Wina hiszpańskie
Filtry
- Strona:
- 1
Wina z Hiszpanii: hiszpańskie smaki i temperament
W Hiszpanii tradycja picia wina jest tak długa, jak we Włoszech – oba te kraje śródziemnomorskie mają doskonałe warunki do uprawy winorośli. I choć to Francję, czy właśnie Italię, kojarzymy przede wszystkim z tym alkoholem, to nierzadko okazuje się, że mniej skomercjalizowane trunki z półwyspu Iberyjskiego bardziej nam smakują.
Mówi się, że wina hiszpańskie mają pełniejszy smak, cięższy w owocowe i kwiatowe nuty, bogaty w taniny. W kraju tym pieczołowicie dba się o krzewy winne, ale także tradycję. Dlatego możemy spotkać tutaj zaskakujące smaki oraz połączenia, a wspaniały, łagodny klimat gwarantuje, że każde winogrono, z którego robi się alkohol, jest pełne aromatu!
Mocne wino – hiszpańskie najpopularniejsze wino na Twoim stole
Najbardziej znana etykieta pochodzi z regionu La Rioja, gdzie uprawia się szczep Tempranillo. To niezwykle ważna odmiana czerwonej winorośli, z której produkuje się większość win z Hiszpanii. Obecnie niezwykle popularne są propozycje pochodzące z Castilla y León. Są one długowieczne i mają przepiękny kolor głębokiego bordo. Jeśli długo leżakują w dębie, nabierają wyrazistości, a jeśli nie – trafiają na nasze stoły jako lekkie i owocowe.
A mocne wino hiszpańskie to jerez, czyli popularne... sherry, które w XVI w. podbiło serca Anglików, przez co znamy je pod angielską nazwą. Ma ono 16-20% alkoholu.
Słodkie czy wytrawne wino hiszpańskie? Byleby z apelacji!
Wina z Hiszpanii obowiązuje ścisła klasyfikacja. Oto jej krótki przegląd:
- Vino de Pago (DO Pago) – niezależny tytuł, tylko dla pojedynczych posiadłości, które charakteryzują się własnym konceptem i ceną.
- Denominación de Origen Calificada (DOCa) – najwyższy i najbardziej restrykcyjny stopień, czyli trunki z wybranych regionów winiarskich: Rioja i Priorat. Wina te wyróżniają się stałą jakością, a winnice są regularnie kontrolowane.
- Denominación de Origen (DO) – wino musi mieć właściwe pochodzenie, a winogrona pochodzić z dozwolonej uprawy. Wydajność upraw jest ściśle określona dla każdego regionu.
- Vino de la Tierra (VdT) – pochodzą z ograniczonego rejonu oraz dopuszczonego szczepu winorośli.
- Vino de Mesa (VdM) – czyli dosłownie wino stołowe, które nie jest ograniczone wymogami.
Czerwone i białe wino hiszpańskie na stół
Hiszpanie uwielbiają wytrawne propozycje. Istnieje kilka regionów, które warto wyróżnić ze względu na ich wieloletnią tradycję i zamiłowanie do jakości swoich etykiet.
- Andaluzja: z tego gorącego obszaru pochodzi sherry DO Jerez czy też wina wzmacniane z DO Montilla-Moriles.
- Meseta: centralna część kraju z DO La Mancha.
- Zielone Wybrzeże: stąd pochodzą białe, aromatyczne wina Albarino oraz szczep Mencia.
- Dolina rzeki Duero znana jest ze szczepu Tempranillo w wydaniu złożonym z DO Ribera del Duero lub dojrzałym z DO Toro. Ponadto znajdziemy tu białe wina Verdejo.
- Dolina rzeki Ebro: tutaj znajduje się DOC Rioja. Stąd pochodzą też białe wina ze szczepu Garnacha Blanca.
- A nad Morzem Śródziemnym mamy DOC Priorat z tanicznym szczepem Garnacha, w Katalonii DO Cava z tradycyjnymi winami musującymi.