Dodano produkt do koszyka

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon to niesamowicie popularny szczep winogron – uprawiany wszędzie, gdzie jest w stanie dostać trochę ciepła, butelkowany w milionach butelek we wszystkich rozpiętościach cenowych i jakościowych. Ten szczep do dziś jest dla wielu synonimem solidnego, dobrze zbudowanego wina, stąd też często słyszane są w restauracjach zamówienia na „kieliszek caberneta”, nie precyzujące niczego więcej. Czy faktycznie wino zrobione z Cabernet Sauvignon będzie zawsze tak przewidywalne?

Skąd pochodzi Cabernet Sauvignon?

Cabernet Sauvignon pochodzi prawdopodobnie z Bordeaux. Nasz bohater powstał ze skrzyżowania odmian Cabernet Franc i Sauvignon Blanc, kombinacja nazw stworzyła Cabernet Sauvignon.

Gdzie uprawia się Cabernet Sauvignon?

Wszędzie tam, gdzie jest choć trochę ciepło. W Europie króluje przede wszystkim w swojej ojczyźnie – Francji, gdzie w najbardziej znanej formie występuje na Lewym Brzegu Żyrondy, w postaci tzw. „mieszanki bordoskiej” (wraz z Merlotem, Cabernet Franc i Petit Verdot), ale także we Włoszech, Hiszpanii, na Bałkanach, Ukrainie czy Portugalii. Poza Europą (w tzw. Nowym Świecie) zadomowił się na dobre również praktycznie we wszystkich krajach winiarskich, a wśród krajów z najlepszą reputacją win z Cabernet Sauvignon są między innymi Chile, USA, Australia i RPA.

Jak smakuje wino ze szczepu Cabernet Sauvignon?

Wino Zrobione z Cabernet Savignon z natury ma predyspozycje do wysokiego poziomu garbników,  kwasowości i krągłego ciała. W zależności od regionu pochodzenia i ręki winiarza, mogą być ciężkie, cieliste, z niezwykle dużym potencjałem do dojrzewania w butelce, jak i nieco bardziej przyjazne, miękkie, „owocowe bomby”. Zawsze jednak spotkamy w nich charakterystyczne, cabernetowe nuty – czarną porzeczkę, zarówno owoce, jak i liście, zieloną paprykę (choć tego typu nuty mogą też być związane ze zbyt wczesnym zbiorem – wszak jest to odmiana późno dojrzewająca), czy eukaliptusa, jeśli winogrona rosną w gorącym klimacie. Cabernet Sauvignon lubi się z dębową beczką, więc wina często nabierają jej charakteru – nut wanilii, czekolady, cedru czy goździków.

Wielką klasyką wina opartego na Cabernet Sauvignon są oczywiście wina z Bordeaux, które występują tam w kupażu – mieszance bordoskiej. Wina te są znakomicie zbalansowane, pełne, harmonijne, ale też wyraziste. Wiele krajów inspiruje się tym stylem, tworząc własne mieszanki bordoskie, przemycając przy tym swój własny, oryginalny charakter, jak węgierski producent Zelna.

Klasyką nieco uboższą w tradycje, ale powoli doganiającą renomą jest Cabernet Sauvignon z Kalifornii. Prawdziwa sława tych win zaczęła się po słynnej Degustacji Paryskiej w 1976 r., kiedy to w ślepym teście wielkich win z Bordeaux i Kalifornii najwięksi znawcy win wybrali jako najlepsze wino kalifornijskiego Caberneta Stag’s Leap 1973, przed takimi winami jak Chateau Mouton Rothschild czy Chateau Haut-Brion. W winnicach Kalifornii panują różne warunki klimatyczne, dlatego nie ma jednego wzorca „Cabernet Sauvignon z Kalifornii” – mogą to być wina ciężkie i potężne, jak i eleganckie i zbalansowane. Omen z Paso Robles reprezentuje ten pierwszy styl a Glenbrook z Salinas Valley drugi.

Jeśli mowa o dobrze zbudowanych Cabernet Sauvignon Australia też ma wiele do powiedzenia – wina te przebojem wchodzą na winiarskie salony, a konsumenci cenią je za pełne ciało, wysoki poziom tanin i dużą intensywność smaków. Jednak nie tylko takie Cabernet Sauvignon tam znajdziemy – chłodniejsze regiony dają wina elegantsze, często kupażowane w mieszance bordoskiej (Margaret River), czy z innymi szczepami, nie tylko francuskimi. Blood of Jupiter producenta Alpha Box z Adelaide Hills pokazuje, że Cabernet Sauvignon w połączeniu z włoskim Sangiovese może dać pełne, złożone i eleganckie wino.

Cena Cabernet Sauvignon

Szczep ten występuje w winach właściwie każdej półki cenowej. Najtańsze Cabernet Sauvignon sklepy wielkopowierzchniowe oferują już za kilkanaście złotych. Przy masowo produkowanych winach za cenę niewiele przewyższającej kilogram winogron nie spodziewajmy się jednak zachowanej charakterystyki szczepu i szlachetnych aromatów.

Chcąc za niewielką cenę spróbować dobrego Caberneta, nasze oczy powinny skierować się ku Nowemu Światu – tamtejsi winiarze osiągnęli mistrzostwo w produkcji niedrogich, lecz smacznych i dość złożonych win za niewielką cenę. Cabernet Sauvignon z RPA, w kupażu z podobnym w charakterystyce Shirazem to świetna propozycja już za ok. 30zł

Cabernet Sauvignon z Kalifornii to już nieco większy wydatek, choć da się znaleźć porządną butelkę, pokazującą charakterystykę regionu, już za kilkadziesiąt złotych. Przykładem wina o doskonałej relacji jakości do ceny jest Glenbrook.

Ogromną rozpiętość cenową uświadczymy natomiast w Bordeaux. Ceny tamtejszych win wahają się od kilkunastu złotych za najtańsze butelki w dyskontach, po czterocyfrowe sumy za najlepsze butelki z wielkich Chateux.

Do jakiego jedzenia Cabernet Sauvignon?

Cabernet Sauvignon można spożywać przede wszystkim do mięs. Jeśli mamy dobrą butelkę Caberneta, to do tych najznakomitszych, najtreściwszych, najlepszych. Steki wołowe, gulasze, pieczona jagnięcina, żeberka z grilla… Do tego gęste, ciemne sosy, pieczone warzywa. A jeśli mamy lżejsze wino Cabernet Sauvignon, to i dzikie ptactwo, kaczka, hamburger czy pizza będzie dobrym kompanem.

Produkty

Zapisz się do naszego JAKOŚCIOWEGO newslettera a otrzymasz:

30 ZŁ NA PIERWSZE ZAKUPY!!!*
CO ZYSKUJESZ?

  • *kod rabatowy w wysokości 30 zł przy zakupie win powyżej 150 zł;
  • dostęp do promocji dedykowanych tylko dla Ciebie;
  • wartościowy materiał edukacyjny na temat win, szkoleń czy naszych produktów;

X Zamknij


Wchodząc na stronę oświadczasz, że masz ukończone 18 lat.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.