Wina portugalskie
Filtry
- Strona:
- 1
Portugalskie wino – portugalskie smaki z duszą
Jeśli chodzi o wino z Lizbony, to można powiedzieć jedno: bardziej różnorodny kraj nie istnieje! Znajdziemy tutaj propozycje młode i dojrzałe, deserowe i musujące, a przede wszystkim sławne wzmacniane porto i maderę. Tak szeroki wybór dobrej jakości alkoholu sprawia, że portugalskie wino dobrać można do praktycznie każdego dania i okazji.
Ale najpierw trochę historii! Wino przybyło do tego zakątka świata dzięki starożytnym Rzymianom, ale miejscowa ludność postarała się, aby tworzyć ten napój po swojemu. Dzięki tej odporności na modne trendy zachowała po dziś dzień całe bogactwo rodzimych szczepów winogron, co sprawia, że atrakcyjnie wyróżnia się na tle kontynentu, zdominowanego przez kilka odmian międzynarodowych. Co więcej, to właśnie Portugalia jest ojczyzną klasyfikacji win pod względem miejsca pochodzenia – w 1756 r. zgłoszono pierwszy Wyznaczony Region Produkcji Wina, czyli Alto Douro. Dzisiaj powszechnie stosujemy już świadectwa pochodzenia wina.
Mocne wino portugalskie: winorośle z Portugalii
Za wyjątkowość wina odpowiada również klimat Portugalii. Wiele osób teraz się zdziwi: przecież ten kraj jest dość niewielki. Tymczasem podlega wpływom nie tylko znad Atlantyku, ale i Morza Śródziemnomorskiego, i ze środka kontynentu. Dodajmy do tego ogromną różnorodność gleby, a otrzymamy zróżnicowane smaki i aromaty, zależne od specyficznych warunków danego miejsca.
Pora na konkrety. Na co warto zwrócić uwagę wśród porpozycji z ojczyzny porto? Odmiana Trincadeira Preta daje wyjątkowe, soczyste młode wino, Tinta Roriz i Aragonês – szlachetne w smaku. Arinto, Bical i Encruzado daje owoce wykorzystywane do produkcji białej odmiany, a Nacional, Touriga Francesa i Tinto Cão są podstawą zarówno flagowego porto, jak i wielu świetnych win stołowych. Jeszcze inne winorośle znajdziemy na wyspie Madera.
Zatrzymajmy się na chwilę przy mocnym winie portugalskim: porto. Zazwyczaj występuje w wersji słodkiej lub półsłodkiej, jest wzmacniane i zawiera nawet 20% alkoholu. Nazwywane od miejsca produkcji, miasta Porto, jest obecnie popularne w wielu regionach świata.
Wino deserowe z Portugalii – nazwy, które warto znać
Klasyfikacja portugalskich win przedstawia się następująco:
- Vinho de Mesa, czyl wino stołowe,
- Vinho Regional, czyli wino regionalne,
- Regiões Demarcadas, czyli DOC i IPR, najbardziej restrykcyjne kategorie, nadawane winom z konkretnego regionu i o konkretnych tradycjach wytwarzania.
Najbardziej znaną apelacją, i zdecydowanie najbardziej prestiżową, jest północne Vinho Verde DOC, z którego pochodzi głównie rześkie, białe wino. Warto zapamiętać także regiony Douro, Dăo, Alentejo.
Czerwone wino portugalskie przez sklep internetowy
Jeszcze do niedawna wiele winnic działało dość chałupniczymi sposobami; teraz, dzięki dobremu finansowaniu, cały świat może cieszyć się świetnymi propozycjami prosto od portugalskich producentów. Już nie tylko słodkie wzmacniane porto, nie tylko wspaniałe białe alvarinho, ale również wiele czerwonych win czeka na odkrycie – wszystko online, dzięki Republice Wina!