Dodano produkt do koszyka

Wino bezalkoholowe - jak to się robi?

Wino bezalkoholowe - jak to się robi?

I czy warto je pić :) Zdania są podzielone. Z jednej strony, wg wielu winu bezalkoholowemu jest dużo dalej do swojego pierwowzoru, niż choćby piwu bezalkoholowemu do piwa "normalnego". Z drugiej, wraz z postępem technologicznym (wszak produkcja wina bezalkoholowego to skomplikowany proces) jakość tych win systematycznie rośnie, także poglądy na ich temat należy co jakiś czas aktualizować.

Czy wino bezalkoholowe jest winem?

Zacznijmy od definicji wina. Wg przepisów UE:

”Wino to napój powstający wyłącznie poprzez częściową lub całkowitą fermentację alkoholową świeżych winogron, miażdżonych lub nie, lub fermentację moszczu gronowego. Rzeczywista zawartość alkoholu w winie jest nie mniejsza niż 8,5%”.

Wynika z tego, że wino bezalkoholowe winem nie jest (Moscato d'Asti też nie ;) - dla niego na szczęście jest przewidziany wyjątek. Nad nowymi regulacjami dla win bezalkoholowych też trwają prace). Czym więc jest? Jest napojem na bazie wina, który ma jak jak najwierniej odwzorowywać jego smak, strukturę i aromat, przy braku lub minimalnej zawartości alkoholu.

Czy wino bezalkoholowe ma 0%?

Choć jego nazwa sugeruje, że alkoholu w nim faktycznie nie ma, to nie zawsze tak jest. Są rodzaje win bezalkoholowych, które powstają bez uprzedniego zajścia fermentacji alkoholowej - są to napoje na bazie soku z winogron. Drugi rodzaj, wina bezalkoholowe powstające poprzez dokonanie klasycznej fermentacji alkoholowej, a następnie usunięcia alkoholu, mogą posiadać do 0,5% alkoholu.

Jak powstaje wino bezalkoholowe?

Z początku zupełnie normalnie, w końcowym etapie natomiast dość skomplikowanie. Zaczynamy od stworzenia "normalnego" wina, z którego następnie alkohol należy usunąć. Służą do tego nowoczesne metody, takie jak:

  • odparowanie w warunkach zmniejszonego ciśnienia
  • odwrócona osmoza
  • wirujące stożki

diagram procesu powstawania wina bezalkoholowego

W skrócie - wszystkie polegają na rozłożeniu wina na czynniki pierwsze, usunięciu niechcianych komponentów, a następnie złożenie wszystkiego do kupy, oraz ewentualne uzupełnienie tego, co po drodze nam uleciało (garbniki, aromaty). Jest to skomplikowany i kosztowny proces, dlatego wina bezalkoholowe (te dobrej jakości) rzadko kiedy są bardzo tanie.

Jak smakuje wino bezalkoholowe?

Alkohol w winie spełnia funkcję nie tylko socjalizującą, ale odpowiada także za strukturę wina, to, jak odczuwamy je w ustach (aby ją odwzorować, często używa się cukru lub skoncentrowanego soku z winogron). Jest także nośnikiem smaku i aromatu. Trudno zatem, by pachniało i smakowało ono tak bogato i intensywnie, jak normalne wina. W dobrej jakości, nowoczesnych winach bezalkoholowych winiarze starają się uzupełniać te braki, dodając do nich związków aromatycznych czy garbników, by jak najbardziej upodobnić je do pierwowzoru - przynosi to z biegiem czasu co raz lepsze efekty, a narracja, że wina bezalkoholowe nie są wystarczającym substytutem dla win normalnych, zmienia się na ich korzyść.
Dodatkowy plus - wino bezalkoholowe zawiera wszystkie korzystne dla zdrowia składniki, jak przeciwutleniacze, natomiast kalorii zawiera ponad połowę mniej, niż normalne wino :)

Dajcie szanse nowoczesnym winom bezalkoholowym - jest szansa, że miło się zaskoczycie.

Kategorie: ABC produkcji wina

X Zamknij


Wchodząc na stronę oświadczasz, że masz ukończone 18 lat.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.