Loghi
WINEMAKER
Obecnie winnicą rządza już trzecie pokolenie rodziny Bernich. Od 2000 roku pieczę nad produkcją wina sprawuje syn Gianfranco – Valentino. Na ponad 10 ha uprawia winorośl w sposób ekologiczny. Dokłada wszelkich starań, żeby krzewy rozwijały się swobodnie w swoim naturalnym środowisku. Jego zdaniem najlepiej w tej sytuacji sprawdzą się endemiczne szczepy, dlatego dużą część upraw stanowi popularne w Toskanii Sangiovese. Dzięki ekologicznej uprawie oraz zastosowaniu określonych technik winiarskich jego wina oddają naturalny charakter doskonałego terroir okolic San Giovanni d’Asso. Żeby to osiągnąć fermentuje wina w sposób spontaniczny i ogranicza do minimum ilość siarczynów, które stosuje wyłącznie podczas butelkowania w celu stabilizacji. Także do starzenia wina używa starych beczek z dębu słoweńskiego oraz francuskiego, które nie tak bardzo jak nowe ingerują w jego strukturę. Pierwsze swoje wino wyprodukował w 2006 roku. Pochodziło z cenionej apelacji DOC Orcia. Od tego czasu poczynił ogromne postępy i zdecydowanie poszerzył portfolio. Obecnie produkuje swoje wina w czterech apelacjach: IGT Toscana, DOC Orcia, DOC Rosso di Montalcino i DOC Brunello di Montalcino. W szczególności ważne są dla niego dwie ostatnie. W 2021 roku spełniło się jego marzenie. Wyprodukował pierwsze Rosso i Brunello di Montalcino. Pochodzą one z niewielkiej 2 ha parceli położonej na północno-wschodnich zboczach wzgórz Montalcino na zachód od Torrenieri. Po wypuszczeniu w świat pierwszych roczników Brunello 2015 i 2016 przejął parcelę na własność.
Producent
Rodzina Bernich związana jest z Montalcino od ponad 200 lat. Początkowo jej przodkowie zbierali słynne białe trufle Crete Senesi oraz oliwki na dzierżawionych ziemiach w okolicach miejscowości San Giovanni d’Asso. Dopiero od lat osiemdziesiątych ubiegłego wieku za sprawą Gianfranco Berniego założono firmę kontynuującą rodzinne tradycje. Przełom w myśleniu o produkcji wina nastąpił w 2000 roku, w którym to syn Gianfranco - Valentino ukończył szkołę rolniczą i postanowił przejąć farmę.
Wraz z biegiem czasu i sumiennym pogłębianiem techniki winiarskich zdecydowano o utworzeniu w 2006 roku farmy Loghi i wyprodukowaniu pierwszego wina „Rosso Cinabrio” z apelacji DOC Orcia, która częściowo wchodzi w skład terenów wpisanych na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Zdając sobie sprawę z wyjątkowości terroir postawiono na uprawę endemicznych toskańskich szczepów, przede wszystkim Sangiovese. Z należytą starannością pielęgnowano krzewy w sposób ekologiczny pozwalając im na naturalny rozwój. Ta decyzja okazała się idealnym posunięciem i zaowocowała otrzymaniem certyfikatu ekologicznego w 2014 roku. Obecnie farma zajmuje ponad 55 ha z czego 10 z nich stanowią winnice, które obejmują cztery apelacje: IGT Toscana, DOC Orcia, DOC Rosso di Montalcino i DOC Brunello di Montalcino. Rodzina Bernich staraja się łączyć nowoczesne technologie produkcji z poszanowaniem toskańskich tradycji, w szczególności wyrażając je w winach z rodzimego szczepu Sangiovese.
Filtry
Pokaż filtryBrak produktów