Zestaw na kurs "Wprowadzenie w świat win z Szymonem Milonasem"
Cena: 535.00 zł
385.00 zł brutto
- Kurier 25.00 zł brutto
- Dostawa na terenie Warszawy tego samego dnia 25.00 zł brutto
- Dostawa na konkretny termin 37.00 zł brutto
- Odbiór osobisty lub przez upoważniony podmiot w wine barze Republiki Wina (ul. Ks. Skorupki 5) 0.00 zł brutto
- Odbiór osobisty lub przez upoważniony podmiot w sklepie stacjonarnym przy ul. Ochockiej 1a 0.00 zł brutto
Zestaw win prezentujących zagadnienia omawiane przez Szymona w kursie: Wprowadzenie w świat wina z Szymonem Milonasem, ale który może też cieszyć sam w sobie - to różnorodne, jakościowe wina prezentujące najważniejsze światowe style.
* W przypadku braku jednej z etykiet, zastąpimy ją inną o podobnym profilu, pasującą do zestawu.
Bread & Butter, Chardonnay, Napa, Kalifornia, USA, wino białe
Szczep: chardonnay
Słodycz
Kwasowość
Taniny
#medium #złożone
Klasyczne kalifornijskie chardonnay dojrzewające w dębowej beczce. W nosie znajdziemy aromaty dojrzałych owoców tropikalnych, podkreślone nutami masła, wanilii miodu. W ustach krągłe, konsekwentne w smaku, o długim, aksamitnym finiszu.
Barrica 8 Meses Ecológico, Bodegas Vizar, Tempranillo/Syrah/Merlot, Bodegas Vizar, Kastylia i León, Hiszpania, wino czerwone
Szczep: Tempranillo, Syrah, Merlot
Słodycz
Kwasowość
Taniny
#medium #złożone
Wino pochodzące z upraw ekologicznych. Dojrzewa przez 8 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. W zapachu dominują aromaty dojrzałych czerwonych owoców, także pestkowych oraz słodkich przypraw. Na podniebieniu konsekwentne, złożone, o szczodrych taninach. Długi, ściągający finisz.
Winnica położona w "Złotej mili Duero", skąd pochodzą najznakomitsze hiszpańskie wina, może cieszyć się tytułem 23-go Vino de Pago w Hiszpanii. Jest to rzadkie wyróżnienie przyznawane pojedynczym winnicom, które same dla siebie stanowią apelacje - na wzór francuskich grand cru. Bodegas Vizar dzięki swemu wyjątkowemu terroir i stałej, wysokiej jakości win zasłużyło na nie - bez dwóch zdań.
Bodegas Vizar to wina z pełną certyfikacją organiczną - w winnicy nie ma pestycydów, herbicydów czy sztucznych środków ochrony roślin, wino ma też mniej siarczanów.
Oceny
Prosecco Spumante Brut, Rechsteiner, Glera, Wenecja Euganejska, Włochy, wino białe musujące
Szczep: glera
Słodycz
Kwasowość
Taniny
#lekkie #rześkie
Eleganckie Prosecco Spumante Brut, świeże i rześkie, o delikatnym aromacie nektarynek. W smaku wyraźnie wyczuwalne nuty jabłek, różowego grapefruita oraz brzoskwiń. Doskonale sprawdzi się podczas celebrowania uroczystych momentów, w roli aperitifu na weselu, czy jako baza drinków. Wino ekologiczne, z winogron uprawianych metodą zrównoważonego rolnictwa.
Oceny
L'Escale, Clos Roussely, sauvignon blanc, AOC Touraine, Dolina Loary, Francja, wino białe
Szczep: sauvignon blanc
Słodycz
Kwasowość
Taniny
#rześkie #zbalansowane
Klasyczne sauvignon z Turenii, fermentowane spontanicznie, powstałe z ponad 25-letnich krzewów uprawianych zgodnie z zasadami biodynamiki. Pachnie białą porzeczką, agrestem i trawą cytrynową. Wapienno-gliniaste podłoże (tuffeau) wiedzie prym na podniebieniu, smakiem krystalicznie czyste, kremowe oraz długie na zakończeniu.
Uno Piu Uno, Michele Biancardi, Nero di Troia, Primitivo, Puglia, Włochy, wino czerwone
Szczep: nero di troia, primitivo
Słodycz
Kwasowość
Taniny
#eleganckie #złożone
Bardzo przyjemne wino czerwone powstałe z mieszanki szczepów primitivo oraz nero di troia – ten pierwszy zbierany już w sierpniu, a drugi dopiero pod koniec września. Dojrzewa wyłącznie w stali nierdzewnej, bez udziału beczki, aby zachować pierwotny charakter winorośli. Efektem tych zabiegów jest wino mocne i dżemowe, z nutą tytoniu, mokki i miękkich, ciemnych owoców leśnych. Dzięki obecności nero di troia wino zyskuje żywszą kwasowość i nieco mocniejsze taniny. Warte uwagi.
Cava Mas Xarot Gran Reserva BRUT, xarel-lo / macabeu, parellada, pinot noir, Hiszpania, wino białe musujące
Szczep: xarel·lo, macabeo, parellada
Słodycz
Kwasowość
Taniny
#lekkie #rześkie
Świeże, aromatyczne i owocowe wino musujące o perlistych bąbelkach. Produkowane przez klasyczną winnicę w historycznej części apelacji. Ta Cava dojrzewa ponad 3 lata. Lekkie i orzeźwiające, doskonałe o każdej porze dnia, pasujące do owoców morza, białego mięsa oraz do dań z ryżu. Wino ekologiczne, z winogron uprawianych metodą organiczną. Doskonałe na aperitiff, do powitania gości przyjęcia weselnego, a także na prezent z okazji odniesionego sukcesu.
Nasz sommelier o tym winie:
Chciałem Wam pokazać mojego ulubionego musiaka z kategorii „value for money”, czyli o dobrej jakości za przyzwoitą cenę. Jest to Cava Mas Xarot Gran Reserva Brut.
Co do tej przyzwoitej ceny – często towarzysze wręcz mi w nią nie wierzą. Elegancka, żłobiona, biała etykieta, złote litery, dumny napis „Gran Reserva” na etykiecie (czyli bardzo wysokie oznaczenie jakościowe – ponad 3 lata dojrzewania na osadzie)… a cena niewiele wyższa od butelki Prosecco
Otwarcie butelki ani trochę nie rozczarowuje – piękne, drobne bąbelki, aromat cytrusów, jabłek, z uzupełniającymi je akcentami skórki od chleba i brioszki Orzeźwiająca kwasowość, kremowa struktura, długi finisz. Świetny balans między młodzieńczą werwą a dojrzałością. Organiczna uprawa winorośli
Tak, to zdecydowanie jedna z moich ulubionych butelek na co dzień.
Polecam – na ważne okazje, te mniejsze, a i bez okazji – otwarcie dobrego musiaka samo w sobie okazję tworzy!
Dominik.
Oceny
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.
Degustacja wina online
Degustacja wina to wspaniały sposób, żeby poznać różne rodzaje win od podszewki. Szczególnie popularnym staje się rozwiązanie polegające degustacji wina online. Dzięki połączeniu online uczestnicy degustacji mogą wziąć w niej udział z domu niezależnie gdzie ten dom się znajduje. Republika Wina wykorzystuje zarówno degustacje online jak i offline do nauki rozumienia wina na poziomach od podstawowego (webinary) do bardzo zaawansowanego (kursy WSET i kursy e-learningowe). Gdzieś po środku znajdują się grupowe degustacje wina, które są idealnym rozwiązaniem dla firm lub grup znajomych. Wszystkie degustacje wina to idealny prezent, dla każdego pasjonata wina.
Degustacja Wina z Sommelierem
Degustacja win jest zawsze prowadzona przez sommeliera, a więc osobę, której wino to pasja, zawód i jest ona najbardziej kompetentna do przekazywania wiedzy winiarskiej innym. Sommelier to bardzo szerokie pojęcie, jednak do prowadzenia degustacji win szczególnie ważne jest, aby sommelier posiadał doświadczenie, a także certyfikowaną wiedzę winiarską. Takimi certyfikatami są na przykład WSETy, Spanish Wine Scholar, czy Court of Master Sommeliers. Taka akredytacja pozwala stwierdzić, że sommelier prowadzący degustację rzeczywiście zna się na winach i jest kompetentny do przeprowadzania szkoleń. Sommelierzy Republiki Wina to wyjątkowi profesjonaliści, którzy stale się doskonalą i dzięki temu ich wiedza jest nie tylko wyśmienita, ale też bardzo aktualna (tak, świat wina jest dynamiczny). Pośród nich znajdują się takie osoby jak Szymon Milonas jedyny ambasador Amarone na Polskę, czy Michał Stykowski jedyny absolwent Spanish Wine Scholar. Można więc śmiało powiedzieć, że Republika Wina posiada w swoim zespole śmietankę polskich sommelierów.
Degustacja Wina Warszawa
Oczywiście degustacja win nie zaczęła się i nigdy się nie skończy na degustacjach online. Każdy z naszych kursów odbywa się w tzw. hybrydowej formule. Tj. prowadzimy kurs ze streamingiem online, ale jednocześnie stacjonarnie w Warszawie.Jedynie liczba uczestników jest ograniczona (stan na czas pandemii). Do Ciebie należy wybór czy wolisz uczyć się o winie i degustować je w domu czy brać udział w degustacji stacjonarnie w Warszawie.
Dużą popularnością cieszy się kupno degustacji wina w Warszawie na prezent (polecamy zakup voucherów na kurs WSET czy kurs Winiarska Hiszpania). Udział w kursie i degustacji to pomysłowy i zawsze dobrany prezent dla najbliższej osoby. Hej, a może jest jakaś grupowa rocznica, którą warto świętować? Wspólna degustacja wina to genialny sposób na uszczęśliwienie swoich bliskich.
Degustacja wina dla firm i grup
Degustacja wina online lub stacjonarnie w grupie to wspaniałe doświadczenie, które pozwala uczyć się przez zabawę. Sesja integracyjna w gronie współpracowników lub znajomych przy doborowym winie to wspaniały pomysł na integrację firmową. Twój zespół posiada członków pracujących zdalnie? Degustacja online jest wspaniałym sposobem na spotkania pomimo ograniczeń. Uczestnicy degustacji mogą włączyć kamery i wspólnie przeżywać wraz z prowadzącym, degustację zarówno wina, łączenia wina z próbkami jedzenia i zdobywać przy tym masę istotnej i pożądanej wiedzy. Chcesz zorganizować degustacje dla swojej firmy? Możesz się dowiedzieć więcej tutaj Możemy śmiało powiedzieć że Republika Wina jest pionierem w dziedzinie degustacji online dla firm i mamy w tym już nie lada doświadczenie.
Webinary
Nasz kolejny konik :-) Webinary winiarskie to nauka o winie online połączona z degustacją. Webinary przewidujemy dla klientów Republiki Wina, którzy chcą w miły sposób uczyć się rozpoznawać i rozróżniać wina. Jest to wspaniały pierwszy krok do wszelkich następnych kursów winiarskich lub po prostu dobry sposób na miłe spędzenie czasu. Podczas webinarów zazwyczaj degustowanych jest 6 win, które otrzymujesz w formie zestawu degustacyjnego gratisowo, a które są pieczołowicie dobierane przez naszych sommelierów pod kątem aktualnie omawianego tematu. Webinary odbywają się raz w miesiącu a dostęp do poprzednich webinarów można nabyć wraz z zestawem win, które były omawiane podczas danego webinaru. Gorąco zapraszamy do sprawdzenia aktualnej oferty tutaj.
Kurs Winiarski
Jedną z bardziej popularnych opcji degustacji win przez pasjonatów wina są kursy winiarskie. Kurs winiarski to może być zarówno kurs e-learningowy jak i kurs stacjonarny. Kurs winiarski kończy się certyfikatem i jest wspaniałym rozwiązaniem dla osób rozpoczynających swoją przygodę z wino wiedzą, jak i dla tych, którzy chcą się doskonalić w bardziej specjalistycznym kierunku. Na kursie winiarskim można spotkać bardzo dużo ciekawych osób, których pasja krąży wokół wina. Republika Wina posiada w ofercie winiarski kurs e-learningowy “Wprowadzenie w świat wina z Szymonem Milonasem”.
WSET
Kursy WSET to specjalistyczne kursy winiarskie dla osób, które chcą posiadać specjalistyczną wiedzę winiarską. W ramach kursów WSET prowadzona jest degustacja win zgodnie z zasadą ucz się przez praktykę. WSET jest skrótem od Wine Spirits Education Trust, jest to najbardziej renomowana organizacja, która przyznaje certyfikaty z wiedzy o alkoholu. Organizacja WSET przyznaje różnym firmom na świecie prawo do prowadzenia kursów sygnowanych ich logiem. Republika Wina jest jedną z tych firm.
W ramach WSET wyróżnia się 4 poziomy: WSET 1, WSET 2, WSET 3 i WSET 4. Każdy kolejny poziom charakteryzuje się wyższym profesjonalizmem wiedzy. Kurs WSET 1 jest bardzo dobrym wstępem do wiedzy o winie, podczas gdy WSET 3 jest specjalistycznym kursem dla osób, które wiążą swoją karierę zawodową z winem. Więcej o kursach WSET możesz dowiedzieć się z artykułu o WSET lub ze strony poświęconej Kursom WSET.
WSET
WSET to skrót od Wine & Spirit Education Trust. Jest to największa międzynarodowa organizacja przyznająca certyfikaty z wiedzy o winie. Kursy winiarskie są ujednolicone i prowadzone międzynarodowo przez różne niezależne podmioty biznesowe. Każdy kurs winiarski kończy się egzaminem na podstawie którego wydawany jest certyfikat.
Wiele osób myśląc o kursie sommelierskim myśli właśnie o kursie WSET, chociaż w rzeczywistości kurs WSET nie może być nazywany kursem sommelierskim. Sommelier to ktoś więcej niż znawca wina. Mogliście o tym przeczytać w tym artykule. Jest tam odpowiedz na pytanie kto to jest sommelier.
Kurs WSET różni się od kursu sommelierskiego przede wszystkim tym, że sommelier to zawód, a WSET nie jest egzaminem zawodowym. Jest to kurs na którym uczy się o wiedzy winiarskiej, takiej jak rozróżnianie szczepów, historia wina, czy nawet geografia regionów winiarskich. Kurs posiada cztery etapy charakteryzujące się rosnącym poziomem zaawansowania. Są to kolejno:
WSET 1
WSET 1 to pierwszy i najprostszy poziom WSET. Przeznaczony jest dla osób, które zaczynają swoją przygodę z zawodowym światem wina, a także dla prywatnych entuzjastów. Kurs trwa 8 godzin, podczas których degustowane i porównywane są 22 rodzaje wina. Podczas kursu omawiane są sposoby degustowania i serwowania wina, charakterystyczne cechy najważniejszych szczepów winogron oraz zasady dobierania wina do jedzenia. Egzamin końcowy składa się z 30 pytań wielokrotnego wyboru i jest w języku angielskim. Po zdaniu egzaminu uzyskuje się WSET 1 Diploma.
WSET 2
WSET 2 to kolejny bardziej zaawansowany poziom WSET. Jest przeznaczony dla hobbystów, pasjonatów wina, ludzi z branży gastronomicznej, restauratorów, sommelierów, handlowców i nie tylko. Dzięki WSET 2 można swobodnie poruszać się po świecie wina. Kurs trwa 20 godzin i dodatkowo wymaga 12 godzin nauki. Podczas kursu WSET 2 degustowanych i porównywanych jest 40 różnych win. Osoba biorąca udział w kursie WSET 2 uczy się czytania etykiet, czynników wpływających na jakość i cechy wina, a także jak degustować oraz oceniać wina według systemu WSET systematic approach to tasting (SAT). Egzamin końcowy składa się z 50 pytań wielokrotnego wyboru i jest w języku angielskim. Po zdaniu egzaminu uzyskuje się WSET 2 Diploma.
WSET 3
WSET 3 to bardzo zaawansowany kurs winiarski dla prawdziwych profesjonalistów. Jest przeznaczony dla sommelierów, menadżerów, czy importerów. Jest to najbardziej prestiżowy, zaawansowany, ale też trudny kurs winiarski w Polsce. Osoby, które ukończyły ten kurs potrafią rozpoznawać wino w ciemno, znają i rozpoznają wszystkie istotne regiony i szczepy win na świecie. Program składa się z dwóch etapów, 28 godzin intensywnej pracy w sali, oraz wielu godzin praktyki w domu. WSET 3 diploma to certyfikat posiadany jedynie przez prawdziwych, niezaprzeczalnych ekspertów winiarstwa. Uzyskiwany jest poprzez dwuetapowy egzamin składający się z części pisemnej i degustacyjnej.
WSET 4
WSET 4 Diploma to zaawansowana szkoła winiarska, którą można porównać do wyższego wykształcenia z wina. Składa się z 6 modułów i niezliczonej ilości godzin przepracowanych w domu. Jest przeznaczony dla bardzo zaawansowanych biznesmenów winiarskich, właścicieli winnic, czy dużych producentów wina. Na ten moment WSET nie posiada żadnej filii w Polsce, która uczy wiedzy winiarskiej na tym poziomie. Najbliższa szkoła kształcąca na poziomie WSET 4 znajduje się w Austrii.
Degustacja Wina podczas WSET
Niezależnie od poziomu kursu WSET, degustacja wina jest kluczowym elementem. Nie da się w końcu uczyć o winach bez próbowania win. Degustacja wina polega na próbowaniu wina przy pomocy swoich zmysłów. Nauka stosowania zmysłów do rozpoznawania wina jest elementem każdego kursu WSET. Smak, węch i dotyk wystarczą do rozpoznania koloru, szczepu, a nawet regionu, z którego wino pochodzi. Spośród wielu win degustowanych podczas WSET przytaczamy kilka, które pojawiają się na kursach.
Wino Włoskie
Wino włoskie cieszy się niezmienną popularnością smakoszy. Jak sama nazwa wskazuje wino włoskie pochodzi z Włoch. Określenie samo w sobie jest jednak bardzo szerokie. Włoskie wino możemy dzielić wedle regionu, szczepu czy apelacji. Na przykład takie Amarone Della Valpolicella to wino apelacji Valpolicella, z regionu Wenecji. Absolwent WSET 3 jest w stanie podać obie te informacje po samej degustacji tego wina.
Pinot Grigio delle Venezie
To też Włoskie wino, ale zupełnie inne niż Valpolicella. Już absolwent WSET 1 odróżni Pinot Grigio Delle Venezie od Amarone della Valpolicella. Za to absolwent WSET 3 wskaże, że oba te wina pochodzą z okolic Wenecji. Pinot Grigio delle Venezie to wino włoskie, białe, wytrawne. Osoba z WSET diploma jest w stanie to zrobić bez problemu w teście w ciemno.
Kursy WSET
Jeżeli rozróżnianie win i wiedza winiarska jest dla Ciebie ciekawa, polecamy sprawdzić terminy kursów WSET prowadzonych przez WinEdukacja.pl . Można zacząć od początku, a można od razu iść po dyplom WSET 3. Wszystko zależy od Ciebie. Warto doskonalić swoją wiedzę i zostać prawdziwym znawcą wina. Jeżeli WSET to twoim zdaniem za dużo, zawsze możesz wziąć udział w naszym kursie e-learningowym “Wprowadzenie w świat wina”, który również kończy się certyfikatem, ale wydawanym przez naszą szkołę, a nie przez Wine & Spirit Education Trust.
#uczymyrozumiećwino
- Czy kelner, który przyniósł mi kieliszek Prosecco, to sommelier?
- Czy Pani, która pomogła mi w zakupie wina w sklepie wielkopowierzchniowym, to była sommelierka?
- Czy facet prowadzący degustację win na imprezie firmowej, to był sommelier?
- Czy to restauracje kupują wino od sommelierów?
Na pierwszy rzut oka, odpowiedzi na wszystkie pytania brzmią – TAK. Ale czy na pewno? Zacznijmy od podstaw. Samo słowo jest zapożyczone z francuskiego (Francja+wino – wiadomo), a historycznie wywodzi się z łacińskiego słowa określającego człowieka odpowiedzialnego za opiekę nad winem w trakcie transportu. Więc historycznie sommelier wiązał się z rolą bliską dzisiejszemu importerowi. Z czasem jednak, jako polski podczaszy wyewoluował w kierunku roli osoby odpowiedzialnej za wino i napoje w restauracji.
Sommelier to sklasyfikowany w Rejestrze Pracy zawód, tak więc do owej klasyfikacji zajrzyjmy na początek. Kim jest Sommelier?
Sommelier selekcjonuje i serwuje wina i inne alkohole, wody gastronomiczne oraz cygara. (...) Celem pracy sommeliera jest obsługa gościa w lokalu gastronomicznym, ze szczególnym uwzględnieniem doradzania przy wyborze wina oraz jego serwowanie.
Ups... czyż więc tylko Pan, który podaje Ci butelkę wina, jest sommelierem, a już ten pasjonat z ogromną wiedzą, który tak pięknie o winie opowiadał na firmowym evencie, tylko się pod owego podszywa?
Wg polskiej definicji – tak. Ale już europejska definicja na stronie ESCO wskazuje szerszy kontekst pracy sommeliera (wina):
Sommelierzy win mają ogólną wiedzę na temat wina, jego produkcji, podawania i dopasowania wina do potraw. Wykorzystują tę wiedzę do prowadzenia wyspecjalizowanych piwnic winiarskich, przygotowują karty win i wydają książki lub pracują w restauracjach.
I tak jak przy wielu zawodach ważniejsze niż spory między Warszawą a Brukselą o definicje jest praktyczne rozumienie, czym zajmuje się sommelier, nawet jeśli jest to definicja potoczna.
My chyba będziemy skłaniać się ku wersji opartej o poziom zaangażowania w swoją pracę, ale o tym za chwilę :-).
Jak można rozróżnić sommelierów?
Najprościej – na tych „czynnych”, pracujących w lokalach gastronomicznych w kontakcie z gościem, oraz tych „biernych” – szeroko pojętych specjalistów od win i alkoholi, zajmujących się innymi aspektami branży winiarskiej – szkoleniami, importem, handlem, dziennikarstwem etc. Często są to de facto etapy kariery sommeliera. Patrząc nawet na obecny zarząd Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, to żaden z jego członków nie pracuje obecnie na sali restauracyjnej. Wielu z nich pracowało kilka czy kilkanaście lat temu, w tym samym czasie zdobywając kolejne tytuły i certyfikaty w świecie sommelierskim, żeby dziś zajmować się importem czy doradztwem winiarskim.
Jakie cechy musi posiadać i na czym polega praca sommeliera w restauracji?
„Sommelier selekcjonuje i serwuje wina i inne alkohole, wody gastronomiczne oraz cygara.” Owszem, ale to tylko wisienka na torcie jego pracy. Przed „showtime”, jakim jest obsługa gościa, sommeliera czeka mnóstwo mozolnej pracy za zamkniętymi drzwiami restauracji:
- tworzenie karty win i alkoholi dostosowanej do charakteru restauracji i rodzaju podawanych w niej potraw
- kontakt oraz negocjacje cen z dostawcami- kontrola nad rentownością karty win i alkoholi
- uzupełnianie zapasów magazynowych
- nadzorowanie odpowiedniego przechowywania win
- dobieranie odpowiedniego szkła i sprzętu do serwowania wina
- szkolenie i egzaminowanie obsługi
... i dopiero powoli dochodzimy do serwisu. A i tutaj sporo się dzieje: rekomendacja, food pairing, dekantacja, serwis, upselling... Sporo, prawda?
Dobry sommelier w restauracji musi mieć cechy kierownika sali, managera, kelnera. Musi wykazywać się szeroką wiedzą na temat wina i innych alkoholi, koktajlach, kawie, herbacie, wodzie oraz kulinariach. Ponadto ciężko wyobrazić sobie dobrego sommeliera w restauracji bez ponadprzeciętnych umiejętności interpersonalnych i kultury osobistej.
Sommelier poza restauracją?
Zdania na ten temat są podzielone, część świata wina odmawia określania mianem sommeliera np. pracowników firm importerskich. Wydaje nam się to jednak uproszczeniem, zwłaszcza, że wiele z tych osób to pasjonaci z ogromną wiedzą, zarażający nią na prawo i lewo każdego, kogo na swej drodze zawodowej spotkają. I często z doświadczeniem i zdanymi egzaminami sommelierskimi – polskimi i międzynarodowymi.
Zgadzamy się, że właściciel firmy importerskiej, który większość dnia pracy spędza w Excelu, a z winem czynny kontakt ma jako gość na bankiecie u kluczowego klienta, sommelierem nie jest, tak już jego pracownik tworzący portfolio firmy, dbający o zaopatrzenie, przeprowadzający degustację, szkolenia obsługi w restauracjach klientów, prezentujący oferty na targach, jak najbardziej sommelierem może się nazywać.
Sommeliera odróżnia wiedza, pasja, zaangażowanie, aktywność, propagowanie kultury wina. Czasem to trudne do rozpoznania, czasem różnicę widać na pierwszy rzut oka.
Ile zarabia sommelier?
Wg przytoczonego wcześniej rejestru, w roku 2018 zarobki sommeliera pracującego w punkcie gastronomicznym wahały się od 3500 do 7000 zł brutto. Jeśli planujecie karierę w tym zawodzie i zmartwiło Was, że te górne widełki to nie jest Wasz szczyt marzeń, uspokajamy. To kwoty mocno zaniżone i zarezerwowane raczej dla początkujących adeptów sztuki sommelierskiej. Doświadczony sommelier może liczyć na zdecydowanie wyższe wynagrodzenie, zwłaszcza, gdy dojdą do tego dodatki związane z obsługą Gościa (napiwki) lub dodatkowe dochody z prowadzonych warsztatów/degustacji.
Sommelier czyli kiper?
W sensie enolog? Nie, to trzy różne zawody, choć mają wspólne pola działalności. Sommelier ma cechy kipera, jak i część wiedzy enologa.
Kiper to zawodowy degustator, czyli osoba zajmująca się organoleptyczną oceną smaku, wyglądu i zapachu. Najczęściej pracuje przy produkcji żywności, napojów czy alkoholi, gdzie kontroluje jakość i powtarzalność produktu.
Enolog to specjalista od produkcji wina. Posiada szeroką wiedzę na temat funkcjonowania winnicy, uprawy winorośli, winifikacji, dojrzewania wina jak i oczywiście historii, rodzajach, serwisie i degustowaniu wina. W Polsce enologia jest kierunkiem studiów podyplomowych.
Jak zostać sommelierem?
Sommelier odznacza się ogromną wiedzą nie tylko na temat produktów, jakie sprzedaje, ale w ogóle win, szczepów winogron i regionów z całego świata, alkoholi mocnych, kuchni, kultury krajów winiarskich i tradycji produkcji i degustacji. W dodatku powinien skutecznie identyfikować wina/alkohole w kieliszku, rekomendować gościom odpowiednie napoje, rozpoznawać wadliwe produkty. Jak się tego nauczyć?
Cudownie byłoby dorastać w miejscu winiarskim (wybieramy np. Dolinę Loary) a potem podróżować po świecie i nasiąkać (dosłownie i w przenośni) wiedza i praktyką winiarską.
Praktyka pracy sommeliera, czyli znajomość serwisu wina (przydatna pracującym w restauracji) może być rozwijana przed wszystkim przez współpracę z bardziej doświadczonym somm-em, mając nadzieję, że przekaże swoje umiejętności (tu wiemy, że np. Kieliszki na Próżnej, winebar w Warszawie, był do tego świetnym miejscem). Wiemy też, że samo Stowarzyszenie Sommelierów planuje takie szkolenia łączące praktykę i wiedzę winiarską.
Ze zdobyciem wiedzy jest dużo prościej. Z pomocą przychodzą kursy. Jednym z najbardziej znanych, poważanych w branży, w dodatku najlepiej wprowadzających w świat win i alkoholi, jest londyński WSET (Wine and Spirit Education Trust).
Dlaczego warto? Przecież wiedzę można posiąść z książek, a degustować w pojedynkę.
Kurs winiarski to nie tylko nauka teorii, ale przede wszystkim wspólna praca, kalibracja kubków smakowych i interakcja z prowadzącym. Podczas kursu uczestnicy mają możliwość, podczas jednego spotkania, zdegustowania nawet kilkunastu starannie dobranych pod względem omawianego tematu win, porównania swoich odczuć z grupą oraz doświadczonym prowadzącym. Każdy z nas odczuwa wino nieco inaczej, ale pracując profesjonalnie i doradzając wino innym, potrzebujemy poznać pewne standardy i schematy. WSET uczy też skutecznego i zrozumiałego opisu win opartego na definiowaniu ich najistotniejszych cech. W zależności od wybranego poziomu kursu (są 4) ilość i szczegółowość przekazywanych informacji jest dostosowana do potrzeb i stopnia wtajemniczenia kursantów.
Informacje o kursach WSET organizowanych przez Republikę Wina poniżej.
Do młodych pasjonatów wina, nawet początkujących w swojej drodze przyjazną rękę wyciąga Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Nazwa niech was nie zmyli –nie jest ono zarezerwowane tylko dla zawodowców, zapisać może się do niego każdy miłośnik wina. Warunkiem jest zaliczenie krótkiego testu (jeśli macie ukończony choćby WSET1 to powinniście dać radę) oraz „poręczenie” za was dwóch członków Stowarzyszenia. Członkowie SSP mogą liczyć na wiele degustacji, warsztatów, czy wyjazdów edukacyjnych.
Pasji natomiast nikt nas nie nauczy. Można nią zarazić, ale dalej piłka po Waszej stronie. Zapisz się na kurs!
WSET-I
10 godzin lekcyjnych poprowadzonych przez naszego najlepszego specjalistę Szymona Milonasa. Kursanci dostają podręcznik, materiały dodatkowe, oraz 22 różne wina. Zajęcia będą poprowadzone w języku polskim a egzamin jest po angielsku. Kurs dostępny ONLINE lub stacjonarnie. Cena kursu to 800zł. Zapisuję się!
WSET-II
26 godzin lekcyjnych poprowadzonych przez różnych uznanych w swoich dziedzinach Sommelierów. Kursanci dostają podręcznik, zeszyty ćwiczeń, materiały dodatkowe, a także 40 różnych win. Zajęcia będą prowadzone w językupolskim a egzamin jest po angielsku. Kurs dostępny ONLINE lub stacjonarnie. Cena kursu 2400zł. Zapisuję się!
WSET-III
7 czterogodzinnych spotkań, lub dwa weekendy. Kurs prowadzony przez znanego Sommeliera Łukasza Wojnarowicza, który między innymi wykładał wiedzę o winie na uczelni Collegium Civitas. Kursanci dostają zestaw podręcznikowy i materiały dodatkowe. Zajęcia prowadzone są w języku polskim, a na koniec przeprowadzany jest egzamin teoretyczny i praktyczny. Podczas kursu przewidziane są prace domowe. Kurs dostępny ONLINE lub stacjonarnie. Cena kursu 3500zł. Zapisuję się!
Autor: Iwo Świerblewski