Dodano produkt do koszyka

ABC produkcji wina białego i różowego

ABC produkcji wina białego i różowego

Winiarstwo to jednocześnie wspaniałe rzemiosło i ciężka, skomplikowana praca wymagająca ogromnej wiedzy jak i wieloletniego doświadczenia.  

Jak wygląda proces przetwarzania winnych gron w napój alkoholowy zwany winem? 

Pierwszym etapem są zbiory winogron. Czasami zbiory opóźnia się w celu koncentracji soku przez odparowanie z nich wody lub zakażenie szlachetną pleśnią (botrytis cinerea) W tym miejscu możemy wyróżnić zbiór ręczny i mechaniczny (dużo wydajniejszy, jednak nie zawsze możliwy choćby na stromych stokach). Po posortowaniu dojrzałych owoców ma miejsce etap miażdżenia, aby uzyskać moszcz, czyli sok, miąższ, skórki i pestki. Kiedyś winogrona miażdżyło się przez udeptywanie. Od początku XIX w. zaczęto jednak zastępować tę metodę przez użycie młynków. Po siarkowaniu, które chroni przed bakteriami, utlenianiem i niekontrolowaną fermentacją, następuje proces tłoczenia. Następnie ma miejsce sedymentacja, czyli pozostawienie soku i schłodzenie go, żeby elementy stałe opadły na dno. Dzięki temu można je usunąć i przygotować do fermentacji. Fermentacja w przypadku win białych trwa zwykle około 10 dni i przeprowadzana jest w temperaturze do 17°C. Polega ona na tym, że drożdże, pożywiając się zawartym w soku cukrem, wytwarzają w rezultacie alkohol oraz dwutlenek węgla. Po tym procesie, wino zostaje ściągnięte znad osadu, składającego się z martwych drożdży. Przed zabutelkowaniem jest filtrowane, aby nie pozostały w nim żadne substancje, które mogą spowodować ewentualne wady. Czasami białe wino może też być starzone w beczkach (najczęściej dębowych). Ma to na celu nadanie mu aromatów wanilii, czy palonego masła, a także wzbogacenie jego ciała i obniżenie kwasowości. 

Najbardziej rozpowszechnioną metodą produkcji wina różowego jest krótka maceracja, kiedy moszcz ma kontakt ze skórkami winogron, następnie odciąga się sok i poddaje się go regularnej winifikacji zaczynając od etapu fermentacji. Inną metodą jest szybkie tłoczenie jak w przypadku win białych. Owoce szybko są rozgniatane i tłoczone, a sok oddziela się od razu od skórek. W ten sposób niewielka część barwnika trafia do cieczy i dalej proces przebiega podobnie jak w pozostałych rodzajach win. 

Kategorie: ABC produkcji wina