Dodano produkt do koszyka

BESTSELLER

Na Grilla

Wina na grilla 147 zł taniej!

Na Grilla

Produkt aktualnie niedostępny

Koszty dostawy:
  • Kurier 0.00 zł brutto
  • Dostawa na terenie Warszawy tego samego dnia 0.00 zł brutto
  • Dostawa na konkretny termin 37.00 zł brutto
  • Odbiór osobisty lub przez upoważniony podmiot w wine barze Republiki Wina (ul. Ks. Skorupki 5) 0.00 zł brutto
  • Odbiór osobisty lub przez upoważniony podmiot w sklepie stacjonarnym przy ul. Ochockiej 1a 0.00 zł brutto
Opis produktu

Jakie wino na grilla?

Prezentujemy naszych sześciu faworytów. To wyjątkowe wina, które doskonale pasują na grilla.

Odkryj różnorodność smaków i aromatów, które wspaniale komponują się z grillowanymi potrawami, dodając im wyjątkowego charakteru!


221 Chenin Blanc, Alvi’s Drift, Chenin Blanc, Western Cape, RPA, wino białe

Na Grilla

 

Szczep: chenin blanc

img/certificates/swsa.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Słodycz

Kwasowość

Taniny

 
 
 
 
 
 
 
 
 

#pełne #złożone

Białe wino z RPA, dojrzewające częściowo w dębowej beczce, co dodaje mu wyrazistości przy zachowaniu pełni owocowych smaków. Eleganckie i złożone, z wyczuwalnymi aromatami dojrzałych nektarynek, nutą pigwy, kwiatu jabłoni i wanilii. Kremowe na podniebieniu z wykończeniem brzoskwini i plastra miodu. Wino ekologiczne, stworzone przez producenta Alvi’s Drift z Western Cape, stosującego metody zrównoważonego rolnictwa. Idealne do drobiu, ryb i lekkich tapas.


Le Cerf Blanc, AOC Touraine, sauvignon blanc, 2020, wino białe

Na Grilla

 

Szczep: sauvignon blanc

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Słodycz

Kwasowość

Taniny

 
 
 
 
 
 
 
 
 

#lekkie #rześkie

Wino o pięknym bladożółtym kolorze kryje w sobie klasyczny szczep z Doliny Loary – sauvignon blanc. Pierwsze skojarzenia jakie przychodzą na myśl to dojrzałe owoce egzotyczne takie jak marakuja czy papaja. W ustach utrzymuje się przyjemna kwasowość wzbogacona o nuty cytrusów. Rześka i żywa klasyka znad Loary.


Gruner Veltliner von den Terrassen, Sepp Moser, Kremstal, Austria, wino białe

Na Grilla

 

Szczep: grüner veltliner

img/certificates/bio.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Słodycz

Kwasowość

Taniny

 
 
 
 
 
 
 
 
 

#lekkie #zbalansowane

Wino białe Sepp Moser Grüner Veltliner pochodzi z malowniczej okolicy regionu Kremstal w Austrii, gdzie winogrona uprawiane są na południowych tarasowych nasadzeniach. Produkcja tego wina odbywa się w sposób organiczny i biodynamiczny. W winie dominują aromaty cytrusowe z grapefruitem na czele, z akcentami zielonych jabłek, trawy i białego pieprzu. Wino jest intensywne w ustach, o żywej kwasowości i mineralnym finiszu. Docenił je również James Suckling, przyznając temu rocznikowi 92/100. Sepp Moser Grüner Veltliner to idealny wybór dla miłośników wina białego o wyrazistym i intensywnym smaku.

Oceny

img/nagrody/suckling.jpg

2019 | 92


Caleuche Chardonnay, Aromo Wines, D.O. Valle Central, Chile, wino białe

Na Grilla

 

Szczep: Chardonnay

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Słodycz

Kwasowość

Taniny

 
 
 
 
 
 
 
 
 

#lekkie #rześkie

Zbalansowane, krągłe chardonnay w odsłonie nowoświatowej. W nosie przeważają nuty słodkich cytrusów i owoców tropikalnych, z delikatnym akcentem miodu. Na podniebieniu dość świeże, z łagodną kwasowością, przy tym dobrze zbudowane, zbalansowane, owocowe w smaku z akcentami dojrzałych jabłek i toffi na finiszu. Czuć w nim ciepły, chilijski klimat, ale udało się też zachować balans i dawkę odświeżenia. 

Caleuche - statek z etykiety

Ten sympatyczny na pierwszy rzut oka statek skrywa niepokojącą historię... Chilijska legenda głosi, że gdy wyspę Chiloe spowija eteryczna mgła, wiatr wydobywa z niej muzykę i głosy. Powietrze robi się chłodne, dźwięki wędrują nad falami, a we mgle na morzu rozwija się magiczny kształt - Caleuche, piękny, biały żaglowiec pełen świateł oraz imprezowej muzyki, lub okręt widmo z upiorną muzyką nawigowany przez duchy. Niektórzy twierdzą, że Caleuche to żywa istota, która swoją upiorną muzyką wabi żeglarzy na pokład i zniewala ich na całą wieczność. Inni twierdzą, że to statek z załogą z tych, którzy utonęli na morzu. Jeszcze inni, że załogę Caleuche stanowią czarnoksiężnicy...


Malbec Natural, Bodegas Krontiras, Malbec, Mendoza, Argentyna, wino czerwone

Na Grilla

 

Szczep: malbec

img/certificates/organico-eu.jpgimg/certificates/malbec-biodynamic.jpgimg/certificates/organico-argentina.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Słodycz

Kwasowość

Taniny

 
 
 
 
 
 
 
 
 

#eleganckie #zbalansowane

W pełni biodynamicznie i naturalne wino (bez nawozów, szczepionych drożdży, beczek) pachnące wiśniami, jagodami i jeżynami, suszonymi kwiatami i ziołami. Zbalansowane i eleganckie, przyjemnie odświeża usta i nawilża kubki smakowe, co doskonale pozwala cieszyć się jedzeniem, które mu towarzyszy – polecamy zwłaszcza ze stekami wołowymi i wieprzowiną z grilla. Zamknięte w butelce z etykietą inspirowaną twórczością Hieronima Boscha będzie ciekawym i niebanalnym prezentem.

 

Nasz sommelier o tym winie:

Cześć! Chcę pokazać Wam dzisiaj jedno z moich ulubionych, i chyba najbardziej zaskakujących win z półek Republiki Wina - malbeca z argentyńskiej Mendozy od Bodegas Krontiras 🇦🇷

Co w nim takiego zaskakującego, zapytacie? Otóż jest to malbec nietypowy. Jeśli kojarzysz malbeca tylko z masywnych, intensywnych, mocno tanicznych interpretacji tego szczepu, to ja chcę Ci pokazać jego zupełnie inną twarz. Ten jest zdecydowanie lżejszy, elegancki, pełen aromatów soczystych, czerwonych owoców, jeżyn, suszonych kwiatów czy ziół. Do tego ma żywą kwasowość i delikatne taniny.

Arcyapetyczne wino! Nie myśl jednak, że to wino nie ma werwy czy odpowiedniej klasy - jakość, czystość i intensywność smaków i aromatów jest tu na doskonałym poziomie. Bardzo lubię zaskakiwać nim moich Gości, czy w domu, czy w Republice Wina - często najpierw towarzyszy im zdziwienie, które po chwili zmienia się w błogi uśmiech zadowolenia. A ja czuję satysfakcję 😉

To nie koniec zalet - jest to malbec naturalny, czyli zrobiony tak, jak natura chciała - bez sztucznych nawozów, środków ochrony roślin, szczepionych drożdży. Jego piękne wnętrze skrywa równie piękna etykieta z obrazem inspirowanym twórczością H. Boscha. Cieszy oko, podniebienie i duszę 🍷 Polecam!

Szymon Milonas

Oceny

img/nagrody/suckling.jpg

2019 | 93


Tempranillo Joven Ecológico, Bodegas Vizar, Kastylia i León, Hiszpania, wino czerwone

Na Grilla

 

Szczep: Tempranillo

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Słodycz

Kwasowość

Taniny

 
 
 
 
 
 
 
 
 

#lekkie #rześkie

Wino pochodzące z upraw ekologicznych o żywym czerwonym kolorze z jasnymi refleksami. W nosie dominują aromaty młodych owoców leśnych, głównie truskawek i malin oraz nuty czerwonego pieprzu. Na podniebieniu świeże, soczyste, równie owocowe, o lekkich i gładkich taninach.

 

Nasz sommelier o tym winie:

Cześć! Chciałem Wam przedstawić jedno z moich ulubionych win hiszpańskich, które jest absolutnie wyjątkowe na bardzo wielu płaszczyznach! Jest to Tempranillo Joven od Bodegas Vizar🍷 Co w nim takiego niezwykłego?

Po pierwsze - sama winnica📍 Położona w "Złotej mili Duero", skąd pochodzą najznakomitsze hiszpańskie wina, może cieszyć się tytułem 23-go Vino de Pago w Hiszpanii. Jest to rzadkie wyróżnienie przyznawane pojedynczym winnicom, które same dla siebie stanowią apelacje - na wzór francuskich grand cru. Bodegas Vizar dzięki swemu wyjątkowemu terroir i stałej, wysokiej jakości win zasłużyło na nie - bez dwóch zdań.

Po drugie - styl 👀 Jeśli Hiszpania kojarzy się Wam z winami solidnie potraktowanymi dębem, tu możecie się zaskoczyć. Jest to wino dobrze zbudowane, długie, intensywne w ustach, ale zarazem tak soczyste, że z każdym łykiem mam wrażenie wgryzienia się w wiśnię prosto z drzewa 🍒 Bardzo mało jest win, które oferują taki piękny mariaż świeżości, sprężystości i solidnej struktury. Co ważne - wino nie drenuje portfela - stosunek cena/jakość jest tu "top of the top"!

Po trzecie - ekologia 🌱 Bodegas Vizar to wina z pełną certyfikacją organiczną - w winnicy nie ma pestycydów, herbicydów czy sztucznych środków ochrony roślin, wino ma też mniej siarczanów.

Dominik

Oceny

img/nagrody/suckling.jpg

91

Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Ocena:
  • Wszystkie pola są wymagane
Jakie wina pić na majówkę?

Weekend majowy ma specjalne miejsce w sercach Polaków, z punktu widzenia zarówno podniosłych chwil w historii kraju, ale też ze względów bardziej przyziemnych. Majówka to po prostu cudowny, wesoły, beztroski czas. Na nasz dobre samopoczucie wpływa wtedy:

  • Długi weekend! Co jak co, ale ekstra kilka dni wolnego potrafi poprawić nastrój :)
  • Ciepełko! Początek maja to często pierwsza okazja, żeby przyjemnie spędzić czas na świeżym powietrzu. Spacery, pikniki, wycieczki...
  • Grillowanie <3 jest jakaś magia w obracaniu mięska czy warzyw na ruszcie ;)

Czy da się sprawić, by ten doskonały czas stał się jeszcze doskonalszy?

Można próbować, np. idealnie dobranym do okoliczności winami. Na dobry początek Majówki - wina musujące. Nie wyobrażamy sobie nie zacząć ciepłego, weekendowego dnia inaczej, niż od kieliszka bąbelków. Do wyboru jest cały przekrój musiaków  od najznamienitszych, złożonych Szampanów, po świeże, niezobowiązujące Prosecco  pytanie, w jakich okolicznościach ową butelkę wyciągniecie. My raczej obstawiamy, że będzie to sytuacja piknikowa, luźna, a wino będzie pite solo lub w towarzystwie lekkich przekąsek. Postawimy na hiszpańską Cavę, która łączy nieco te dwa światy - soczystość, lekkość i przystępną cenę Prosecco, ale i iście czasem szampańską złożoność i elegancję - w zależności od wersji (od podstawowej do gran reservy) możemy tymi parametrami manewrować wedle potrzeby.

A coś bez bąbelków? 

Okoliczności przyrody i piknikowe menu (sałatki, lekkie tapas, oliwki) aż proszą się o lekkie, soczyste biele z chrupką, żywą kwasowością. Pobudzą apetyt, orzeźwią, podkreślą, ale nie zdominują smaku delikatnych potraw. Możecie pokusić się o takie wina jak nowozelandzkie sauvignon blanc czy hiszpańskie verdejo, my jednak skierujemy nasz wzrok geograficznie nieco bliżej i zaproponujemy Wam majówkową klasykę środkowej (winiarsko) Europy, czyli rieslinga i gruner veltlinera - oba z pochodzenia austriackie. Piliście już? Kto wie, może kolejną majówkę zaplanujecie właśnie w tamtych okolicach? ;)

Jakie wino do grilla?

No właśnie, co z tym grillem? To chyba czas, żeby do stołu dołączyły wina czerwone :) Wiemy, oczywiście, że grillowe menu w dzisiejszych czasach to nie tylko kiełbasa i karkówka. Do pairingu z lżejszymi potrawami możecie wykorzystać wina wymienione już wcześniej (Cava i grzanki z tymiankiem <3 albo gruner veltliner i grillowane, zielone szparagi - cudo!). Gdy na ruszcie pojawią się jednak mięsa, zwłaszcza cięższe, czerwone - wtedy już bez czerwieni, nawet tej lepiej zbudowanej, się nie obejdzie. Przy grillowanym steku wołowym będziemy potrzebować nieco tanin i intensywności - nie zaszkodzi butelka dobrego cabernet sauvignon czy syrah. Dobrze sprawdzi się też hiszpańskie tempranillo, najlepiej, jeśli było beczkowane. Do nieco lżejszych mięs, lub, jeśli nie jesteśmy jeszcze pewni, z czym będziemy nasze czerwone wino parować, możemy wybrać wino nieco lżejsze, z mniejszą ilością tanin - pinot noir czy zwiewną, hiszpańską garnachę. Drób i lżejsza wieprzowina potrafią świetnie łączyć się zarówno z białymi, jak i czerwonymi winami - wszystko zależy od sposobu przygotowania (tak, kurczak z czerwonym winem to też fajna para - słyszeliście o francuskim coq au vin?)

Życzymy Wam odpoczynku, dobrej zabawy, świetnej pogody i wszystkiego, co najlepsze, na Waszych talerzach i w kieliszkach! <3 Z tym ostatnim możemy pomóc ;) Zapraszamy do sklepu Republiki Wina!

Zapytaj o produkt