Chateau Le Grand Verdus, Francja
WINEMAKERZY
Antoine Le Grix de la Salle
W 1975 roku, 24-letni Antoine dołączył przy pracy w winnicy do swego ojca, Philippe'a le Grix de la Salle. Było to po kilku miesiącach spędzonych w Napa Valley, pod okiem Roberta Mondaviego. Antoine był jego stażystą, oraz, co bardziej nietypowe, jego nauczycielem tenisa.
Przez dwadzieścia lat wraz z ojcem dzielili to samo biuro, spotykając się z importerami, promując tradycję i wyjątkową historię swoich win.
Dzięki swojej wytrwałej pracy, Antoine, w większości samouk, jest odpowiedzialny za rozwój winnicy do jej obecnej wielkości - prawie 50 różnych parceli.
Thomas le Grix de la Salle
Od roku 2008 Thomas, najstarszy z dwóch synów Antoine'a, jest odpowiedzialny za proces winifikacji oraz marketing winnicy. Jest pasjonatem win z całego świata, w swej pracy korzysta z doświadczeń ze swych podróży i spotkań z "najbardziej zwariowanymi" winiarzami naszej planety.
Edouard le Grix de la Salle
Drugi syn Antoine'a, Edouard, dołączył do rodzinnej winnicy w roku 2018, aby wesprzeć swego ojca w jej zarządzaniu oraz wnieść do niej swoje know-how w dziedzinie uprawy winorośli. Dzięki jego staraniom od 2020 roku w winnicy stosuje się uprawę organiczną.
Producent
Historia win z Grand Verdus to historia posiadłości, założonej jeszcze w okresie Renesansu, a także historia rodziny Le Grix de la Salle, która po II Wojnie Światowej postanowiła rozpocząć tu uprawę winorośli.
Jak mówią właściciele, największym atutem winnicy jest zróżnicowane terroir. Wyjątkowe położenie geograficzne, na przełomie płaskowyżu Entre Deux Mers, zróżnicowany mikroklimat i duże różnice w wysokości położenia winnic to atuty, które sprawiają, że ich wina odznaczają się świeżością, aromatycznością i potencjałem starzenia.
Parcele położone są na ogół na wysokości od 40 do 110m, korzystając z topografii terenu sprzyjającej niemal stałemu nasłonecznieniu winorośli i doskonałej wentylacji. Duże zróżnicowanie gleb pozwala na obsadzanie różnych szczepów winorośli w miejscach o optymalnych dla niech warunkach wzrostu.
Winnica od dawna stosuje organiczne metody produkcji, a certyfikacje uzyskała w 2020 roku.
Filtry
Pokaż filtryBrak produktów