CHATEAU L'ENCLOS, POMEROL, Bordeaux, Francja, wino czerwone
Producent: Francja, Bordeaux
- Kolor
- Czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Rodzaj:
- Na prezent
- Szczep:
- merlot, cabernet franc
- Kraj pochodzenia:
- Francja
- Styl wina:
- Złożone, Zbalansowane
- Możliwość starzenia
- do dłuższego starzenia
- Ekologiczność
- konwencjonalna
- Region apelacja
- AOC Pomerol
- Region geograficzny
- Bordeaux
Cena: 228.99 zł brutto
- Voucher - wysyłka e-mail 0.00 zł brutto
- Kurier 10.00 zł brutto
- Dostawa na terenie Warszawy tego samego dnia 10.00 zł brutto
- Dostawa na konkretny termin 37.00 zł brutto
- Odbiór osobisty lub przez upoważniony podmiot w wine barze Republiki Wina (ul. Ks. Skorupki 5) 0.00 zł brutto
- Odbiór osobisty lub przez upoważniony podmiot w sklepie stacjonarnym przy ul. Ochockiej 1a 0.00 zł brutto
CHATEAU L'ENCLOS, POMEROL, Bordeaux, Francja, wino czerwone
Szczep: merlot, cabernet franc
Słodycz
Kwasowość
Taniny
#zbalansowane #złożone
Wino pochodzi z 9,5-hektarowej winnicy Chateau L'Enclos, która jest obsadzona w 83% Merlot, 17% Cabernet Franc. Średnio winorośle mają 31 lat. W winnicy znajdują się trzy wyjątkowe terroiry z glebami piaszczystymi, żwirowymi i krzemiennymi. W glebie znajdują się również osady żelaza, które zwiększają złożoność wina. Wina dojrzewają w 30% w nowych beczkach z francuskiego dębu przez blisko 18 miesięcy.
Według Roberta Parkera „L'Enclos 2019 o bardzo głębokim fioletowo-czarnym kolorze ma klasyczny aromat ciepłych czarnych śliwek, pieczonych jeżyn i konfitur z czarnej wiśni z nutą piersi cedrowej, olejku goździkowego, lukrecji i wędzonego mięsa z odrobiną pachnącej ziemi. Podniebienie jest pełne skoncentrowanych czarnych owoców z mocnym, ambitnym kręgosłupem dojrzałych, zaokrąglonych tanin i wystarczającą świeżością, finisz długi i ziemisty.”
Chateau L’Enclos najlepiej komponuje się z wszelkiego rodzaju klasycznymi daniami mięsnymi: cielęciną, wieprzowiną, wołowiną, jagnięciną, kaczką, dziczyzną i grillowanymi potrawami. Pasuje również do dań azjatyckich, ryb takich jak tuńczyk oraz grzybów.
Szczytową dojrzałość powinno osiągną pomiędzy 6 a 15 rokiem po zbiorze.
Kod producenta: W-VEP-c-51
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.