Czytaj i próbuj :) "Theory is based on tasting, tasting is based on theory"
"Wina Naturalne" I. Legeron i dwa wina naturalne
Cena: 375.98 zł
281.24 zł brutto
- Kurier 25.00 zł brutto
- Dostawa na terenie Warszawy tego samego dnia 25.00 zł brutto
- Dostawa na konkretny termin 37.00 zł brutto
- Odbiór osobisty lub przez upoważniony podmiot w wine barze Republiki Wina (ul. Ks. Skorupki 5) 0.00 zł brutto
- Odbiór osobisty lub przez upoważniony podmiot w sklepie stacjonarnym przy ul. Ochockiej 1a 0.00 zł brutto
Wprowadzenie do win organicznych oraz biodynamicznych, wytwarzanych metodami naturalnymi Isabelle Legeron MW
„Wina naturalne” są subiektywnym spojrzeniem na to, co stanowi o wielkości danego wina – albowiem dla Autorki tylko wina naturalne potrafią być naprawdę wielkie.
Wino to coś, co spożywamy. I podobnie jak inne rodzaje produktów spożywczych może być ono mniej lub bardziej „zdrowe”, mniej lub bardziej „naciągane” i mniej lub bardziej „pyszne”. Pod wieloma względami ta książka może odnosić się do innych rzeczy, które codziennie pojawiają się na naszym stole: chleba, mleka czy piwa, które również mają za sobą supermarketowy etap, a dziś przechodzą odrodzenie w blasku sił natury. Problem w tym, że wino często znajduje się poza zasięgiem naszego „eko-radaru”. Niemniej, jeśli zrozumiecie w jaki sposób zapewnić swemu organizmowi dobre odżywienie, wychodząc jednocześnie poza samo zaspokojenie głodu, i to, że energia, poświęcenie oraz intencje winnych „naturalistów” mają spore znaczenie, przekonacie się jak wyjątkowe potrafi być wino naturalne.
A żeby od razu przekonać się, o czym pisze autorka, proponujemy dwa doskonałe, naturalne wina.
Wina naturalne - Isabelle Legeron
Wina naturalne
Opracowując materiały do książki, Autorka przekonała się, że na temat win naturalnych dostępnych jest bardzo niewiele publikacji – również dlatego, że większość „tradycyjnego” winiarskiego biznesu uważa wina naturalne za niezbyt atrakcyjne od strony ekonomicznej. W efekcie, książka oparta jest na bezpośrednich doświadczeniach: rozmowach, wywiadach i – rzecz jasna – niezliczonych degustacjach.
Spis treści
- Współczesne rolnictwo i winiarstwo
- Czym jest wino naturalne?
- Naturalna uprawa, uprawa bez nawadniania
- Zrozumieć terroir
- Żyjące wino, siarczyny w winie
- Przetwórstwo i domieszki, fermentacja
- Wady wina i jego stabilność
- Czy wina naturalne są dla nas zdrowsze?
- Degustowanie i kupowanie win naturalnych
O Autorce
ISABELLE LEGERON, MW jest niestrudzoną rzeczniczką naturalnego winiarstwa. Stworzyła niezwykle popularny festiwal RAW WINE, promujący wina naturalne, niskointerwencyjne, organiczne i biodynamiczne, odbywający się każdego roku w Londynie, Berlinie, Nowym Jorku, Los Angeles i Montrealu. Była pierwszą Francuzką, która zdobyła tytuł Master of Wine. Jako doradca czołowych restauracji i hoteli na całym świecie przez wiele lat odpowiadała za oferowane przez nie wina. Prowadziła także własny program na Travel Channel. Obecnie mieszka w Londynie.
Rosso BANDITA IGP, Cascina Tavijn, barbera, Piemont, Włochy, wino czerwone
Szczep: barbera
Słodycz
Kwasowość
Taniny
#rześkie #zbalansowane
Bandita to świeże i soczyste czerwone wino wytwarzane z czerwonych winogron z około czterdziestoletnich winorośli, posadzonych na charakterystycznych dla regionu stromych zboczach i miękkich, piaszczystych glebach. Maceracja trwa około 2 miesięcy, a następnie wino dojrzewa w beczkach używanych przez co najmniej rok. Ma piękny rubinowy kolor, a w nosie aromaty wiśni, czerwonych owoców i jagód z lekką nutą lukrecji. Na podniebieniu jest świeże, przyjemne i o wyjątkowej pijalności. Najlepiej smakuje serwowane w temperaturze 16-18°C .
VIVAVÌ Calabria Bianco IGP, Le Quattro Volte, mantonico, Kalabria, Włochy, wino białe
Szczep: mantonico
Słodycz
Kwasowość
Taniny
#rześkie #medium
VIVAVÌ Bianco to wino naturalne wyprodukowane z winogron Mantonico, które są zbierane z najwyższych wzgórz na wysokości 300 m nad poziomem morza. Zbiór odbywa się ręcznie, a winogrona pozostają w kontakcie ze skórkami przez kilka dni, aby wydobyć wszystkie cechy, które południowe słońce wraz z rodzimą glebą im nadają, aby powstało wyjątkowo aromatyczne wino. Wino oferuje miękkie i soczyste doznania podczas degustacji, z nutami dojrzałych owoców o żółtym miąższu, brzoskwiń, miodu i mineralnymi niuansami. Jego lekko dymny finisz sprawia, że jest to bardzo intrygujące wino. Najlepiej podawać w temperaturze 10°-12°C.
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.