Wina półwytrawne
Filtry
- Strona:
- 1
Wino półwytrawne – wina dla wszystkich na każdą okazję!
Obiad firmowy, randka lub wieczór z filmem. W takich sytuacjach chcemy sięgnąć po smaczny alkohol, którym będziemy mogli poczęstować naszych gości i mieć pewność, że będą zadowoleni. Wina półwytrawne to właśnie taki wybór – pewny i dobry!
Wino to jest delikatniejsze, o łagodniejszym profilu kwasowości i tanin niż wina wytrawne. Oba rodzaje wytwarza się z takich samych winogron i szczepów, z zachowaniem takiej samej metody produkcji. Jedyną różnicą jest więc ilość cukru resztkowego pozostałego po fermentacji, który łagodzi kwasowość oraz cierpki profil wina. Wino półwytrawne zawiera średnio od 8 do 12 gramów na litr cukru, wytrawne zawierają się poniżej tego poziomu, a półsłodkie – powyżej. Widzimy więc, że to idealna propozycja dla wszystkich, którzy nie przepadają za słodkością, ale nie gustują również w mocnych i kwasowych trunkach. A czy Ty już znasz swoje ulubione wino półwytrawne?
Wino białe i czerwone półwytrawne
W chłodne dni przyda się rozgrzewające, intensywniejsze wino, które pasuje do złożonych, wyrazistych potraw. Warto postawić więc na trunek strukturalny, bogaty w garbniki, czyli w skrócie: czerwone wino półwytrawne. Z konkretnych szczepów można wskazać Cabernet Sauvignon, Syrah i Primitivo.
A jeśli szukamy czegoś lekkiego? W takiej roli sprawdzi się białe wino półwytrawne, doskonałe do ryb i lekkostrawnych potraw. Spróbuj więc alzackiego Gewurztraminera o zrównoważonym smaku i bukiecie z wyrazistymi nutami miodu, owoców i kwiatów lub Sauvignon Blanc z Nowej Zelandii. Również niemiecki Riesling czy Rivaner sprawdzi się idealnie.
Dlaczego wina półwytrawne pasują tak wielu osobom? Ponieważ „są pomiędzy” wymagającymi smakami win wytrawnych i słodkich, mają również niewiele kalorii, a za to dobre właściwości prozdrowotne. Pić je mogą nawet niewyrobieni smakosze, a i miłośnicy wyjątkowych win znajdą dla siebie coś niezobowiązującego, idealnego na spotkanie lub na relaks.
Dobre wino półwytrawne: wina różowe i musujące
Wina o różowym kolorze powstają z czerwonych winogron, ale w wyniku skrócenia procesu maceracji, skórki winogron puszczają tylko nieznaczne ilości barwnika. W smaku półwytrawne wina różowe są bardzo lekkie i orzeźwiające, o owocowych i kwasowych nutach, z pozostałością cukru resztkowego. Wina różowe półwytrawne są idealne na letnie wieczory oraz przyjęcia. Przekonaj się sam: spróbuj naszej propozycji z polskiej winnicy Mickiewicz ze szczepu Zweigelt.
A wina musujące? Ich też nie może zabraknąć. W tej kategorii mamy do wyboru obfitego w elegancję Champagne Demi-Sec, czy pełne werwy włoskie Prosecco. To zdecydowanie najlepszy wybór dla każdego, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z winem. Z jednej strony orzeźwiająca kwasowość i bąbelki, z drugiej – słodycz, sprawiają, że to dobre wino półwytrawne na powitanie gości weselnych czy uczczenie sukcesu firmy.
Najlepsze wina półwytrawne
Zdecydowanie ciężko wybrać najlepsze wino półwytrawne, ponieważ wszystko zależy od naszych upodobań. Z całą pewnością jednak jest to najlepsza i uniwersalna propozycja na przyjęcie czy wystawny obiad ze względu na to, jak wielu osobom smakuje.
A potem? Warto uważnie czytać etykiety i próbować nowych smaków. W razie czego – sommelier służy pomocą!