Wina wytrawne
Filtry
- Strona:
- 1
- 2
- 3
- następna »
Wino wytrawne dla każdego. Jak pić wina wytrawne?
Jeszcze do niedawna najpopularniejsze były słodkie smaki – dzisiaj już w odwrocie. Konsumenci wciąż jednak darzą wino wytrawne brakiem zaufania, obawiając się, że będzie po prostu zbyt intensywne, i wybierają półwytrawne. Czy rzeczywiście słusznie? To prawda, że wytrawne wina są kwasowe i mają dużą zawartość taniny, jednak wystarczy ich spróbować, ale przede wszystkim regularnie degustować, aby przekonać się, jak dużą jest to zaletą.
Podział na wytrawne i półwytrawne zależy od ilości cukru resztkowego (pozostałego po procesie fermentacji) w napoju: 0-4 gram na litr klasyfikuje wino jako wytrawne, z kolei 4-12 g/l jako półwytrawne (choć różnice te definiują różne elementy takie jak klimat, poziom kwasowości, etc.). Różnica w tej materii może być zatem niewielka, a znacznie bardziej wyczuwalną jest ta w kwasowości. Wina wytrawne muszą mieć o 2 g/l mniejszą zawartość kwasu winowego niż zawartość cukru (czyli butelka ma np. 6 g/l cukru oraz 4 g/l kwasu).
Jakie odmiany można polecić w tej dziedzinie i z czym je pić?
Wino wytrawne: czerwone i białe
Na rynku dostępnych jest wiele różnych szczepów, z których wytwarza się wyjątkowe kompozycje. Ich smak będzie wymagający: wysoka zawartość tanin sprawia, że wyraźnie je czuć. Ale to nie znaczy, że lepiej z nich zrezygnować! Chociażby kwasowość białego wina wytrawnego sprawia, że jest ono orzeźwiające, lekkie, świeże. Warto się zatem przekonać do tej odmiany.
Najlepsze czerwone wino wytrawne produkuje się ze szczepów Cabernet Sauvignon (bardzo cierpkie), Pinot Noir (z niego wytwarza się także szampan), Merlot (delikatne i uniwersalne), Syrah (intensywne i esencjonalne). Warto wiedzieć, że zawierają one mniej kalorii niż wina słodkie. Pasują przede wszystkim do tłustych potraw mięsnych, ale także pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Wszystko za sprawą polifenoli do grupy, których należy m.in. resweratrol. Ma on działanie antyoksydacyjnie, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.
Białe wina wytrawne godne polecenia to Chardonnay, Sauvignon Blanc i Riesling – wszystkie mają różny smak i aromaty, w zależności od regionu, z którego pochodzą, dlatego każda butelka może nas zaskoczyć czymś innym!
Dobre wino wytrawne na stół
Każde wino wytrawne produkowane jest w indywidualny sposób według metod poszczególnych winiarzy, z winogron różnych szczepów pochodzących z regionów o innych klimatach. Z tego powodu wina wytrawne są tak zróżnicowane pod kątem struktury, aromatów i smaków.. Różne kompozycje będą pasować do różnych okazji – i dlatego każdy z nas może wybrać coś, co najbardziej mu odpowiada.
Dobre czerwone wino wytrawne zazwyczaj charakteryzuje się intensywnymi taninami i wyraźną kwasowością. Dobrze nadaje się na ważne obiady i zazwyczaj to jego właśnie oczekują nasi goście. Z kolei dobre białe wino wytrawne będzie orzeźwiające i lekkie, często owocowe, wspaniałe na letnie wieczory, na niezobowiązujące spotkania, a także do deserów.
Prosecco wytrawne – najlepsze wino wytrawne?
Nie zapominajmy o wytrawnych winach musujących! Prosecco podbiło cały świat i dzisiaj pijamy je przy każdej możliwej okazji: na imprezach, podczas leniwych wieczorów, w drinkach. Występuje również w odmianie półwytrawnej (extra dry), ale to wytrawne (brut) prosecco jest najczęściej wybierane. To o wysokiej zawartości dwutlenku węgla nazywane jest spumante, a o niższej – frizzante. Wiele osób mogłoby powiedzieć, że to najlepsze wino wytrawne choćby ze względu na swoją uniwersalność!