Crémant d’Alsace Blanc Brut, Zink, Riesling / Pinot Noir / Pinot Blanc, Alzacja, Francja, wino białe musujące
Producent: ZINK, Francja
- Voucher - wysyłka e-mail 0.00 zł brutto
- Kurier 25.00 zł brutto
- Dostawa na terenie Warszawy tego samego dnia 25.00 zł brutto
- Dostawa na konkretny termin 37.00 zł brutto
- Odbiór osobisty lub przez upoważniony podmiot w wine barze Republiki Wina (ul. Ks. Skorupki 5) 0.00 zł brutto
- Odbiór osobisty lub przez upoważniony podmiot w sklepie stacjonarnym przy ul. Ochockiej 1a 0.00 zł brutto
Crémant d’Alsace Blanc Brut, Zink, Riesling / Pinot Noir / Pinot Blanc, Alzacja, Francja, wino białe musujące
Szczep: riesling, pinot blanc, pinot noir
Słodycz
Kwasowość
Taniny
#medium #złożone
Termin Crémant zarezerwowany jest dla francuskich win musujących pochodzących z upraw kontrolowanego pochodzenia (AOC, AC). Jedną z najistotniejszych tego typu apelacji w całym kraju jest właśnie Crémant d’Alsace. Wina noszące tą nazwę muszą zostać wyprodukowane metodą tradycyjną (szampańską) i spędzić co najmniej 9 miesięcy leżakując na osadzie drożdżowym. Nasze Crémant d’Alsace jest jasno słomkowe w kolorze i przyjemnie musujące. Aromaty przywodzą na myśl dojrzałe jabłko i śliwki, ale także przyjemną woń białych kwiatów. W ustach kremowe, wytrawne o odświeżających bąbelkach. Świetne jako aperitif!
Oceny
Producent - Czyli kto mnie zrobił?
ZINK, Francja
POZNAJ PRODUCENTATen produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.
Alzacja - francuski skarb świata z niemieckim sznytem
Alzacja to niezwykle ciekawy obszar na winiarskiej mapie Francji, zlokalizowany na granicy z sąsiednimi Niemcami, a także północno-zachodnią częścią Szwajcarii i ciągnący się od północy na południe wzdłuż Renu i pasma gór Wogezów. Jej położenie geograficzne odegrało niebagatelną rolę w historii tego regionu, gdy Alzacja przechodziła z rąk do rąk sąsiadujących ze sobą państw. Przez znaczną część swojej historii region był częścią Niemiec i nazywany był wówczas Elsass. Jednak ze względu na silne poczucie jedności i przywiązania mieszkańców do swojej własnej kultury, regionu nie można z perspektywy czasu nazwać bardziej francuskim lub bardziej niemieckim.
Alzacja zawsze pozostawała po prostu dumnie alzacka w swoim własnym i niezwykle urokliwym jestestwie. Nie sposób jednak nie zauważyć, że wpływy zarówno Francji, jak i Niemiec są uzupełnieniem jej autonomicznych fundamentów, co znajduje z kolei pełne odzwierciedlenie w pochodzących z tego regionu winach. Dowód?
Piękne, wysokie i zwężające się ku górze butelki z zielonego szkła, które znane są powszechnie jako butelki reńskie i są charakterystyczne dla win niemieckich. W Alzacji nie bez powodu dominuje też riesling. Jednak tutaj, inaczej niż w Niemczech, w myśl alzackiej filozofii winiarskiej producenci zwykli fermentować cały cukier zawarty w winogronach, w wyniku czego otrzymują oni wytrawne, dobrze zbudowane wina, o wyraźnie innej strukturze niż wiele z ich niemieckich odpowiedników. Podobnie zaś jak w Niemczech Alzatczycy świadomie unikają nowych beczek, a także łagodzącej aromaty fermentacji jabłkowo-mlekowej, woląc przy tym zachować bezpośrednie, owocowe aromaty każdej z odmian winorośli.
Przykład butelki reńskiej - na zdjęciu Gewürztraminer Grand Cru Steinert z winnicy Zink |
Mapa prezentująca Alzację z podziałem na subregiony-Górny Ren (Haut-Rhin) i Dolny Ren (Bas-Rhin) Źródło: DalGobboM¿!i? / CC BY-SA |
Klimat
Alzacja znajduje się pod “płaszczykiem” przeciwdeszczowym gór Wogezów, które chronią region przed wpływami wiatrów atlantyckich. Średnie roczne opady nie przekraczają 500 mm, co czyni ten region drugim najsuchszym miejscem we Francji. Alzackie lato jest gorące, z kolei zima długa i sroga. W tym dysonansie swoją rolę odgrywa również jesień, która w tym regionie zazwyczaj jest sucha, czym sprzyja przedłużonemu dojrzewaniu winogron na krzakach. Największe zagrożenia dla upraw stanowią wiosenne przymrozki i letnie gradobicia, którym towarzyszą burze.
Co rośnie w Alzacji? - szczepy
Cechą wyróżniającą Alzację na tle reszty Francji jest fakt, że w tym regionie produkuje się niemal wyłącznie wina jednoodmianowe.
źródło: https://winefolly.com/
Riesling - najbardziej szanowana odmiana winorośli w tym regionie. Alzackie Rieslingi są surowe, często “twarde” w swej młodości, zdarza się, że czasem przez zaczynających swoją przygodę z winem odbierane jako zbyt surowe. To wino najdoskonalej ze wszystkich rosnących w tym regionie odmian winorośli oddaje niepowtarzalność alzackiego terroir. Nawet jeśli aromatycznie zbliżony do niemieckiego rieslinga, to będzie jednak wydawać się ostrzejszy, bogatszy i uzbrojony w wyższy alkohol, niż jego koledzy po drugiej stronie Renu. Młody może odznaczać się aromatami obfitymi w mineralność, nuty jabłek, cytrusów, owoców pestkowych takich jak np. brzoskwinia i miodu. Starsze roczniki mogą zaskoczyć degustujących aromatami petrolowymi, naftowymi, z przyjemnym długim finiszem, ciągniętym przez wysublimowaną wysoką kwasowość.
Gewürztraminer - od niego warto zacząć swoją przygodę z Alzacją. Dobrze zbudowane, niemalże oleiste, o niepowtarzalnym zapachu, nasuwającym skojarzenia orientalnego stoiska z perfumami i kadzidełkami, co sprawia, że wydawać się może ono znacznie słodsze niż w istocie jest. Niższa kwasowość pomaga w podbijaniu wyżej wymienionej słodyczy. Jak każdy szczep i ten ma swoich oddanych amatorów, którzy uwielbiają towarzyszące mu aromaty liczi, czy kwiatów róży. Co ciekawe bogate i skoncentrowane egzemplarze potrafią rozwinąć nuty zapachowe podobne do słoniny, czy wędzonego bekonu. To białe wino idealnie paruje się z obfitymi w przyprawy daniami kuchni azjatyckiej.
Pinot Gris - zwany również tokay d’alsce, co spowodowało skargi ze strony winiarzy z Węgier, bowiem mylone było często i zupełnie niesłusznie z ich słodkim tokajem. Alzackie Pinot Gris (Pinot Grigio) to wino wytrawne, dobrze zbudowane, z aromatami gruszki, owoców pestkowych i cytrusów. Nie jest to zazwyczaj szczep szczególnie aromatyczny jednak wyróżniać się może przydymionym, egzotycznym smakiem. Pinot Gris daje również wyjątkowo dobre wina z późnych zbiorów (vendange tardive).
Te trzy winogrona będą podstawą win uprawianych w najlepiej położonych winnicach alzacji, czyli 51 występujących tam Grand Cru.
W jednej Grand Cru dozwolony jest jeszcze:
Muscat – czyli inaczej muscat d’alsace, to jeden z najbardziej znanych stylów tego rejonu. Zazwyczaj jest to mieszanka odmian muscat ottonel i muscat blanc à petits grains. To bardzo delikatne wino, o kwiatowych aromatach, o niskim poziomie alkoholu i wysokim poziomie cukru. Nie posiada potencjału do starzenia i produkuje się je w niewielkich ilościach.
A w jednej:
Sylvaner - dużo trudniejszy do docenienia szczep. Sylvaner może wydawać się dość chudy w ustach i potrzebuje dobrego siedliska, by dojrzeć w pełni. Dobre egzemplarze mogą zoferować świeże i orzeźwiające aromaty cytrusów i białych kwiatów, niejednokrotnie podbitych delikatną goryczą.
Dość popularny i często używany, szczególnie w winach musujących jest:
Pinot Blanc - odmiana alzacka, nazywana również klevner. Daje okrągłe wino zawierające w sobie aromaty dojrzałych jabłek i gruszek, jednak nie jest to wino tak wyraźne jak riesling, czy tak dobrze zbudowane jak gewürztraminer, czy pinot gris. Często w wersji musującej jest mieszane z auxerrois, a nawet nim zastępowane i co ciekawe winiarz nie musi tego ujawniać na etykiecie. Ten proceder w pełni legalnie i zgodnie z obowiązującymi zasadami ma miejsce w blisko 100 apelacjach AOP w Alzacji, gdzie 100% auxerrois jest etykietowane jako pinot blanc.
Ważnym szczepem, który trzeba jeszcze wymienić jest:
Pinot Noir – to alzacki wkład w świat win czerwonych. W większości przypadków, nie licząc tych pochodzących z najgorętszych roczników kolor tego wina stoi na wyraźnym rozstaju pomiędzy delikatną i przejrzystą czerwienią, a jej różowym odcieniem. Alzacki Pinot Noir to przede wszystkim aromaty niedojrzałych jeszcze czerwonych owoców i przyjemnej kwasowości. Pinot Noir stanowi zaledwie kilka procent upraw w regionie.
System etykietowania w Alzacji - czyli, co jest czym?
AOP Alsace - Apellacion d’Origine Protégée Alsace - podstawowe oznaczenie apelacji kontrolowanego pochodzenia, w której skład wchodzą Alsace AOP, Crėmant d’Alsace AOP i Grand Cru AOP.
Grand Cru - jedna z ponad pięćdziesięciu jeden najlepszych parcel. Etykieta ma wskazywać na wyjątkowość miejsca, gdzie dojrzewała winorośl. Znaczenie mają przede wszystkim lokalizacja, warunki dla uprawy i jakość pozyskiwanych win.
Vendange Tardive (VT) - oznacza wina pozyskane z późnego winobrania. Winogrona można zbierać dopiero w momencie, gdy osiągną pewien minimalny poziom dojrzałości i zostanie wydane oficjalne pozwolenie. Kłopot z tymi winami polega na tym, że mogą być one zarówno wytrawne, jak i na prawdę słodkie, a mimo to na etykiecie nie znajdziemy żadnej informacji na ten temat. Te wina mają duży potencjał starzenia.
Sélection des grains nobles (SGN) - oznacza wino zrobione z bardzo dojrzałych winogron, często zaatakowanych, przynajmniej w części działaniem szlachetnej pleśni - botrytis cinerea. Grona pod wpływem botrytis zaczynają tracić wodę poprzez niewielkie pęknięcia w skórce, wskutek czego zaczynają przysychać, koncentrując jednocześnie cukier i aromaty. To bardzo interesujący sposób na pozyskiwanie win słodkich, które również potrafią się pięknie starzeć.
Ciekawostki
Crémant d’Alsace
To wytrawne białe wino musujące produkowane w tym regionie i uzyskiwane przy użyciu tej samej metody co w Szampanii, czyli metody tradycyjnej. Może być bardzo orzeźwiające i potrafi dojrzewać przez parę lat. Uznanie wśród miłośników “musiaków” zdobywa jednak głównie ze względu na swoją młodzieńczą żwawość niż strukturę. Alzacki Cremant powstaje najczęściej ze szczepu pinot blanc.
Gastronomia
Każdy kto będąc w Alzacji chciałby dobrać do kieliszka wina wyjątkowe jedzenie będzie miał spośród czego wybierać. Restauracje w tym regionie są najczęsciej w całej Francji odznaczane przez prestiżowy czerwony przewodnik Michelin. Liczba miejsc wyróżnionych gwiazdkami jest tak duża, że region ten ma w wyżej wymienionej książeczce swój osobny, powiększony dział. Łącznie w Alzacji gwiazdkowych restauracji jest aż 28, z czego 6 ma dwie gwiazdki. To przy powierzchni regionu – 40 razy mniejszego od Polski i liczącego 20 krotnie mniej mieszkańców, robi wrażenie. Dla porównania w Polsce mamy dwie restauracje, które mogą się pochwalić łącznie dwiema gwiazdkami - każda posiada po jednej. Patrząc jednak na rosnące standardy naszej krajowej gastronomii można liczyć, że ta ilość będzie sukcesywnie rosnąć. Trzymam kciuki!
Autor tekstu: Jan Knąber
Kiedy zapytamy o region winiarski, gdzie powstają najbardziej nietuzinkowe białe wina na świecie, wielu winomanów wskaże Alzację. Ten francuski (a odważni powiedzą, że francusko-niemiecki, wszak historia i obyczaje nie pozwalają o ścisłej więzi ze wschodnim sąsiadem zapomnieć) region, zamknięty pomiędzy Renem a Wogezami, stworzył swoisty, łagodny mikroklimat sprzyjający długiemu dojrzewaniu gron na krzewach. Nie znajdziemy tu butelek Chardonnay czy Sauvignon Blanc, które ustąpić musiały miejsca innym, lokalnym, czy też zapożyczonym od sąsiadów szczepom winogronom. Alzacja jest charakterystyczna, począwszy od szczepów winogron, przez styl wina, aż po kształt butelki. Przyjrzyjmy się temu niesamowitemu regionowi.
Alzacja leży w północno-wschodniej Francji, przy samej granicy z Niemcami, w wąskim pasie pomiędzy Renem od wschodu, a pasmem Wogezów od zachodu. Region ten dzieli się na dwa podregiony: Haut-Rhin oraz Bas-Rhin (Górny Ren i Dolny Ren).
Podział apelacyjny Alzacji nie jest skomplikowany – znajdziemy tu dwie apelacje dla win spokojnych:
AOC Alsace (stanowiącą ponad 70% całej produkcji win) oraz AOC Alsace Grand Cru, obejmującą 51 najlepszych działek, w większości leżących w południowej części regionu Haut Rhin, w których dozwolone są tylko cztery szczepy winogron: Riesling, Gewurztraminer, Muscat i Pinot Gris, a także jedną apelację win musujących, produkowanych metodą tradycyjną – Cremant d’Alsace.
źródło: www.winefolly.com
Alzackie wina są zwykle jednoszczepowe, produkowane głównie z winogron: Riesling, Gewurztraminer, Muscat, Pinot Gris, czy Sylvaner – ich nazwy znajdziemy zwykle na froncie etykiety. Wytwarza się tutaj też kupaż, często na bazie winogron Chasselas i Auxerrois, zwany Elderzwicker. Od 1972 r. alzackie wina zamykane są w charakterystycznych butelkach zwanych flute.
Tych samych winogron, a także wspomnianego wcześniej Chardonnay, możemy szukać w słynnym alzackim winie musującym – Cremant d’Alsace – to jedyne wino, w jakim dopuszczone jest Chardonnay. Alzackie Cremanty to bardzo dobrej jakości wina musujące produkowane metodą tradycyjną (szampańską), polegającą na wtórnej fermentacji wina w butelce. Na tle innych francuskich win musujących charakteryzują się ono doskonałą relacją jakości do ceny, o czym można się przekonać próbując wina Zink Cremant d’Alsace Brut.
Alzacja na czerwono? Tak!
W Alzacji dopuszczony do produkcji win jest tylko jeden czerwony szczep winogron – Pinot Noir. Jego popularność jest zdecydowanie przyćmiewana przez regionalne biele (stanowi jedynie kilka procent upraw), natomiast są to wina zdecydowanie warto spróbowania – podczas, gdy ceny jego burgundzkich kolegów, ze względu na magiczną nazwę na etykiecie, osiągają niedorzeczne poziomy cen nawet przy podstawowych butelkach, alzackie Pinoty cieszą podniebienie smakiem i finezją za rozsądną kwotę. Jedną z takich butelek jest Zink Pinot Noir.
Słodka niewiadoma.
Na etykiecie alzackiego wina bardzo często nie znajdziemy informacji o zawartości w nim cukru – jeśli nie znamy wybranej butelki, lub nie możemy poprosić o pomoc sprzedawcy, musimy przygotować się na dreszczyk niepewności przy pierwszym łyku. Wyjątkiem są wina oznaczone jako Vendanges Tardives (późny zbiór) oraz Selection de Grains Nobles (winogrona dotknięte szlachetną pleśnią) – te będą słodkie.
Jak smakuje wino z Alzacji?
Typowy alzacki Riesling jest bardziej wytrawny, o wyższej kwasowości niż niemiecki sąsiad. Często ma też wyraźne nuty mineralne, czy naftowe.
Muscaty i Gewurztraminery to wina bardzo aromatyczne, a ten drugi to chyba najbardziej charakterystyczny szczep Alzacji. Ze swoim bardzo wyrazistym, mocnym, wręcz perfumowanym aromatem róży, bergamotki, słodkich owoców, oleistym ciałem i często wyraźnie zaznaczoną słodyczą, to typowy przedstawiciel klasy „hate it or love it” – można się w nim zakochać, można wręcz przeciwnie. Nie da się jednak ukryć, że spróbować dobrej klasy alzackiego Gewurztraminera, najlepiej z działki Grand Cru, powinien każdy fan wina. Jedną z takich butelek jest Zink Gewurztraminer Grand Cru Steinert.
Życzymy udanych eksploracji winnej Alzacji – być może uda się ocenić na własnym podniebieniu, czy stylistycznie bliżej jej do Francji, czy do Niemiec. Santé! / Prost!
Autor: Iwo Świerblewski