Dodano produkt do koszyka

BESTSELLER

The Founder

The Founder

Producent: Misty Cove, Nowa Zelandia

Cechy produktu
Podstawowe informacje
  • Rodzaj:
  • Białe, Wino Eko, Na wesele
  •  
  • Kraj pochodzenia:
  • Nowa Zelandia
  •  
  • Styl wina:
  • Lekkie, Rześkie
  •  
  • Szczep:
  • sauvignon blanc
  •  
  • Możliwość starzenia
  • pić teraz lub do 2 lat
  •  
  • Rodzaj produkcji
  • zrównoważone rolnictwo
  •  
  • Nagrody
  • Vivino
  •  
  • Region apelacja
  • Marlborough
  •  
  • Region geograficzny
  • Marlborough
  •  
  • Rocznik
  • 2018
  •  

Cena: 53.00 brutto

Ilość:
Koszty dostawy:
  • Kurier 20.00 zł brutto
  • Dostawa na terenie Warszawy tego samego dnia 20.00 zł brutto
  • Dostawa na konkretny termin 37.00 zł brutto
  • Odbiór osobisty lub przez upoważniony podmiot, Ochocka 1A, Warszawa, pon.-pt. 10:00-17:00 0.00 zł brutto
Dostępność:
Opis produktu
The Founder

The Founder

Szczep: sauvignon blanc

img/certificates/biogro.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Słodycz

Kwasowość

Taniny

 
 
 
 
 
 
 
 
 

#lekkie #rześkie

Wino nowozelandzkie, z winnic w regionie Marlborough. Powstaje z mocno dojrzałych winogron, dzięki czemu zyskuje aromaty słodkich owoców – marakuji i brzoskwiń oraz świeżych ziół. W ustach świeże i orzeźwiające o nutach agrestu, brzoskwiń i marakuji z cytrusową nutą na finiszu. Doskonałe jako aperitif, a także do ryb, owoców morza, białych mięs, drobiu, sałatek i makaronów.

Oceny

Producent - Czyli kto mnie zrobił?

Misty Cove, Nowa Zelandia

Misty Cove, Nowa Zelandia

POZNAJ PRODUCENTA
Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

Ocena:
  • Wszystkie pola są wymagane
Sauvignon Blanc – Król lata

Na dworze cieplutko, noce są co raz krótsze, a my sprzed kominka przenieśliśmy się na pikniki i tarasy. Razem z temperaturą otoczenia zmienia się także profil wina, jakiego potrzebujemy do umilania tych chwil. Odstawiamy w kąt pełne czerwienie wagi ciężkiej, marzy nam się coś lżejszego, co orzeźwi, ugasi pragnienie. Z pomocą przychodzi nasz tytułowy król lata – sauvignon blanc. Wino powszechnie znane i lubiane, zwłaszcza w swoim komercyjnym, mocno owocowym wydaniu. Ale czy wiedzieliście, że sauvignon blanc to także pełne, beczkowane wina, najlepsze na świecie wina słodkie, oraz wina o zapachu… kociej kuwety?

SKĄD?

Sauvignon blanc pochodzi z Francji, a dokładniej z Doliny Loary, z której to wina do dziś uchodzą za wzorzec metra chłodnego stylu tej odmiany. Nazwa pochodzi od francuskiego sauvage, czyli dziki. W Nowym Świecie, a zwłaszcza w Kalifornii, możemy go spotkać pod nazwą Fume Blanc.

GDZIE?

Najważniejszymi miejscami upraw sauvignon blanc są: w Starym Świecie – jego ojczyzna Francja, z Doliną Loary i Bordeaux na czele, a w Nowym Świecie – jego przybrana ojczyzna – Nowa Zelandia, miejsce, które mimo, że areał upraw SB ma od Francji mniejszy, to jak żadne inne państwo na świecie właśnie z tą odmianą winogron się kojarzy.

 

 

Sauvignon blanc uprawia się na dużą skalę w:

Europa:

Francja (Dolina Loary, Bordeaux, Langwedocja)

Włochy (Górna Adyga, Wenecja Euganejska, Wenecja Julijska)

Hiszpania (Rueda, Navarra)

Austria (Styria, Wachau)

Niemcy

Nowy Świat:

Nowa Zelandia (Marlborough)

RPA
Chile
Australia
USA (Kalifornia)

JAK?

Pierwsze skojarzenia z sauvignon blanc są oczywiste – lekkie, świeże, owocowo-zielone, z dobrze zaznaczoną kwasowością, I faktycznie, większość win wpisuje się w ten opis, ale czy wszystkie sauvignon blanc można wrzucić do jednego worka? Zdecydowanie nie. Przyjrzyjmy się czterem typom win z tej odmiany – „chłodnym”, „ciepłym”, słodkim i mieszankom.

Chłodne: to właśnie nasi ulubieńcy ze wstępu. Główni reprezentanci tego stylu to francuska Dolina Loary, z najważniejszymi apelacjami Sancerre i Pouilly-Fumé, dające wina o wysokiej kwasowości, często mocno mineralne, z nutami trawy, ziół i cytrusów, oraz Nowa Zelandia, ze swoimi „owocowymi bombami”. To właśnie nowozelandzkie sauvignon blanc przechodzi w ostatnich latach szczyt popularności – odbiorcy kochają je za buchający wręcz z kieliszka aromat owoców tropikalnych, cytrusów, trawy, przy zachowaniu lekkości, świeżości i zaznaczonej kwasowości w ustach. Idealne wino na lato!

Ciepłe: to przede wszystkim Kalifornia (Napa, Sonoma, Clear Lake, Mendocino) – występujące tam pod nazwą Fume Blanc wina często dojrzewają w beczkach, są lepiej zbudowane, mają niższą kwasowość i oleistą strukturę.

Godnym uwagi ciepłym regionem jest również Western Cape z RPA, ze swymi intensywnie owocowymi,  ale i mineralnymi sauvignon blanc.

Mieszanki: Najbardziej znane białe wina Bordeaux to właśnie sauvignon blanc w mieszankach – w połączeniu z semillion są składnikami np. wielkich, długowiecznych win z Pessac-Léognan. Otrzymujemy dzięki temu wina bardziej eleganckie, o solidniejszej strukturze i potencjale starzenia.
W Nowym Świecie (zwłaszcza Australia, Chile czy RPA) również bardzo często do sauvignon blanc znajduje się kompana, czy to w postaci semillon, czy, co raz częściej, chardonnay.

Słodkie: sauvignon blanc często bywa elementem kupażu jednego z najsłynniejszych słodkich wina świata – Sauternes, likierowym wręcz winie tworzonym w okolicach Bordeaux z winogron dotkniętych szlachetną pleśnią, które mimo potężnej zawartości cukru często zachowują równowagę w ustach dzięki kwasowemu kręgosłupowi – duża w tym zasługa właśnie sauvignon blanc!

O co chodzi z tą kuwetą?

Mimo usilnych starań winiarzy, by jeden z najbardziej charakterystycznych dla sauvignon blanc aromatów określać mianem „gotujących się szparagów”, to chyba nie ma wśród zainteresowanych winem kogoś, kto nie słyszał o winach pachnących „kocią kuwetą”. Odpowiedzialne za ten aromat, obecne w skórkach winogron związki terpenowe charakterystyczne są zwłaszcza dla win znad Loary i z Nowej Zelandii. Nie są to oczywiście zapachy dominujące bukiet, raczej lekkie akcenty kojarzące się, przy odrobinie wyobraźni, z owymi produktami ubocznymi posiadania kota, których odnalezienie w całości bukietu wina może dać sporo frajdy – uwierzcie i sprawdźcie!

Z CZYM?

Klasyczne sauvignon blanc jest wdzięcznym towarzyszem przy stole. Sprawdzi się na aperitif – orzeźwi i nastroi kubki smakowe przed ucztą. Sałatki, ziołowe sosy, owoce morza, ryby i lekki drób – to jego przyjaciele. Sprawdzi się także przy desce młodych, niezbyt intensywnych serów, gdzie absolutną klasyką jest połączenie sauvignon blanc i ser kozi.

 

 

Sauvignon blanc można lubić lub nie, ale jedno jest pewne – nie wypada go nie znać. Szczep ten szturmuje świat wina nie bez powodu – takiej dawki owocowo-roślinnej świeżości ze świecą szukać w świecie wina. Nie wyobrażamy sobie letniego urlopu bez butelki sauvignon blanc w piknikowym koszyku. A wy?

*Klasyczne nowozelandzkie sauvignon blanc – The Founder

*Mieszanka rodem z Bordeaux, ale w wydaniu południowo-afrykańskim – Villiera Down To Earth White 

Autor: Iwo Świerblewski

Zapytaj o produkt
Produkt dostępny również w zestawach

Zestaw Dobrze

Füred Olaszrizling
Füred Olaszrizling (1 szt.)
49.00 zł
The Founder
The Founder (1 szt.)
53.00 zł
Vermentino Chardonnay Toscana
Vermentino Chardonnay Toscana (1 szt.)
53.00 zł
Primitivo di Manduria
Primitivo di Manduria (1 szt.)
65.00 zł
Dona Silvina Malbec Organic
Dona Silvina Malbec Organic (1 szt.)
69.00 zł
Prosecco Frizzante
Prosecco Frizzante (1 szt.)
41.00 zł
Saint Chinian
Saint Chinian (1 szt.)
48.00 zł
Taniej o 78.00 zł 407.00 zł Cena: 329.00 zł Do koszyka

Produkty podobne

X Zamknij


Wchodząc na stronę oświadczasz, że masz ukończone 18 lat.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.