Dodano produkt do koszyka

BESTSELLER

Prosecco Spumante Brut, Rechsteiner, Glera, Wenecja Euganejska, Włochy, wino białe musujące

Prosecco Spumante Brut, Rechsteiner, Glera, Wenecja Euganejska, Włochy, wino białe musujące

WSET

Producent: Rechsteiner, Włochy

Cechy produktu
Podstawowe informacje
  • Kolor
  • Białe, Musujące
  •  
  • Smak
  • Wytrawne
  •  
  • Rodzaj:
  • Wino Eko, Na prezent, Na wesele
  •  
  • Szczep:
  • glera
  •  
  • Kraj pochodzenia:
  • Włochy
  •  
  • Styl wina:
  • Lekkie, Rześkie
  •  
  • Możliwość starzenia
  • pić teraz lub do 2 lat
  •  
  • Ekologiczność
  • zrównoważone rolnictwo, wegańska
  •  
  • Nagrody
  • Vivino, Decanter
  •  
  • Region apelacja
  • DOC Prosecco
  •  
  • Region geograficzny
  • Wenecja Euganejska
  •  
-20%

dla zalogowanych

Cena: 66.99 brutto

Ilość:
Koszty dostawy:
  • Kurier 20.00 zł brutto
  • Dostawa na terenie Warszawy tego samego dnia 20.00 zł brutto
  • Dostawa na konkretny termin 37.00 zł brutto
  • Odbiór osobisty lub przez upoważniony podmiot w wine barze Republiki Wina (ul. Ks. Skorupki 5) 0.00 zł brutto
  • Odbiór osobisty lub przez upoważniony podmiot w sklepie stacjonarnym przy ul. Ochockiej 1a 0.00 zł brutto
Dostępność:
Opis produktu
Prosecco Spumante Brut, Rechsteiner, Glera, Wenecja Euganejska, Włochy, wino białe musujące

Prosecco Spumante Brut, Rechsteiner, Glera, Wenecja Euganejska, Włochy, wino białe musujące

Szczep: glera

img/certificates/agriturismo-italia.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Słodycz

Kwasowość

Taniny

 
 
 
 
 
 
 
 
 

#lekkie #rześkie

Eleganckie Prosecco Spumante Brut, świeże i rześkie, o delikatnym aromacie nektarynek. W smaku wyraźnie wyczuwalne nuty jabłek, różowego grapefruita oraz brzoskwiń. Doskonale sprawdzi się podczas celebrowania uroczystych momentów, w roli aperitifu na weselu, czy jako baza drinków. Wino ekologiczne, z winogron uprawianych metodą zrównoważonego rolnictwa.

Oceny

Producent - Czyli kto mnie zrobił?

Rechsteiner, Włochy

Rechsteiner, Włochy

POZNAJ PRODUCENTA

Kod producenta: W-RS-m-2

Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Ocena:
  • Wszystkie pola są wymagane
Świętujemy! Wino musujące na stół!

To właśnie wino musujące towarzyszy nam najczęściej przy świętowaniu różnych okazji. Jesteś szczęśliwy, odniosłeś sukces? Strzelasz korkiem i pijesz bąbelki, proste.

Jest to zapewne jeden z powodów, dla których wina musujące tak dobrze się nam kojarzą. Warto zaznajomić się z nimi na szerszej płaszczyźnie i korzystać z nich nie tylko od święta. By nie błądzić po omacku, zapoznajcie  się z kilkoma podstawowymi informacjami na ich temat.

 

Wino musujące a Szampan

Czy każde wino musujące jest Szampanem? Oczywiście, że nie, mimo, że notorycznie wszelakie wina musujące Szampanami się nazywa (z naszym  bywalcem najniższych półek sklepowych „ruskim szampanem” na czele). Więc skoro nie każde jest Szampanem, to jakie są rodzaje win musujących?

 

Polskie wino musujące

Polska jako kraj o chłodnym (jak na warunki winiarskie) klimacie, właśnie w winach musujących ma szansę osiągnąć najlepsze wyniki – najlepszym przykładem jest AOC Champagne. Nic dziwnego, że rośnie nie tylko liczba dostępnych polskich win musujących, ale także ich jakość.

Pomostem łączącym Polskę i Szampanię jest osoba Guillaume Duboisa, jednego z pierwszych producentów wina musującego w Polsce. Ten pochodzący z Szampanii winiarz od 2014 roku, w swojej winnicy Gostchorze pod Krosnem Odrzańskim tworzy wino musujące Gost Art. Jak na dzieło rdzennego Szampańczyka przystało, produkowane jest metodą tradycyjną. Jest to wino niejednokrotnie nagradzane medalami w konkursach winiarskich, znane i cenione, a przede wszystkich z edycji na edycję lepsze. Rocznik 2018 prezentuje znakomite aromaty dojrzałych owoców, nuty dojrzewania na osadzie, a także rewelacyjny balans rześkiej kwasowości i odrobiny słodyczy.

Poza flagowym winem Gost Art z winnica Gostchorze wypuściła niedawno także wersję Gost Art Riesling, która od razu zyskała uznanie winomanów, co przypieczętował złoty medal na konkursie w Jaśle.

 

Champagne

Król win musujących, jeśli chodzi o rozpoznawalność, prestiż i cenę butelki. Nawet niezainteresowani światem win, wiedzą, że Szampan jest drogi, luksusowy, pity na największych salonach Świata.

Szampanem/ Champagne można nazywać tylko wino pochodzące z apelacji AOC Champagne w północnej Francji. Produkowany jest metodą tradycyjną (szampańską), polegającą na drugiej fermentacji wina (tej, w której powstają bąbelki) w butelce, w której wino jest sprzedawane, głównie ze szczepów Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Meunieur. Najlepsze parcele Szampanii oznaczone są jako Grand Cru – warto szukać takich win.

 

Pierwsze zetknięcie z Champagne bywa często bolesnym zdarzeniem dla niedoświadczonych winomanów. Kojarząc Szampana z ekskluzywnymi bankietami, z kieliszkami z truskawką w środku, wydając tyle pieniędzy (w przypadku Champagne cena nigdy nie jest niska), spodziewają się eksplozji smaku i aromatu. Tymczasem, wybierając zwłaszcza butelkę Champagne Brut albo Champagne Brut Zero, dostajemy trunek często ascetyczny, o wysokiej kwasowości, oszczędnych owocowych aromatach, nutach drożdżowych, tostów, brioszki.

Są to oczywiście wina zwykle wspaniale złożone, kompleksowe, uwielbiane przez ogromną rzeszę fanów wina, jednak w pierwszym kontakcie mogą dla wielu, zwłaszcza mniej doświadczonych, okazać się nieprzystępne w odbiorze. Na pierwsze spotkanie z Szampanem dobrze jest wybrać wersję nieco słodszą, np. Champagne Demi Sec.

Prosecco

Jeśli Champagne jest królem winnej kultury wysokiej, to Prosecco dominuje w popkulturze. Powiedzieć, że Prosecco jest modne, to nic nie powiedzieć. To wino odmieniane przez wszystkie przypadki, pite na salonach, w barach, na łąkach, na biforach, afterach, solo, do śniadania i do kolacji. Pite przez młodzież i seniorów. Przez kompletnych amatorów i koneserów.

Prosecco to wino musujące produkowane w północnych Włoszech w apelacji DOC Prosecco (a także DOCG), z aromatycznych winogron szczepu Glera. Aspektem stanowiącym o najważniejszych różnicach pomiędzy Prosecco a Champagne, jest sposób produkcji. Prosecco nie fermentuje po raz drugi w butelkach, lecz w szczelnie zamkniętych, stalowych zbiornikach (metoda Charmata). Jest to tańsza, szybsza i według powszechnej opinii, mniej szlachetna metoda, która pozwala jednak zachować winu świeże, owocowe aromaty za które właśnie uwielbiamy Prosecco. 

 

Cena Prosecco

W przypadku Prosecco, cena jest ważnym powodem jego popularności – jest zwykle dużo tańsze od Szampana. Najtańsze Prosecco w dyskoncie znajdziemy nawet poniżej 20zł, są to jednak zwykle anonimowe wina, użyteczne głównie w koktajlach. Podstawowe Prosecco DOC od dobrego producenta, reprezentujące charakterystyczne cechy stylu dostaniemy jednak już za 30-50zł.

 

Kupując butelkę Prosecco zwróćcie uwagę, czy wybieracie Prosecco Spumante (bardziej musujące) czy Prosecco Frizzante (mniej musujące), a także na zawartość cukru – oznaczenia są podchwytliwe -> szczegóły oraz dodatkowe informacje o Prosecco.

Cava

Zamawiając „kawę” w restauracji upewnijmy się, że kelner dobrze zrozumiał nasze intencje – fonetycznie taką samą nazwę nosi zarówno czarny, kofeinowy napój, jak i najbardziej znane hiszpańskie wino musujące.

Cava produkowana jest w Hiszpanii, zwykle ze szczepów Macabeo, Xarel-lo i Parellada, metodą tradycyjną – wtórnej fermentacji w butelce (czyli taką samą, jak Szampan). Mimo, że DO Cava jest apelacją bez przypisanego miejsca produkcji win (Cava może pochodzić z różnych hiszpańskich regionów), to większość powstaje w Katalonii.

 

cava_masxarot

Cena Cava

Dobrej klasy Cava potrafi być jakością i charakterem podobna do Champagne. Tak jak i on, zwłaszcza w wersjach Reserva lub Gran Reserva, może być wspaniale złożona i kompleksowa, z wyraźnymi nutami tostów, orzechów, miodu, dymu. Warto szukać win z tymi oznaczeniami – świadczą one o dłuższym dojrzewaniu wina przed wypuszczeniem na rynek. Co ważne, w przypadku Cavy, cena zwykle nie rujnuje domowego budżetu – butelkę nawet wysokiej klasy wina typu Gran Reserva od dobrego producenta możemy dostać poniżej 90 zł, a przyzwoitą, podstawową Cava za mniej niż 60 zł. 

 

Inne wina musujące

Istnieje mnóstwo rodzajów win musujących, produkowanych w przeróżnych miejscach, stylach, klasach cenowych i jakościowych. Te najprostsze uzyskuje się poprzez saturację wina spokojnego, czyli zwyczajnego wtłoczenia CO2. Zwykle są to trunki niewarte naszego zainteresowania, choć zdarzają się chlubne wyjątki.

Dobrą alternatywą dla Champagne mogą być wina Crémant, czyli francuskie wina tworzone metodą tradycyjną w regionach innych niż Szampania – prezentują zwykle bardzo dobrą relację ceny do jakości.

Natomiast Włochy to nie tylko Prosecco – jeśli chcecie spróbować wina musującego na czerwono, zainteresujcie się Lambrusco. 

W Hiszpanii Cava dominuje produkcję win musujących, jednak wytrawni poszukiwacze mogą natrafić na pojedyncze perełki, jak np. musujące Albarino z Galicji.

cava

Brut Nature czy Demi Sec? Metoda tradycyjna czy Charmata? Białe, różowe czy czerwone? Joven czy Gran Reserva? Rodzime czy importowane? Tak wiele pytań, tak mało odpowiedzi… Póki co – pijcie, odkrywajcie, cieszcie się różnorodnym światem win musujących.

Prosecco niejedno ma imię

Powiedzieć, że Prosecco jest modne, to nic nie powiedzieć. To wino odmieniane przez wszystkie przypadki, pite na salonach, w barach, na łąkach, na biforach, afterach, solo, do śniadania, do kolacji. Pite przez młodzież i seniorów. Przez kompletnych amatorów i koneserów. Ze świecą szukać człowieka, który odmówił by kieliszka Spumante w ciepły, letni wieczór. Skąd ten fenomen?

Przyjrzyjmy się dziś jednemu z najpopularniejszych win na świecie.

Co to jest Prosecco?

Prosecco to włoskie wino musujące produkowane metodą Charmata (tudzież Martinottiego, lub po prostu metodą Prosecco), z aromatycznych winogron szczepu Glera, w której druga fermentacja wina przebiega w szczelnie zamkniętych, stalowych zbiornikach (w odróżnieniu od metody tradycyjnej, gdzie przebiega ona w butelce). Jest to tańsza, szybsza, i, według powszechnej opinii, mniej szlachetna metoda, która pozwala jednak zachować winu świeże, owocowe aromaty – a tego właśnie chcemy w typie wina, jakim jest Prosecco.

Uwaga – Prosecco z kija to nie Prosecco! Wymogi apelacji jasno określają – Prosecco to wino w szklanej butelce. Jeśli widzicie nad kranem za barem napis Prosecco, to ktoś albo się nie wyedukował, albo robi Was w balona!

Skąd?

Z północno-wschodnich Włoch, a konkretnie z regionów Veneto (Wenecja Euganejska) i Friuli – Venezia Giulia. Prosecco jest także nazwą apelacji DOC Prosecco (a także DOCG Prosecco). Niewielu fanów tego wina wie, że Prosecco może występować pod kilkoma wyróżnikami jakości i miejsca pochodzenia.

Prosecco DOC

  • Prosecco DOC to największa i najmniej sprecyzowana apelacja, wino z tym oznaczeniem może pochodzić zarówno z Veneto, jak i z Friuli Venezia-Giulia.

Prosecco DOCG

W obrębie DOC Prosecco wyszczególniono kilka mniejszych DOCG:

  • Asolo Prosecco Superiore DOCG
  • Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG
  • Prosecco Valdobbiadene Superiore Rive DOCG
  • Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG

Widząc te oznaczenia na etykiecie przede wszystkim dostajemy precyzyjną informację skąd wino pochodzi, a także, dzięki bardziej restrykcyjnym normom produkcji możemy spodziewać się win wyższej jakości. Z tej czwórki to Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG ma opinię miejsca, gdzie powstają najlepsze Prosecco.

Jak smakuje Prosecco?

Pierwsze skojarzenie jest oczywiste – świeże, owocowe, przyjemne, łatwe w piciu. Czy jednak każda butelka Prosecco będzie do siebie podobna?

I tak, i nie. Prosecco jest apelacją produkującą określony styl wina, więc kupując butelkę możemy spodziewać się określonej charakterystyki – jak wyżej, z aromatami gruszki, jabłka, cytrusów (mniej lub bardziej dojrzałych) czy kwiatów, z przyjemnie zaznaczoną kwasowością i często nutą słodyczy. Naturalnie, szczegółowy profil aromatyczny i smakowy będzie się różnił, zwłaszcza wśród win z różnych apelacji i półki jakościowej. Pozostaje on niewiadomą do momentu otwarcia butelki, jednak jest kilka cech Prosecco, które jesteśmy w stanie wyczytać już z etykiety.

Prosecco rodzaje

Najważniejszą dla wielu informacją, jaką niesie etykieta Prosecco, jest to, czy pijemy Prosecco słodkie, czy Prosecco wytrawne. Chcąc się z nim zapoznać, należy rozszyfrować oznaczenia:

  • Prosecco Brut Nature – Prosecco bardzo wytrawne, zawartość cukru 0-3 g/L
  • Prosecco Brut – Prosecco wytrawne, 0-12 g/L
  • Prosecco Extra Dry – Prosecco lekko wytrawne, 12-17 g/L
  • Prosecco Dry – Prosecco półwytrawne, 17-32 g/L
  • Prosecco Demi-sec – Prosecco słodkie, 32-50 g/L

Sposób oznaczania słodyczy w Prosecco z pewnością nabrał wielu klientów, którzy kupili Prosecco Dry – czyli, wydawało by się, wytrawne, bądź wręcz Extra Dry, czyli „ekstra wytrawne”. Terminologia jest nieco myląca, należy pamiętać o tym wybierając butelkę.

Drugim istotnym parametrem, poza zawartością cukru, jest „siła” bąbelków, czyli zawartość dwutlenku węgla w winie. Tutaj należy zapamiętać dwa określenia:

Prosecco Frizzante (perliste) – Prosecco mniej musujące, z ciśnieniem na poziomie 1 a 2,5 bar. Bardzo dobrym reprezentantem tego wina jest Prosecco Frizzante od Rechsteinera.

Prosecco Spumante (musujące) – Prosecco bardziej musujące, z ciśnieniem na poziomie min. 3 bar. Bardzo dobrym reprezentantem tego wina jest Prosecco Spumante Brut od Rechsteinera.

Nietypowe Prosecco

Mimo, że Prosecco kojarzy się jednoznacznie z białym winem musującym, to okazuje się, że są od tej reguły wyjątki.

Prosecco różówe – jako, że Prosecco musi składać się ze szczepu Glera min. w 85%, winiarze mogą wykorzystać tę 15%-ową furtkę do tworzenia win różowych. Różowe Prosecco jest rzadkością na półkach sklepowych, a zdecydowanie są to wina warte spróbowania, ze świeżym i radosnym charakterem Prosecco, ale wzbogacone o nuty leśnych owoców i malin. Producent Rechsteiner tworzy takie wino używając lokalnego, czerwonego szczepu Raboso.

Prosecco tranquillo – czyli Prosecco spokojne. Tak, istnieje również Prosecco bez bąbelków, jednak ze świecą można szukać go na naszych sklepowych półkach. Prosecco tranquillo produkowane jest w małych ilościach, głównie na potrzeby rynku lokalnego.

Prosecco - cena

Prosecco nie odniosłoby tak spektakularnego sukcesu na arenie międzynarodowej, gdyby nie jego niezwykle istotna cecha – jest tanie, oraz prezentuje świetną relację ceny do jakości. To, za co konsumenci je lubią, oraz czego w nim szukają – świeżości, owocowości, przyjemnych, nieskomplikowanych doznań sprawia, że nawet Prosecco tanie jest przyjemne w piciu, użyteczne w koktajlach, pobudzające apetyt jako wino do toastu na wesele. Wynika to również z dużo tańszego, niż w przypadku metody tradycyjnej (szampańskiej), sposobu produkcji. W supermarkecie butelkę podstawowego Prosecco dostaniemy nawet poniżej 20zł – są to wina zwykle anonimowe, mało aromatyczne, użyteczne głównie w koktajlach. Podstawowe Prosecco DOC od dobrego producenta, reprezentujące charakterystyczne cechy stylu dostaniemy już za 30-50zł, często z certyfikatem ekologicznej uprawy, jak w przypadku Rechsteiner (link).  Dobre Prosecco z apelacji DOCG Superiore to wydatek 70-120zł.

Prosecco do jakiego jedzenia?

Najczęściej, nie ukrywajmy – do żadnego. Prosecco idealnie sprawdza się jako aperitif. Jest też świetną bazą do koktajli (klasyczne – Aperol Spritz lub Bellini). W połączeniu z jedzeniem należy dobierać mu kompanów w zależności, jaki poziom słodyczy mamy w winie – wytrawne Prosecco do owoców morza, ryb, sałatek warzywnych, słodkie Prosecco do deserów i sałatek owocowych.

Smaczne, aromatyczne, uniwersalne, modne, niedrogie… czy trzeba więcej powodów, żeby pamiętać o Prosecco przy najbliższych winnych zakupach?

Zapytaj o produkt
Produkt dostępny również w zestawach