Dodano produkt do koszyka

13 faktów o winach ekologicznych

13 faktów o winach ekologicznych

1. Przy produkcji wielu win konwencjonalnych używa się pestycydów, nawozów sztucznych, drożdży wychodowanych w laboratoriach, siarczynów, substancji syntetycznych i produktów odzwierzęcych. To zła informacja dla każdego, kto troszczy się o naszą planetę.

 

2. Na szczęście nie brakuje win, które tworzone są w zgodzie z naturą. Ich popularność stale rośnie – tylko w 2017 r. wypito 670 mln butelek win ekologicznych na świecie, prawie dwa razy więcej niż 5 lat wcześniej.  

 

3. Wina ekologiczne dzielimy na trzy kategorie: organiczne, biodynamiczne i naturalne.  

 

4. Wybierając wina organiczne mamy pewność, że zostały wyprodukowane bez użycia nawozów sztucznych, pestycydów oraz składników modyfikowanych genetycznie. 

 

5. Każde wino organiczne musi być certyfikowane, a odpowiedni symbol można przeważnie znaleźć na etykiecie. 

 

6. Największą organizacją certyfikującą wina organiczne w Unii Europejskiej jest Ecocert, natomiast w USA odpowiada za to Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA).  

 

7. Założenia biodynamiki w latach dwudziestych XX wieku opracował i przedstawił austriacki filozof Rudolf Steiner. 

 

8. Dla producentów win biodynamicznych winnica jest ekosystemem, który tworzy samowystarczalny organizm, a równowagę zapewnia w nim bioróżnorodność. 

 

9. Wina biodynamiczne powstają zgodnie z kalendarzem biodynamicznym, bazującym na fazach księżyca i konstelacjach planet, który określa korzystne terminy siewu, pielęgnacji i zbiorów. 

 

10. Największą organizacją certyfikującą wina biodynamiczne jest Demeter. Działa w ponad 50 krajach. 

 

11. Przy produkcji win naturalnych nie poprawia się ich smaku poprzez dodawanie kwasów, cukru, enzymów, a fermentacja zaczyna się samoistnie dzięki naturalnym drożdżom obecnym na skórkach winogron. Dlatego często określane są jako nieprzewidywalne. 

 

12. Wina naturalne nie są filtrowane, przez co są mniej przejrzyste i zawierają osad. Dobrze jest w ich przypadku nie przeoczyć dekantacji. 

 

13. W różnych krajach istnieją organizacje i ruchy, które opisują sposoby produkcji wina naturalnego. Nie ma jednak oficjalnej instytucji, która certyfikuje takie produkty. 

Autor: Gosia Łagosz

Kategorie: ABC win eko