Dodano produkt do koszyka

Naturalna Katalonia - 3x Sicus

Nowoczesne, naturalne, oryginalne - sprawdź!

Naturalna Katalonia - 3x Sicus

Producent: Sicus, Hiszpania

Produkt aktualnie niedostępny

Koszty dostawy:
  • Kurier 0.00 zł brutto
  • Dostawa na terenie Warszawy tego samego dnia 0.00 zł brutto
  • Dostawa na konkretny termin 37.00 zł brutto
  • Odbiór osobisty lub przez upoważniony podmiot w wine barze Republiki Wina (ul. Ks. Skorupki 5) 0.00 zł brutto
  • Odbiór osobisty lub przez upoważniony podmiot w sklepie stacjonarnym przy ul. Ochockiej 1a 0.00 zł brutto
Opis produktu

Spróbuj naturalnych win z Katalonii, z winnicy Sicus, z duużym rabatem!

Dlaczego warto?

Katalońska winnica Sicus znajduje się w apelacji DO Tarragona. Parcele położone są na górzystym obszarze El Massís de Bonastre w niedalekiej odległości od Morza Śródziemnego. Każda z nich dotykana jest unikatowym mikroklimatem, przez co wina są zdecydowanie różne i unikatowe. Wspólnym elementem jest śródziemnomorska bryza ochładzająca winorośl w upalne dni oraz wzgórza okalające prowincje Alt Camp chroniące krzewy przed mocnymi wiatrami i mrozami. Właśnie ten specyficzny klimat daje gwarancję uprawy doskonałych winogron. Dlatego też winemaker, jak i założyciel winnicy Eudard Pie z uwagi na terroir postanowił czerpać z ekosystemu to co najlepsze, pozwalając winorośli na naturalny rozwój. Wyznaje zasadę obserwacji nad interwencją i dokłada wszelkich starań, żeby wina powstawały w sposób ekologiczny z poszanowaniem środowiska naturalnego. Nie używają chemicznych środków ochrony roślin, a stosują jedynie naturalne metody nawożenia. Żeby podkreślić wpływ terroir uprawiane są przede wszystkim rodzime szczepy takie jak: Cartoixà, Cartoixà Marí, Garrut, Sumoi. Krzewy porastają, w zależności od parceli, gleby gliniaste, wapienne i iłowe, a także łupkowe. Różnorodność terroir wpływa również na wina z nich pochodzące. Ich cechą wspólna jest lekka koncentracja, świeża kwasowość i mineralność.

Właśnie tak Eudard postrzega winiarstwo. Uważa, że wino pochodzi z ziemi, a tylko rodzime szczepy, ich ekologiczna uprawa, poszanowanie ekosystemu i dbałość o naturalny proces winifikacji będą mogły w zupełności oddać charakter terroir okolic Alt Camp.


 

Sicus Garrut Sassy, Sicus, Monastrell, Baix Penedés, Hiszpania, wino czerwone

Naturalna Katalonia - 3x Sicus

 

Szczep: Garrut

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Słodycz

Kwasowość

Taniny

 
 
 
 
 
 
 
 
 

#lekkie

Czerwone wino naturalne wytworzone w 100% ze szczepu Garrut, znanego także pod nazwą Monastrell. Winorośl rośnie na gliniasto-ilastej glebie nieopodal miejscowości Bonastre, w bliskiej odległości Morza Śródziemnego na wysokości 215 m. n.p.m. w prowincji Penedes. Winogrona zbierane są ręcznie i pochodzą z pojedynczej parceli La Masía i uprawiane są w sposób ekologiczny, w myśl zasady obserwacji nad interwencją. Wino dojrzewa przez 7 miesięcy w stalowych kadziach oraz jeszcze przez około 30 dni w glinianych, 200 litrowych amforach. Posiada bladoczerwony kolor z jasnymi refleksami. W nosie dominują aromaty czerwonych, ciemnych owoców pestkowych. Wino posiada lekką strukturę, o drobnych taninach i sporej kwasowości.

Wino produkowane w ograniczonej ilości 1562 butelek.


Sicus Sumoi, Sicus, Sumoll, Baix Penedés, Hiszpania, wino czerwone

Naturalna Katalonia - 3x Sicus

 

Szczep: Sumoi

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Słodycz

Kwasowość

Taniny

 
 
 
 
 
 
 
 
 

#lekkie #rześkie

Czerwone wino naturalne wytworzone z autochtonicznego szczepu Sumoi. Winogrona używane do jego produkcji pochodzą ze starych krzewów (nawet 62 letnich), zbieranych w sposób selektywny w niewielkiej parceli El Roldonar położonej na pagórkowatym terenie o gliniasto-wapiennych glebach nieopodal Morza Śródziemnego. Wino dojrzewa przez 5 miesięcy w zbiornikach ze stali nierdzewnej oraz 3 miesiące w glinianych amforach. Urok tego wina tkwi w jego młodzieńczym charakterze. Posiada bladoczerwoną barwę z jasnymi refleksami. W zapachu dominują aromaty czerwonych świeżych oraz suszonych owoców, polnych kwiatów i ziół. W smaku jest mało skoncentrowane, chłodne, o całkiem szczodrych taninach i sporej świeżości. Finisz lekki i świeży.

Wino produkowane w ograniczonej ilości 1522 butelek.


Cru Blanc, Sicus, Xarel-lo, Baix Penedés, Hiszpania, wino białe musujące

Naturalna Katalonia - 3x Sicus

 

Szczep: Xarel·lo

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Słodycz

Kwasowość

Taniny

 
 
 
 
 
 
 
 
 

#medium #złożone

Naturalne wino musujące w 100% ze szczepu Xarel·lo. Winorośl rośnie na glebach gliniasto- wapiennych w niewielkiej parceli La Caseta, która znajduje około 6 kilometrów od Morza Śródziemnego w prowincji Taragona. Winogrona zbierane są w sposób ręczny z 22 letnich krzewów uprawianych w sposób ekologiczny, z jak największym poszanowaniem środowiska naturalnego. Wino poddane jest fermentacji w inoxowych zbiornikach, w których dojrzewa także przez 10 miesięcy, by potem trafić do butelki, w której dorasta na osadzie przez prawie 100 miesięcy! Dzięki bardzo długiemu dojrzewaniu na pierwszy plan wysuwają się aromaty autolityczne – ciepłego brioche, śmietany, masła, młodych orzechów. Potem kolejno ujawniają się nuty mokrej skały oraz owoców egzotycznych (ananasa, mango). W ustach jest bardzo kompleksowe, złożone, o dojrzałych, aksamitnych bąbelkach, które przełamane są odrobiną świeżości i mineralności. Zakończenie trwałe, przyjemne, kremowe.

Wino produkowane w niewielkiej ilości 4150 butelek.

Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Ocena:
  • Wszystkie pola są wymagane
Zapytaj o produkt