Dodano produkt do koszyka

BESTSELLER

Prosecco Frizzante, Rechsteiner, Glera, Wenecja Euganejska, Włochy, wino białe musujące

Prosecco Frizzante, Rechsteiner, Glera, Wenecja Euganejska, Włochy, wino białe musujące

Producent: Rechsteiner, Włochy

Cechy produktu
Podstawowe informacje
  • Kolor
  • Białe, Musujące
  •  
  • Smak
  • Półwytrawne
  •  
  • Rodzaj:
  • Wino Eko, Na wesele
  •  
  • Szczep:
  • glera
  •  
  • Kraj pochodzenia:
  • Włochy
  •  
  • Styl wina:
  • Lekkie, Rześkie
  •  
  • Możliwość starzenia
  • pić teraz lub do 2 lat
  •  
  • Ekologiczność
  • zrównoważone rolnictwo, wegańska
  •  
  • Region apelacja
  • DOC Prosecco
  •  
  • Region geograficzny
  • Wenecja Euganejska
  •  
-20%

dla zalogowanych

Cena: 61.99 brutto

Ilość:
Koszty dostawy:
  • Voucher - wysyłka e-mail 0.00 zł brutto
  • Kurier 20.00 zł brutto
  • Dostawa na terenie Warszawy tego samego dnia 20.00 zł brutto
  • Dostawa na konkretny termin 37.00 zł brutto
  • Odbiór osobisty lub przez upoważniony podmiot w wine barze Republiki Wina (ul. Ks. Skorupki 5) 0.00 zł brutto
  • Odbiór osobisty lub przez upoważniony podmiot w sklepie stacjonarnym przy ul. Ochockiej 1a 0.00 zł brutto
Dostępność:
Opis produktu
Prosecco Frizzante, Rechsteiner, Glera, Wenecja Euganejska, Włochy, wino białe musujące

Prosecco Frizzante, Rechsteiner, Glera, Wenecja Euganejska, Włochy, wino białe musujące

Szczep: glera

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Słodycz

Kwasowość

Taniny

 
 
 
 
 
 
 
 
 

#lekkie #rześkie

Bardzo delikatne białe wino z apelacji DOC Prosecco, lekko musujące i owocowe. Świetne sprawdzi się jako aperitif, na przykład do powitania gości na weselu, a latem również do śniadania na świeżym powietrzu. Aromaty cytrusów i jabłek, na podniebieniu krągłe i niezwykle przyjemne. Podawać mocno schłodzone. Wino zamykane jest klasycznym korkiem (nieszampańskim). Wino ekologiczne, z winogron uprawianych metodą zrównoważonego rolnictwa.

Producent - Czyli kto mnie zrobił?

Rechsteiner, Włochy

Rechsteiner, Włochy

POZNAJ PRODUCENTA

Kod producenta: W-RS-m-1

Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Ocena:
  • Wszystkie pola są wymagane
Świętujemy! Wino musujące na stół!

To właśnie wino musujące towarzyszy nam najczęściej przy świętowaniu różnych okazji. Jesteś szczęśliwy, odniosłeś sukces? Strzelasz korkiem i pijesz bąbelki, proste.

Jest to zapewne jeden z powodów, dla których wina musujące tak dobrze się nam kojarzą. Warto zaznajomić się z nimi na szerszej płaszczyźnie i korzystać z nich nie tylko od święta. By nie błądzić po omacku, zapoznajcie  się z kilkoma podstawowymi informacjami na ich temat.

 

Wino musujące a Szampan

Czy każde wino musujące jest Szampanem? Oczywiście, że nie, mimo, że notorycznie wszelakie wina musujące Szampanami się nazywa (z naszym  bywalcem najniższych półek sklepowych „ruskim szampanem” na czele). Więc skoro nie każde jest Szampanem, to jakie są rodzaje win musujących?

 

Polskie wino musujące

Polska jako kraj o chłodnym (jak na warunki winiarskie) klimacie, właśnie w winach musujących ma szansę osiągnąć najlepsze wyniki – najlepszym przykładem jest AOC Champagne. Nic dziwnego, że rośnie nie tylko liczba dostępnych polskich win musujących, ale także ich jakość.

Pomostem łączącym Polskę i Szampanię jest osoba Guillaume Duboisa, jednego z pierwszych producentów wina musującego w Polsce. Ten pochodzący z Szampanii winiarz od 2014 roku, w swojej winnicy Gostchorze pod Krosnem Odrzańskim tworzy wino musujące Gost Art. Jak na dzieło rdzennego Szampańczyka przystało, produkowane jest metodą tradycyjną. Jest to wino niejednokrotnie nagradzane medalami w konkursach winiarskich, znane i cenione, a przede wszystkich z edycji na edycję lepsze. Rocznik 2018 prezentuje znakomite aromaty dojrzałych owoców, nuty dojrzewania na osadzie, a także rewelacyjny balans rześkiej kwasowości i odrobiny słodyczy.

Poza flagowym winem Gost Art z winnica Gostchorze wypuściła niedawno także wersję Gost Art Riesling, która od razu zyskała uznanie winomanów, co przypieczętował złoty medal na konkursie w Jaśle.

 

Champagne

Król win musujących, jeśli chodzi o rozpoznawalność, prestiż i cenę butelki. Nawet niezainteresowani światem win, wiedzą, że Szampan jest drogi, luksusowy, pity na największych salonach Świata.

Szampanem/ Champagne można nazywać tylko wino pochodzące z apelacji AOC Champagne w północnej Francji. Produkowany jest metodą tradycyjną (szampańską), polegającą na drugiej fermentacji wina (tej, w której powstają bąbelki) w butelce, w której wino jest sprzedawane, głównie ze szczepów Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Meunieur. Najlepsze parcele Szampanii oznaczone są jako Grand Cru – warto szukać takich win.

 

Pierwsze zetknięcie z Champagne bywa często bolesnym zdarzeniem dla niedoświadczonych winomanów. Kojarząc Szampana z ekskluzywnymi bankietami, z kieliszkami z truskawką w środku, wydając tyle pieniędzy (w przypadku Champagne cena nigdy nie jest niska), spodziewają się eksplozji smaku i aromatu. Tymczasem, wybierając zwłaszcza butelkę Champagne Brut albo Champagne Brut Zero, dostajemy trunek często ascetyczny, o wysokiej kwasowości, oszczędnych owocowych aromatach, nutach drożdżowych, tostów, brioszki.

Są to oczywiście wina zwykle wspaniale złożone, kompleksowe, uwielbiane przez ogromną rzeszę fanów wina, jednak w pierwszym kontakcie mogą dla wielu, zwłaszcza mniej doświadczonych, okazać się nieprzystępne w odbiorze. Na pierwsze spotkanie z Szampanem dobrze jest wybrać wersję nieco słodszą, np. Champagne Demi Sec.

Prosecco

Jeśli Champagne jest królem winnej kultury wysokiej, to Prosecco dominuje w popkulturze. Powiedzieć, że Prosecco jest modne, to nic nie powiedzieć. To wino odmieniane przez wszystkie przypadki, pite na salonach, w barach, na łąkach, na biforach, afterach, solo, do śniadania i do kolacji. Pite przez młodzież i seniorów. Przez kompletnych amatorów i koneserów.

Prosecco to wino musujące produkowane w północnych Włoszech w apelacji DOC Prosecco (a także DOCG), z aromatycznych winogron szczepu Glera. Aspektem stanowiącym o najważniejszych różnicach pomiędzy Prosecco a Champagne, jest sposób produkcji. Prosecco nie fermentuje po raz drugi w butelkach, lecz w szczelnie zamkniętych, stalowych zbiornikach (metoda Charmata). Jest to tańsza, szybsza i według powszechnej opinii, mniej szlachetna metoda, która pozwala jednak zachować winu świeże, owocowe aromaty za które właśnie uwielbiamy Prosecco. 

 

Cena Prosecco

W przypadku Prosecco, cena jest ważnym powodem jego popularności – jest zwykle dużo tańsze od Szampana. Najtańsze Prosecco w dyskoncie znajdziemy nawet poniżej 20zł, są to jednak zwykle anonimowe wina, użyteczne głównie w koktajlach. Podstawowe Prosecco DOC od dobrego producenta, reprezentujące charakterystyczne cechy stylu dostaniemy jednak już za 30-50zł.

 

Kupując butelkę Prosecco zwróćcie uwagę, czy wybieracie Prosecco Spumante (bardziej musujące) czy Prosecco Frizzante (mniej musujące), a także na zawartość cukru – oznaczenia są podchwytliwe -> szczegóły oraz dodatkowe informacje o Prosecco.

Cava

Zamawiając „kawę” w restauracji upewnijmy się, że kelner dobrze zrozumiał nasze intencje – fonetycznie taką samą nazwę nosi zarówno czarny, kofeinowy napój, jak i najbardziej znane hiszpańskie wino musujące.

Cava produkowana jest w Hiszpanii, zwykle ze szczepów Macabeo, Xarel-lo i Parellada, metodą tradycyjną – wtórnej fermentacji w butelce (czyli taką samą, jak Szampan). Mimo, że DO Cava jest apelacją bez przypisanego miejsca produkcji win (Cava może pochodzić z różnych hiszpańskich regionów), to większość powstaje w Katalonii.

 

cava_masxarot

Cena Cava

Dobrej klasy Cava potrafi być jakością i charakterem podobna do Champagne. Tak jak i on, zwłaszcza w wersjach Reserva lub Gran Reserva, może być wspaniale złożona i kompleksowa, z wyraźnymi nutami tostów, orzechów, miodu, dymu. Warto szukać win z tymi oznaczeniami – świadczą one o dłuższym dojrzewaniu wina przed wypuszczeniem na rynek. Co ważne, w przypadku Cavy, cena zwykle nie rujnuje domowego budżetu – butelkę nawet wysokiej klasy wina typu Gran Reserva od dobrego producenta możemy dostać poniżej 90 zł, a przyzwoitą, podstawową Cava za mniej niż 60 zł. 

 

Inne wina musujące

Istnieje mnóstwo rodzajów win musujących, produkowanych w przeróżnych miejscach, stylach, klasach cenowych i jakościowych. Te najprostsze uzyskuje się poprzez saturację wina spokojnego, czyli zwyczajnego wtłoczenia CO2. Zwykle są to trunki niewarte naszego zainteresowania, choć zdarzają się chlubne wyjątki.

Dobrą alternatywą dla Champagne mogą być wina Crémant, czyli francuskie wina tworzone metodą tradycyjną w regionach innych niż Szampania – prezentują zwykle bardzo dobrą relację ceny do jakości.

Natomiast Włochy to nie tylko Prosecco – jeśli chcecie spróbować wina musującego na czerwono, zainteresujcie się Lambrusco. 

W Hiszpanii Cava dominuje produkcję win musujących, jednak wytrawni poszukiwacze mogą natrafić na pojedyncze perełki, jak np. musujące Albarino z Galicji.

cava

Brut Nature czy Demi Sec? Metoda tradycyjna czy Charmata? Białe, różowe czy czerwone? Joven czy Gran Reserva? Rodzime czy importowane? Tak wiele pytań, tak mało odpowiedzi… Póki co – pijcie, odkrywajcie, cieszcie się różnorodnym światem win musujących.

Zapytaj o produkt