Dodano produkt do koszyka

Wino Hiszpańskie - Najważniejsze szczepy

Wino Hiszpańskie - Najważniejsze szczepy

Czerwone:

Tempranillo

– najważniejszy czerwony szczep Hiszpanii. Baza wielkich, długowiecznych win z Riojy czy Ribera del Duero. Lokalnie nazywane też tinta del pais ,tinta del toro, tinto fino, aragonez.

Garnacha

– ciepłolubna odmiana, uprawiana głównie w północnej i środkowej Hiszpanii. Daje wina o krągłym ciele, wysokiej zawartości alkoholu i umiarkowanej kwasowości. Inne nazwy – grenache (we Francji), cannonau (Sardynia)

Bobal

– drugi najczęściej uprawiany czerwony szczep Hiszpanii, ważny zwłaszcza dla apelacji z regionu Wspólnoty Walenckiej. Daje dobrze zbudowane wina, o wysokim poziomie tanin, lubiące się z dębową beczką.

Monastrell

– szczep ważny głównie dla południowo-wschodniej Hiszpanii – Murcji i Walencji. Lubi ciepły klimat, daje wina o mocnej strukturze, wyraźnych taninach i krągłym ciele. Inna nazwa – mourvedre (Francja)

Graciano

– daje wina o głębokim kolorze, z wysokim poziomem kwasowości i tanin. Rzadko spotykany samodzielnie, ale często jest bardzo ważnym uzupełnieniem tempranillo w kupażach win z D.O.Ca Rioja.

Souson

– endemiczna odmiana Galicji, szczególnie istotna w apelacji Ribeiro. Spotykana głównie w kupażach z lokalnymi odmianami, jednak nieliczne butelki 100% souson są zdecydowanie warte spróbowania.

Carinena

– inaczej mazuelo. Występuje głównie w północnej Hiszpanii, jest wdzięcznym dawcą win codziennych, ale gdy pochodzi ze starych, mało wydajnych krzewów, potrafi dać wspaniałe rezultaty. Spotykane zdecydowanie częściej w kupażach, niż solo.

Mencia

– szczep uprawiany w północno – zachodniej Hiszpanii, kojarzony głównie z apelacją Bierzo. Daje wina aksamitne, o intensywnym owocowo – kwiatowym aromacie, z charakterystyczną, mineralną nutą. Przez niektórych nazywany „Pinot noir Hiszpanii”

Maturana Tinta

– rzadki, prawie że wymarły wskutek filoksery szczep winogron, uprawiany w D.O.Ca Rioja. Znany także pod nazwami Bastardo i Verdejo Negra.

Caino Tinto

– szczep uprawiany głównie w Galicji, zwłaszcza Ribeiro i Rias Baixas, spotykany głównie w kupażach z innymi lokalnymi szczepami. Daje wina o głębokim kolorze i wyraźnych taninach.

Białe:

Macabeo

– inaczej Viura. Wdzięczny w uprawie szczep, rozpowszechniony w prawie całej Hiszpanii. Dobre źródło delikatnych win codziennych, ale najlepsze butelki, zwłaszcza z D.O.Ca Rioja, to wybitne wina z potencjałem do długiego dojrzewania. Jest też ważnym składnikiem Cavy. Verdejo – aromatyczny szczeo winogron, gwiazda winiarskiego regionu D.O. Rueda. Mówi się, że to hiszpańska odpowiedź na sauvignon blanc. Daje świeże, aromatyczne wina, o nutach cytrusów i owoców tropilanych oraz wysokiej kwasowości.

Xarel lo

– zazwyczaj jest składnikiem musującej Cavy, ale co raz częściej można spotkać go butelkowanego samodzielnie, gdzie daje wina o mocnej strukturze i wysokiej kwasowości. Znany także jako Pansa Blanca

Airen

– powszechnie uprawiany biały szczep winogron, jednak w dużej mierze wykorzystywany do produkcji destylatów. Daje proste, łagodne wina codzienne.

Albarino

– najważniejszy biały szczep Galicji, zwłaszcza apelacji D.O. Rias Baixas. Wschodząca gwiazda białego, hiszpańskiego winiarstwa. Daje świeże, aromatyczne wina, często z „morskim”, słonawym akcentem.

Moscatel

– inaczej muscat. Muscaty to rodzina aromatycznych winogron, uwielbianych za swoje intensywne, słodkie aromaty kwiatów, owoców i miodu. Źródło zarówno słodkich, jak i wytrawnych win.

Palomino

– szczep winogron, który daje wina neutralne aromatycznie, o niskiej kwasowości, można rzecz, mało atrakcyjne. Ma za to jedno, arcyważne zastosowanie – jest źródłem słynnych andaluzyjskich win wzmacnianych – Sherry.

Pedro Ximenez

– szczep używany do produkcji doskonałych, słodkich win wzmacnianych – andaluzyjskich Sherry. Dzięki technice podsuszania owoców otrzymuje się wina o ponadprzeciętnej koncentracji słodyczy i aromatów.

Treixadura

– odmiana winogron rozpowszechniona głównie w hiszpańskiej Galicji i regionie Vinho Verde w Portugalii. Spotykana głównie w kupażach z innymi lokalnymi szczepami, w apelacjach D.O. Rias Baixas i D.O. Ribeiro. Daje lekkie, finezyjne wina o aromatach cytrusów i kwiatów.

Godello

– szczep charakterystyczny dla apelacji hiszpańskiej Galicji, jak D.O. Bierzo i D.O. Ribeiro. Najlepsze, jednoodmianowe godello to wina o dobrej, kremowej strukturze, bogatej stylistyce, owocowych aromatach często podkreślonych nutami dojrzewania w dębowych beczkach.