wytwarzanych metodami naturalnymi Isabelle Legeron MW

„Wina naturalne” są subiektywnym spojrzeniem na to, co stanowi o wielkości danego wina – albowiem dla Autorki tylko wina naturalne potrafią być naprawdę wielkie.

Wino to coś, co spożywamy. I podobnie jak inne rodzaje produktów spożywczych może być ono mniej lub bardziej „zdrowe”, mniej lub bardziej „naciągane” i mniej lub bardziej „pyszne”. Pod wieloma względami ta książka może odnosić się do innych rzeczy, które codziennie pojawiają się na naszym stole: chleba, mleka czy piwa, które również mają za sobą supermarketowy etap, a dziś przechodzą odrodzenie w blasku sił natury. Problem w tym, że wino często znajduje się poza zasięgiem naszego „eko-radaru”. Niemniej, jeśli zrozumiecie w jaki sposób zapewnić swemu organizmowi dobre odżywienie, wychodząc jednocześnie poza samo zaspokojenie głodu, i to, że energia, poświęcenie oraz intencje winnych „naturalistów” mają spore znaczenie, przekonacie się jak wyjątkowe potrafi być wino naturalne.

A żeby od razu przekonać się, o czym pisze autorka, proponujemy dwa doskonałe, naturalne wina.


Wina naturalne - Isabelle Legeron

Wina naturalne

Opracowując materiały do książki, Autorka przekonała się, że na temat win naturalnych dostępnych jest bardzo niewiele publikacji – również dlatego, że większość „tradycyjnego” winiarskiego biznesu uważa wina naturalne za niezbyt atrakcyjne od strony ekonomicznej. W efekcie, książka oparta jest na bezpośrednich doświadczeniach: rozmowach, wywiadach i – rzecz jasna – niezliczonych degustacjach.

Spis treści

  1. Współczesne rolnictwo i winiarstwo
  2. Czym jest wino naturalne?
  3. Naturalna uprawa, uprawa bez nawadniania
  4. Zrozumieć terroir
  5. Żyjące wino, siarczyny w winie
  6. Przetwórstwo i domieszki, fermentacja
  7. Wady wina i jego stabilność
  8. Czy wina naturalne są dla nas zdrowsze?
  9. Degustowanie i kupowanie win naturalnych

O Autorce

ISABELLE LEGERON, MW jest niestrudzoną rzeczniczką naturalnego winiarstwa. Stworzyła niezwykle popularny festiwal RAW WINE, promujący wina naturalne, niskointerwencyjne, organiczne i biodynamiczne, odbywający się każdego roku w Londynie, Berlinie, Nowym Jorku, Los Angeles i Montrealu. Była pierwszą Francuzką, która zdobyła tytuł Master of Wine. Jako doradca czołowych restauracji i hoteli na całym świecie przez wiele lat odpowiadała za oferowane przez nie wina. Prowadziła także własny program na Travel Channel. Obecnie mieszka w Londynie.


Rosso BANDITA IGP, Cascina Tavijn, barbera, Piemont, Włochy, wino czerwone

"Wina Naturalne" I. Legeron i dwa wina naturalne

 

Szczep: barbera

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Słodycz

Kwasowość

Taniny

 
 
 
 
 
 
 
 
 

#rześkie #zbalansowane

Bandita to świeże i soczyste czerwone wino wytwarzane z czerwonych winogron z około czterdziestoletnich winorośli, posadzonych na charakterystycznych dla regionu stromych zboczach i miękkich, piaszczystych glebach. Maceracja trwa około 2 miesięcy, a następnie wino dojrzewa w beczkach używanych przez co najmniej rok. Ma piękny rubinowy kolor, a w nosie aromaty wiśni, czerwonych owoców i jagód z lekką nutą lukrecji. Na podniebieniu jest świeże, przyjemne i o wyjątkowej pijalności. Najlepiej smakuje serwowane w temperaturze 16-18°C .


VIVAVÌ Calabria Bianco IGP, Le Quattro Volte, mantonico, Kalabria, Włochy, wino białe

"Wina Naturalne" I. Legeron i dwa wina naturalne

 

Szczep: mantonico

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Słodycz

Kwasowość

Taniny

 
 
 
 
 
 
 
 
 

#rześkie #medium

VIVAVÌ Bianco to wino naturalne wyprodukowane z winogron Mantonico, które są zbierane z najwyższych wzgórz na wysokości 300 m nad poziomem morza. Zbiór odbywa się ręcznie, a winogrona pozostają w kontakcie ze skórkami przez kilka dni, aby wydobyć wszystkie cechy, które południowe słońce wraz z rodzimą glebą im nadają, aby powstało wyjątkowo aromatyczne wino. Wino oferuje miękkie i soczyste doznania podczas degustacji, z nutami dojrzałych owoców o żółtym miąższu, brzoskwiń, miodu i mineralnymi niuansami. Jego lekko dymny finisz sprawia, że jest to bardzo intrygujące wino. Najlepiej podawać w temperaturze 10°-12°C.

Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Ocena:
  • Wszystkie pola są wymagane
Zapytaj o produkt