Sicus, Hiszpania
Katalońska winnica Sicus znajduje się w apelacji DO Tarragona. Parcele położone są na
górzystym obszarze El Massís de Bonastre w niedalekiej odległości od Morza Śródziemnego.
Każda z nich dotykana jest unikatowym mikroklimatem, przez co wina są zdecydowanie
różne i unikatowe. Wspólnym elementem jest śródziemnomorska bryza ochładzająca
winorośl w upalne dni oraz wzgórza okalające prowincje Alt Camp chroniące krzewy przed
mocnymi wiatrami i mrozami. Właśnie ten specyficzny klimat daje gwarancję uprawy
doskonałych winogron. Dlatego też winemaker, jak i założyciel winnicy Eudard Pie z uwagi na
terroir postanowił czerpać z ekosystemu to co najlepsze, pozwalając winorośli na naturalny
rozwój. Wyznaje zasadę obserwacji nad interwencją i dokłada wszelkich starań, żeby wina
powstawały w sposób ekologiczny z poszanowaniem środowiska naturalnego. Nie używają
chemicznych środków ochrony roślin, a stosują jedynie naturalne metody nawożenia.
Żeby podkreślić wpływ terroir uprawiane są przede wszystkim rodzime szczepy takie jak:
Cartoixà, Cartoixà Marí, Garrut, Sumoi. Krzewy porastają, w zależności od parceli, gleby
gliniaste, wapienne i iłowe, a także łupkowe. Różnorodność terroir wpływa również na wina
z nich pochodzące. Ich cechą wspólna jest lekka koncentracja, świeża kwasowość i
mineralność.
Właśnie tak Eudard postrzega winiarstwo. Uważa, że wino pochodzi z ziemi, a tylko rodzime szczepy, ich ekologiczna uprawa, poszanowanie ekosystemu i dbałość o naturalny proces winifikacji będą mogły w zupełności oddać charakter terroir okolic Alt Camp.
Właśnie tak Eudard postrzega winiarstwo. Uważa, że wino pochodzi z ziemi, a tylko rodzime szczepy, ich ekologiczna uprawa, poszanowanie ekosystemu i dbałość o naturalny proces winifikacji będą mogły w zupełności oddać charakter terroir okolic Alt Camp.
Filtry
Pokaż filtryBrak produktów