Wina niemieckie
Filtry
- Strona:
- 1
Wina niemieckie: jak odnaleźć swoje ulubione niemieckie wino?
Z jakim alkoholem kojarzą się Niemcy? Pewnie większość z Was powie piwem. Tymczasem każdy miłośnik win wie, że w tym kraju rządzi król białych szczepów - Riesling.
W Niemczech produkuje się przede wszystkim odmiany białe, których szczepy stanowią 63,2% upraw, ale i czerwone Spatburgunder’y zyskują na popularności. Znaczna część produkcji to wina musujące, zwane Sekt. Kraj ten jest pod wpływem chłodniejszych stref klimatycznych w szczególności na północy. Dlatego większość winiarzy decyduje się na uprawę winorośli w cieplejsze, południowej części kraju w szczególności regionach nadreńskich w Badenii i Palatynacie, który nazywany jest „niemiecką Toskanią”. Mimo to owoce dojrzewają dłużej i wolniej, dzięki czemu wina osiągają większą kwasowość i świeżość. A od czego zacząć przygodę z winem niemieckim?
Wina z Niemiec: zapamiętaj te niemieckie nazwy
W tym środkowoeuropejskim kraju obowiązuje jeden z najbardziej przejrzystych sposobów klasyfikacji na świecie. W zasadzie pasuje to do wizji Niemiec jako bardzo poukładanego narodu, prawda? Niemieckie wina to:
- Tafelwein, czyli wina stołowe,
- Landwein, czyli regionalne,
- QbA, czyli wina jakościowe określonego pochodzenia oraz QmP, czyli wina jakościowe z najwyższym predykatem.
Stosuje się również historyczną klasyfikację dla win QmP, która opisuje poziom dojrzałości owoców. Wyróżniamy wśród nich dodatkowe podkategorie:
- kabinett – zbiór podstawowy, wytrawne wina;
- spätlese – późny zbiór, mniej wytrawne wina;
- auslese – późny zbiór, wyselekcjonowany, półsłodkie lub słodkie wina;
- beerenauslese – późny zbiór, wyselekcjonowany spośród winogron dotkniętych szlachetną pleśnią, słodkie wina;
- trockenbeerenauslese – zbiór podsuszonych gron;
- eiswein – zbór po pierwszych przymrozkach, czyli wino lodowe, słodkie, wyciskane z zamarzniętych owoców.
Warto również zapamiętać, jak opisuje się smak win niemieckich: trocken, wytrawne; halbtrocken, półwytrawne; lieblich, półsłodkie; fruchtig, słodkie.
Wybieramy dobre niemieckie wino słodkie – Niemcy też takie mają!
W ojczyźnie rieslinga nie brakuje słodkich propozycji, owocowych, lekkich i świeżych, przede wszystkim białych. Najbardziej znane pochodzą z Palatynatu i Rheingau. Riesling jest szczepem, z którego również produkuje się słodkie wina, a ich słodycz balansowana jest charakterystyczną kwasowością. Znane i cenione są przede wszystkim wina słodkie późnego zbioru tzw. Eiswein. Winogrona do ich produkcji zbierane są po pierwszym przymrozkach. Znane są one na całym świecie ze względu na swoją słodycz zbalansowaną świeżą, często wibrującą kwasowością.
Niemieckie białe wino, czyli sklep z niemieckim winem
Winiarskie Niemcy mają wiele do zaproponowania. Ze względu na swój wyjątkowy klimat znajdziemy tutaj znane międzynarodowe szczepy, jak merlot i chardonnay, ale też subtelne Müller-Thurgau, lekkie portugieser, aromatyczne dornfelder, owocowo-kwiatowe kerner. W zasadzie każde podniebienie odnajdzie coś swojego, i każdy miłośnik wina będzie zaskoczony, jak niezwykłe smaki zdoła odkryć.
Sprawdź propozycje z rodzinnych winnic, od lat przekazywanych w ręce kolejnych pokoleń, produkujących ze szlachetnych winogron najbardziej wyszukane butelki. Odkryj swoje nowe ulubione niemieckie wino!