Wina różowe
Filtry
- Strona:
- 1
Różowe wino – łyk orzeźwienia! Jak wybrać dobre wino różowe?
Wina różowe kojarzą nam się z lekkością. Świetnie akcentują letnie wieczory, mają orzeźwiający smak i tajemniczą moc poprawiania naszego humoru. Można je podawać do lekkich dań, sałatek lub serów, można też wręczyć je komuś w prezencie, bo niemal zawsze będzie to prezent trafiony.
Różowe wina produkuje się najczęściej z czerwonych odmian winogron. Paleta barw trunku jest bardzo szeroka: od pastelowego różu przez odcień ceglasty, a nawet zbliżony do fioletu. Dobre wino różowe to jednak nie kwestia koloru, ale odpowiedniego podejścia do produkcji. W tej kwestii ufamy wyłącznie rodzinnym firmom z tradycjami, dla których wino jest całym życiem – i możemy zagwarantować, że tę różnicę wyraźnie czuć w smaku!
Wina różowe słodkie, wina różowe wytrawne… Wybór należy do Ciebie!
Dla wielu z nas różowe wino musi być słodkie i musujące. Okazuje się jednak, że możliwości jest dużo więcej. Możemy przykładowo wybrać różową, musującą cavę o zapachu leśnych owoców i trwałym posmaku albo wybrać się w podróż do Włoch, by spróbować trunku o wysokiej kwasowości, doprawionego szczyptą śródziemnomorskich ziół.
Miłośnicy win wytrawnych powinni też sięgnąć po lekkiego szampana Champagne Brut Rosé. To finezyjne połączenie aromatu jagód, poziomek i grejpfrutów, które przyjemnie odświeża bąbelkami, a równocześnie od pierwszego łyku mówi nam, że jest śmiałą i nie byle jaką kompozycją z regionu o wspaniałych tradycjach.
Jak widać, różowe wino niejedno ma imię – słodkie, półsłodkie, wytrawne, z bąbelkami lub bez… W kolorze różowym, ale i łososiowym lub o barwie zachodzącego słońca. Najlepiej posmakować wszystkich, ale bardzo możliwe, że nie znajdziemy jednego ulubieńca!
Wino różowe półwytrawne – uniwersalny trunek na wiele okazji
A może mały kompromis między słodyczą a kwasowością? Bardzo prosimy – Posta Piana będzie idealna. To wino możemy pić solo, ale poradzi sobie również w towarzystwie lekkiego jedzenia, a nawet – na weselnym stole.
To nie koniec możliwości. Na naszej półce gości również wino różowe półwytrawne rodzimej produkcji o intrygującej nazwie Rosemary, które nie dość, że cieszy podniebienie wyjątkowym smakiem, to w dodatku jest produkowane z organicznie uprawianych winogron. Idealne dla wegan oraz wszystkich miłośników przełamanej słodyczy.
Różowe wina z różnych stron świata
Francja, Włochy, hiszpańska Katalonia, Austria, Polska… To miejsca szczególne na mapie Republiki Wina, stamtąd bowiem pochodzą wyselekcjonowane i po prostu najlepsze trunki. Tworząc ofertę, nie chcieliśmy proponować tego, co wszyscy – nasze wina różowe to prawdziwe perełki, które zachwycają lekkością i dodają energii.
Mas Xarot, który wlewa do swoich win hiszpański ogień, Calmel & Joseph, czyli duet przyjaciół, którzy stworzyli langwedocką winnicę w oparciu o szacunek do natury, a może włoski producent o polskich korzeniach, twórca winnicy Rechsteiner? Poznaj ich wszystkich i daj się uwieść różowej lekkości!