Oszczędzasz ponad 250 zł !!
Hiszpańska dwunastka
Dobór win Michała Stykowskiego
- Kurier 0.00 zł brutto
- Dostawa na terenie Warszawy tego samego dnia 0.00 zł brutto
- Odbiór osobisty lub przez upoważniony podmiot w sklepie stacjonarnym przy ul. Ochockiej 1a 0.00 zł brutto
Hiszpańska dwunastka
Dobór win Michała Stykowskiego
Pamiętacie Michała Stykowskiego? To pierwszy w Polsce sommelier z tytułem Spanish Wine Scholar, który prowadził dla Republikanów webinar na temat win hiszpańskich. Ten specjalista od win hiszpańskich zgodził się na wybór z oferty Republiki Wina najlepszych i swoich ulubionych hiszpańskich pozycji. Tak powstała seria zestawów Hiszpańska Trójka, Hiszpańska Piątka oraz Hiszpańska Dwunastka.
Gratka dla fanów Hiszpanii! Kupując ten zestaw nie tylko uzupełniasz zepasy win, które wystarczą Ci na dłuuugo, to jeszcze korzystasz z wysokiego rabatu i otrzymujesz aż 4 butelki wina GRATIS!
Od musującej cavy, przez wina organiczne i wegańskie, aż po wykwintne pełne i zbalansowane - degustując wina z zestawu Hiszpańska Dwunastka poznajesz pełny wachlarz win z Półwyspu Iberyjskiego.
Val Do Sosego, Bodegas As Laxas, albariño, Galicja, Hiszpania, wino białe
Szczep: albariño
Słodycz
Kwasowość
Taniny
#lekkie #rześkie
Intensywnie aromatyczne wino z apelacji DO Rias Baixas, z uwodzącym aromatem zielonych jabłek i owoców tropikalnych, w szczególności ananasa. Świetnie utrzymuje swój aromat się w ustach, a rześka kwasowość zapewnia przyjemne odświeżenie z każdym łykiem. Idealne na lato i do dań kwaśnych, słonych, z ryb i owoców morza.
Oceny
Cava Mas Xarot Gran Reserva BRUT, xarel-lo / macabeu, parellada, pinot noir, Hiszpania, wino białe musujące
Szczep: xarel·lo, macabeo, parellada
Słodycz
Kwasowość
Taniny
#lekkie #rześkie
Świeże, aromatyczne i owocowe wino musujące o perlistych bąbelkach. Produkowane przez klasyczną winnicę w historycznej części apelacji. Ta Cava dojrzewa ponad 3 lata. Lekkie i orzeźwiające, doskonałe o każdej porze dnia, pasujące do owoców morza, białego mięsa oraz do dań z ryżu. Wino ekologiczne, z winogron uprawianych metodą organiczną. Doskonałe na aperitiff, do powitania gości przyjęcia weselnego, a także na prezent z okazji odniesionego sukcesu.
Nasz sommelier o tym winie:
Chciałem Wam pokazać mojego ulubionego musiaka z kategorii „value for money”, czyli o dobrej jakości za przyzwoitą cenę. Jest to Cava Mas Xarot Gran Reserva Brut.
Co do tej przyzwoitej ceny – często towarzysze wręcz mi w nią nie wierzą. Elegancka, żłobiona, biała etykieta, złote litery, dumny napis „Gran Reserva” na etykiecie (czyli bardzo wysokie oznaczenie jakościowe – ponad 3 lata dojrzewania na osadzie)… a cena niewiele wyższa od butelki Prosecco
Otwarcie butelki ani trochę nie rozczarowuje – piękne, drobne bąbelki, aromat cytrusów, jabłek, z uzupełniającymi je akcentami skórki od chleba i brioszki Orzeźwiająca kwasowość, kremowa struktura, długi finisz. Świetny balans między młodzieńczą werwą a dojrzałością. Organiczna uprawa winorośli
Tak, to zdecydowanie jedna z moich ulubionych butelek na co dzień.
Polecam – na ważne okazje, te mniejsze, a i bez okazji – otwarcie dobrego musiaka samo w sobie okazję tworzy!
Dominik.
Oceny
Verdejo Ecológico, Bodegas Vizar, Kastylia i León, Hiszpania, wino białe
Szczep: Verdejo
Słodycz
Kwasowość
Taniny
#rześkie #medium #złożone
Wino pochodzące z upraw ekologicznych. Posiada słomkowy kolor z zielonymi refleksami. W nosie dominują aromaty moreli, brzoskwin, cytrusów, w tym skórki grapefruita, a także nut floralnych przede wszystkim kwiatów pomarańczy oraz charakterystycznego dla tego Verdejo niuansu kopru włoskiego. W ustach jest okrągłe, kremowe, a zarazem świeże o szczodrej kwasowości. Swoją bogatą głębię smaku oraz strukturę zawdzięcza procesowi nazywanemu bâtonnage, czyli mieszaniu wina w beczkach wraz z osadem.
Winnica położona w "Złotej mili Duero", skąd pochodzą najznakomitsze hiszpańskie wina, może cieszyć się tytułem 23-go Vino de Pago w Hiszpanii. Jest to rzadkie wyróżnienie przyznawane pojedynczym winnicom, które same dla siebie stanowią apelacje - na wzór francuskich grand cru. Bodegas Vizar dzięki swemu wyjątkowemu terroir i stałej, wysokiej jakości win zasłużyło na nie - bez dwóch zdań.
Bodegas Vizar to wina z pełną certyfikacją organiczną - w winnicy nie ma pestycydów, herbicydów czy sztucznych środków ochrony roślin, wino ma też mniej siarczanów.
Tempranillo Ecológico, Bodegas Vizar, Kastylia i León, Hiszpania, wino czerwone
Szczep: Tempranillo
Słodycz
Kwasowość
Taniny
#lekkie #rześkie
Wino pochodzące z upraw ekologicznych o żywym czerwonym kolorze z jasnymi refleksami. W nosie dominują aromaty młodych owoców leśnych, głównie truskawek i malin oraz nuty czerwonego pieprzu. Na podniebieniu świeże, soczyste, równie owocowe, o lekkich i gładkich taninach.
Nasz sommelier o tym winie:
Cześć! Chciałem Wam przedstawić jedno z moich ulubionych win hiszpańskich, które jest absolutnie wyjątkowe na bardzo wielu płaszczyznach! Jest to Tempranillo Joven od Bodegas Vizar Co w nim takiego niezwykłego?
Po pierwsze - sama winnica Położona w "Złotej mili Duero", skąd pochodzą najznakomitsze hiszpańskie wina, może cieszyć się tytułem 23-go Vino de Pago w Hiszpanii. Jest to rzadkie wyróżnienie przyznawane pojedynczym winnicom, które same dla siebie stanowią apelacje - na wzór francuskich grand cru. Bodegas Vizar dzięki swemu wyjątkowemu terroir i stałej, wysokiej jakości win zasłużyło na nie - bez dwóch zdań.
Po drugie - styl Jeśli Hiszpania kojarzy się Wam z winami solidnie potraktowanymi dębem, tu możecie się zaskoczyć. Jest to wino dobrze zbudowane, długie, intensywne w ustach, ale zarazem tak soczyste, że z każdym łykiem mam wrażenie wgryzienia się w wiśnię prosto z drzewa Bardzo mało jest win, które oferują taki piękny mariaż świeżości, sprężystości i solidnej struktury. Co ważne - wino nie drenuje portfela - stosunek cena/jakość jest tu "top of the top"!
Po trzecie - ekologia Bodegas Vizar to wina z pełną certyfikacją organiczną - w winnicy nie ma pestycydów, herbicydów czy sztucznych środków ochrony roślin, wino ma też mniej siarczanów.
Dominik
Oceny
Zumaya, Avelino Vegas, Tempranillo, Kastylia Leon, Hiszpania, wino czerwone
Szczep: tempranillo
Słodycz
Kwasowość
Taniny
#eleganckie #zbalansowane
Eleganckie i zbalansowane czerwone hiszpańskie wino. Idealny przykład Ribera del Duero w nowoczesnym, przyjaznym wydaniu. Tworzone z winogron pochodzących z 25 letnich krzewów, uprawianych metodą zrównoważonego rolnictwa. Beczkowane 3 miesiące. Wino jest miękkie i owocowe z aromatami czerwonych porzeczek i owoców leśnych, lekkie aromaty świeżego tytoniu i liści. Szczególnie polecamy jako towarzysz makaronów, pizzy i tapasów.
Cantarelus, Bolet, tempranillo, Katalonia, Hiszpania, wino czerwone
Szczep: tempranillo
Słodycz
Kwasowość
Taniny
#rześkie #medium
Wino z organicznych upraw w hiszpańskiej Katalonii, z regionu Penedes. Pochodzi z najwyżej położonych winnic producenta, co przekłada się na jego wysoką jakość i zwiewną, elegancką budowę. Świeże i intensywne w aromacie, z nutami czerwonych i czarnych owoców: truskawki, wiśni, czarnej porzeczki, z akcentami rustykalnymi. W ustach gładkie, z jedwabistymi taninami i smakiem soczystych, czerwonych owoców leśnych. Dojrzewa 3 miesiące w dębowych beczkach.
Cava Mas Xarot BARCELONA Brut Nature, xarel-lo / macabeu / parellada, Hiszpania, wino białe musujące
Szczep: Xarel·lo, Macabeo, Parellada
Słodycz
Kwasowość
Taniny
#rześkie #eleganckie
Dojrzewająca przez co najmniej 12 miesięcy Cava została wyprodukowana z winogron z winnic położonych w regionie Baix Penedès - otoczonym górami Montmell i zaledwie kilka kilometrów od Morza Śródziemnego, gdzie gleby są płytkie i wapienne, idealne do uprawy winorośli. Ma jasnożółty kolor ze złotymi refleksami oraz drobnymi i trwałymi bąbelkami. Dominują aromaty jabłka i gruszki, w ustach bardzo owocowe, delikatne i eleganckie. Na początku przyjemne i świeże, jednak zrównoważona kwasowość daje długi i żywy finisz.
Cátulo Tinto Organic, Bodegas La Casa Luculo, Garnacha, Navarra, Hiszpania, wino czerwone
Szczep: garnacha
Słodycz
Kwasowość
Taniny
#eleganckie #zbalansowane
Czerwone, hiszpańskie, w stu procentach organiczne wino, tworzone w oparciu o tradycyjną i naturalną filozofię produkcji, która pozwala na wydobycie unikalnych aromatów ze starych krzewów winorośli. Bodegas La Case de Luculo została założona w 1999 roku w celu rewitalizacji porzuconych winorośli z regionu Navarra. Stare prawie 40-letnie krzewy dają wino o intensywnym czerwonym kolorze z fioletowymi refleksami. Eleganckie w nosie z aromatami wiśni, jeżyn i kwiatów. Ukazuje aromatyczną stronę odmiany garnacha, wypełnia usta świeżą owocowością. Polecane do grillowanych ryb, sałatek i mięs.
Just Fucking Good Wine Red, Marselan, Neleman, Valencia, Hiszpania, 2019, wino czerwone
Szczep: marselan
Słodycz
Kwasowość
Taniny
#pełne #zbalansowane
Marselan to odmiana otrzymana z krzyżówki grenache i cabernet sauvignon. Dojrzewa przez 14 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu i daje wino o aromatach śliwek, czarnych i leśnych owoców, przypraw i subtelnych nutach dębowych. Solidne, wyraziste, dobrze zbalansowane, o zaznaczonych taninach i sensownej kwasowości. Jak wszystkie wina tego producenta posiada certyfikaty organiczne i jest wegańskie.
Verdil, Bodegas Enguera, Walencja, Hiszpania, wino białe
Szczep: verdil
Słodycz
Kwasowość
Taniny
#eleganckie #zbalansowane
Wino z dojrzałych winogron o intensywnych aromatach, które pochodzą z odmiany Verdil. Winogrona są uprawiane w 20-letniej winnicy, gdzie gleba jest bardzo wapienna z dużą zawartością aktywnego węglanu. Zbiory odbywają się nocą, a winogrona są szybko transportowane do winnicy, aby zachować wyjątkowe aromaty odmianowe. Sok ma kontakt ze skórką przez około 7-8 godzin, a następnie przechodzi przez fermentację w bardzo niskiej temperaturze (12°C).
Wino ma piękny żółto-blady kolor. Sam zapach jest elegancki - wyczuwalne są aromaty kwiatowe jaśminu i kwiatu migdałowca, a także obfite nuty owocowe, takie jak ananas, zielone jabłko i zielona śliwka. Delikatne nuty cytrusowe dodatkowo wzbogacają bukiet. Na podniebieniu prezentuje doskonałe zrównoważenie, silny smak i świetną kwasowość. Owocowe i kwiatowe aromaty ewoluują w eleganckie nuty miodu, tostów i masła, dodając jeszcze większej głębi i złożoności temu wyjątkowemu winu. Podawać schłodzone do 10 stopni.
Arcabucero Blanco, Los Virtudes Arcabucero, Macabeo / Sauvignon Blanc, Alicante, Hiszpania, wino białe
Szczep: macabeo, sauvignon blanc
Słodycz
Kwasowość
Taniny
#lekkie #rześkie
Arcabucero to młode, rześkie i lekkie białe wino z regionu Alicante w Hiszpanii.
Powstałe z połączenia znanego szczepu sauvignon blanc i lokalnej hiszpańskiej odmiany macabeo, nazywanej także viura. Wino zachwyca swoją prostotą i szczerością, zapraszając aromatami cytrusów, zielonych jabłek i polnych kwiatów. W smaku wyczujemy także delikatne nuty owoców tropikalnych, które uzupełniają całość i tworzą niepowtarzalny bukiet.
Arcabucero cechuje się przyzwoitą kwasowością, co sprawia, że jest znakomite na co dzień. Doskonale komponuje się z rybami, owocami morza i delikatnym drobiem.
Jeśli szukasz idealnego wina na letnie wieczory, Arcabucero to właśnie to, czego potrzebujesz!.
Just Fucking Good Wine White, Verdil/Chardonnay/Sauvignon Blanc/Viognier, Neleman, Valencia, Hiszpania, 2019, wino białe
Szczep: verdil, chardonnay, sauvignon blanc, viognier
Słodycz
Kwasowość
Taniny
#eleganckie #zbalansowane
Organiczne i wegańskie wino powstałe w oparciu o szczep verdil oraz kilka innych odmian, które stanowią jego uzupełnienie. Częściowo fermentowane w nowych, dębowych beczkach, dzięki czemu zyskuje nuty tostowe i subtelnych przypraw. Wyczujemy w nim dojrzałe owoce tropikalne, nuty wanilii, dębu, z delikatnymi kremowymi niuansami. Przyjemnie zbalansowane, o dobrej kwasowości i owocowym charakterze.
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.