Zumaya, Avelino Vegas, Tempranillo, Kastylia Leon, Hiszpania, wino czerwone
BLACK FRIDAY
Producent: Avelino Vegas Group, Hiszpania
- Kolor
- Czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Rodzaj:
- Na prezent
- Szczep:
- tempranillo
- Kraj pochodzenia:
- Hiszpania
- Styl wina:
- Eleganckie, Zbalansowane
- Możliwość starzenia
- pić teraz lub do 2 lat
- Ekologiczność
- zrównoważone rolnictwo
- Region apelacja
- DO Ribera del Duero
- Region geograficzny
- Kastylia Leon
dla zalogowanych
Cena: 80.99 zł brutto
- Kurier 25.00 zł brutto
- Dostawa na terenie Warszawy tego samego dnia 25.00 zł brutto
- Dostawa na konkretny termin 37.00 zł brutto
- Odbiór osobisty lub przez upoważniony podmiot w wine barze Republiki Wina (ul. Ks. Skorupki 5) 0.00 zł brutto
- Odbiór osobisty lub przez upoważniony podmiot w sklepie stacjonarnym przy ul. Ochockiej 1a 0.00 zł brutto
Zumaya, Avelino Vegas, Tempranillo, Kastylia Leon, Hiszpania, wino czerwone
Szczep: tempranillo
Słodycz
Kwasowość
Taniny
#eleganckie #zbalansowane
Eleganckie i zbalansowane czerwone hiszpańskie wino. Idealny przykład Ribera del Duero w nowoczesnym, przyjaznym wydaniu. Tworzone z winogron pochodzących z 25 letnich krzewów, uprawianych metodą zrównoważonego rolnictwa. Beczkowane 3 miesiące. Wino jest miękkie i owocowe z aromatami czerwonych porzeczek i owoców leśnych, lekkie aromaty świeżego tytoniu i liści. Szczególnie polecamy jako towarzysz makaronów, pizzy i tapasów.
Producent - Czyli kto mnie zrobił?
Avelino Vegas Group, Hiszpania
POZNAJ PRODUCENTAKod producenta: W-AX-c-3
Średnia ocena: 5, liczba ocen: 1
-
Ocena:Idealne na wieczór. Niezobowiązujące, przyjemne w owocu. Sprawdzi się jako wino do serów i wędlin, ale także bardziej wyszukanych dań z czerwonych mięs, lub grillowanych warzyw. (Łukasz, 09.12.2021)
Opinia niezweryfikowana zakupem
Twoja opinia
aby wystawić opinię.
Czyli o czerwonym obliczu wina Hiszpanii.
Jeśli do dziś zdarza Wam się miło wspominać świetne, lekkie, czerwone vino de la casa pite nad basenem na Majorce, a także butelkę tej intensywnej, pachnącej wanilią Riojy, podanej w eleganckiej, hotelowej restauracji, to jest duża szansa, że tęskno wzdychacie do bohatera naszego dzisiejszego artykułu. Tempranillo to najpopularniejsze czerwone winogrono Półwyspu Iberyjskiego, obecne w winach z wielu regionów, półek cenowych i stylistycznych. Serwowane w najlepszych restauracjach, ale też beztrosko mieszane z Coca Colą przez hiszpańską młodzież. Poznajmy je bliżej.
Mimo, że prawdopodobnie przywędrowało z Burgundii, to Hiszpania jest prawdziwym domem dla tempranillo – podczas, gdy we Francji prawie go się nie uprawia, to w Hiszpanii zajmuje pierwsze miejsce wśród czerwonych szczepów, zajmując ok. 20% wszystkich upraw. Nazwa nawiązuje do słowa „temprano”, czyli „wczesny” – tempranillo szybko dojrzewa.
Tempranillo nie jest może śmiałym podróżnikiem, choć kilka wycieczek zaliczyło. W wielkości upraw dominuje oczywiście Hiszpania – sadzi się je w wielu regionach, różnie przy tym je nazywając. W Rioja to tempranillo (czytaj: tempranijo), w Ribera del Duero tinta del pais / tinta fina, w Katalonii – ulle de llebre, w Toro – tinta de toro. W regionie La Mancha tempranillo to natomiast cencibel.
Poza Hiszpanią najważniejszym miejscem upraw aragonez / tinta roriz, bo tak tutaj jest nazywane tempranillo, jest Portugalia. Jest ważnym składnikiem Porto – słynnego portugalskiego wina wzmacnianego.
W Nowym Świecie najwięcej znajdziemy go w Argentynie, ale także w Kalifornii, Australii czy Chile. Jednoodmianowe tempranillo spoza Półwyspu Iberyjskiego są ciągle jednak rzadkością na naszym rynku.
Smak Tempranillo
Truskawka, malina, wiśnia, czasem śliwka i czarna porzeczka – to aromaty młodego tempranillo. Do tego zwykle stonowana kwasowość i łagodne taniny. Im dłużej wino dojrzewa w beczce, a ile dokładnie, to możemy wyczytać z etykiety, zwłaszcza Riojy, tym więcej pojawia się nut wanilii, kawy i czekolady. Wina typu crianza, jak Vallobera Tempranillo Rioja Crianza prezentują zwykle doskonałą harmonię między aromatami owoców, a dojrzewania w beczce. Bardzo dojrzałe, długo leżakowane, zarówno w beczkach, jak i butelkach tempranillo potrafią być niezwykle złożone, z nutami balsamicznymi, cedru, tytoniu, suszonych owoców. Dobrej klasy Rioja Reserva czy Gran Reserva to wina długowieczne – warto zaopatrzyć piwniczkę w kilka butelek i obserwować ich ewolucję na przestrzeni lat.
Hiszpania po burgundzku
Maceracja węglowa, mówi to Panu coś?
Bo Hiszpanom tak. Ta metoda winifikacji, najbardziej znana ze słynnego Beaujolais Nouveau, polegająca, na fermentacji wewnątrz całych, nieuszkodzonych gron, w środowisku beztlenowym. Wszystko to po to, by uzyskać wina o dość niskiej kwasowości, oraz intensywnym bukiecie czerwonych owoców, czasem z nutami banana i gumy balonowej. Tak właśnie smakuje pite w trzeci czwartek listopada Beaujolais, ale też niektóry młode Riojy.
Neleman Tempranillo
Dobra wiadomość dla dbających o zdrowie zarówno swoje, jak i Matki Ziemi – co raz więcej hiszpańskich winnic, także tych uprawiających tempranillo, ma już certyfikaty uprawy ekologicznej. Co ważne, wina te często nie są wcale droższe od win produkowanych metodami konwencjonalnymi. Bodegas Neleman Tempranillo 2019 to przykład takiego wina – organiczne i wegańskie wino ekologiczne, gdzie do tempranillo producent dodaje jeszcze szczep monastrell. A mówiąc o pieniądzach…
Wino tempranillo – cena
Tempranillo znajdziemy we wszystkich półkach cenowych. W dyskontach i supermarketach, przemysłowe tempranillo możemy znaleźć już za kilkanaście złotych za butelkę – są to jednak wina anonimowe, użyteczne głównie w sangrii i calimocho (wspomniany we wstępie mix wina z colą). Na szczęście, porządna butelka tempranillo nie zrujnuje naszego portfela – Rioję czy Riberę del Duero, pokazującą nam charakter szczepu i regionu, kupimy za około 50zł. Długo leżakowana Rioja, z potencjałem dojrzewania, to koszy ok 100zł. Wybitne butelki tempranillo to nieco większy wydatek, ale i tak zwykle nieporównywalnie niższy, niż butelek np. francuskich. Tr3smano z Ribera del Duero, docenione przez najważniejszych krytyków winiarskich świata, kosztuje 245 zł.
Tempranillo – rozgrzeje, przypomni wakacje, a, na co jest duża szansa, być może zachwyci. Bo ma do tego potencjał. Salud!
Wino hiszpańskie to jedno z najczęściej, pod kątem pochodzenia, kupowanych win w Polsce. Trudno się dziwić – to znane i lubiane butelki, dostępne w zasadzie w każdej półce cenowej. Skąd się bierze? Dlaczego mając do wyboru wina z przeróżnych krajów, serce mocniej zabije nam akurat do butelki ze słonecznego Półwyspu Iberyjskiego?
Powodów jest kilka.
Hiszpańskie wino jest proste do ogarnięcia!
Szczególnie bezproblemowe jest czerwone wino hiszpańskie. Łapiąc losową butelkę wina może czekać nas zdziwienie, że winiarz nie raczył podać na etykiecie niczego, poza nazwą wioski, z którego owe wino pochodzi. U Hiszpanów macie duże szanse, że na etykiecie, poza standardowymi informacjami, jak rocznik, miejsce pochodzenia, producent, dostaniemy też precyzyjne informacje o użytych szczepach winogron (i to z procentowym udziałem), długości beczkowania (a nawet o typie użytych beczek) i czasie spędzonym w butelce przed opuszczeniem piwnic winiarni. Musicie zaznajomić się tylko z podstawowym „kodem” używanym przez hiszpańskich winiarzy – jeśli słowa „Crianza”, „Reserva” czy „Vino de Pago” brzmią dla was jak nazwiska piłkarzy Primera Division, zajrzyjcie do artykułu Jak czytać etykiety Rioja?
Znacie to rozczarowanie, gdy, wybierając przykładowo rieslinga, mając nadzieję na odświeżającą dawkę kwasowości aperitifu na balkonowym przyjęciu, okazało się, że kupiliście słodką landrynkę, dobrą co najwyżej do sernika, którego z resztą nie macie? Wino hiszpańskie raczej nam takiej niespodzianki nie przysporzy – zdecydowanie większość butelek jest opisana również pod kątem zawartości cukru. Wystarczy zapamiętać kilka oznaczeń. I tak:
- Hiszpańskie wino słodkie to vino dulce. Dla fanów słodyczy Hiszpania oferuje m.in. takie wina jak np. słodkie moscatele np. z Valencii czy też słynne na cały świat, likierowo wręcz słodkie Sherry.
- Hiszpańskie wino półsłodkie to vino semi dulce. Są to często niedrogie, soczyście owocowe wina z przewagą słodyczy nad kwasowością.
- Hiszpańskie wino półwytrawne to vino semi seco. Jak wyżej, z tym, że wina te słodyczy zawierają zwykle mniej, mają już bardziej zarysowaną kwasowość, bywają bardziej użyteczne gastronomiczne.
- Hiszpańskie wino wytrawne to vino seco. Wielkie wina hiszpańskie wytrawne (zwłaszcza Rioja, Ribera del Duero czy Prioratu) są uznawane za jedne z najlepszych na świecie.
Najpopularniejsze wina hiszpańskie
Stereotyp, że wino hiszpańskie czerwone wytrawne, to wino nieco przyciężkie, solidnie potraktowane dębową beczką, odchodzi powoli do lamusa. Naturalnie, Hiszpanie cały czas robią wielkie wina w takim stylu, jedne z najlepszych na świecie, ale świat hiszpańskich czerwieni ma wiele więcej do zaoferowania. Hiszpańska klasyka, jak Rioja i Ribera del Duero. Nowoczesna, nieco „francuska” Katalonia. Zwiewne, lżejsze, chłodniejsze wina z Galicji. Rozgrzana, upalna Murcja – jest w czym wybierać w tej kategorii. Najpopularniejsze szczepy winogron czerwonego wina hiszpańskiego to:
- Tempranillo – najczęściej uprawiany czerwony szczep Hiszpanii, głównie w północnej i środkowej części kraju. To właśnie na nim bazują najsłynniejsze wina z Riojy i Ribery del Duero. Jak smakuje klasyczne tempranillo z Ribery del Duero? Spróbuj wina Zumaya
- Garnacha – międzynarodowy szczep (znany także jako grenache czy cannonau), uprawiany z największym powodzeniem w Aragonii oraz Katalonii. Daje dobrze zbudowane wina o umiarkowanej kwasowości. Jak smakuje solidnie zbudowana garnacha z Aragonii? Spróbuj Prados Coleccion
- Mencia – przebojem wchodzący do winiarskiej ekstraklasy szczep uprawiany w hiszpańskiej Galicji. Daje wina lżejsze, bardziej zwiewne, eleganckie. Jak smakuje mencia z apelacji DO Ribeira Sacra? Spróbuj Val Do Sosego
Białe wina hiszpańskie to również podróż przez różnorodne style – klasyczne, beczkowane Riojy, świeże Verdejo z Ruedy, morskie, orzeźwiające wina z Galicji nad Atlantykiem to tylko kilka z wielu propozycji. Najpopularniejsze szczepy wśród białego wina w Hiszpanii to:
- Verdejo – tzw. hiszpańska odpowiedź na Sauvignon Blanc. Daje lekkie i rześkie, aromatyczne wina.
Jak smakuje ekologiczne verdejo? Spróbuj Verdejo Ecológico
- Albariño – wschodząca gwiazda białej Hiszpanii, szczep uprawiany głównie w Galicji, gdzie daje wina świeże, aromatyczne, z wyraźnym wpływem sąsiedztwa Atlantyku. Jak smakuje klasyczne galicyjskie albarino? Spróbuj Val do Sosego
- Viura – zwana także macabeo. Uprawiany w większości regionów kraju, jednak najlepsze rezulataty daje w Rioja (słynne białe, beczkowane Riojy), Aragonii i Navarze.
Hiszpania to także królestwo wspaniałych win musujących produkowanych metodą tradycyjną (szampańską) – Cava, a także słynnych na cały świat win wzmacnianych Sherry. W naszej ofercie znajdziesz również wiele musujących win hiszpańskich.
Jak smakuje klasyczna hiszpańska Cava Reserva? Spróbuj Mas Xarot Reserva
Wina hiszpańskie są słoneczne, ciepłe i smaczne!
Niech ten tytuł nie kłóci Wam się z poprzednim akapitem o różnorodności win hiszpańskich. Mowa tu bowiem o dwóch zupełnie różnych podejściach winiarzy do produkcji wina.
Hiszpania jest krajem o największej na świecie powierzchni upraw winorośli na świecie. Naturalnie, znaczna część tych upraw przeznaczana jest na produkcję win stołowych, regionalnych, ogólnie rzecz biorąc win tanich. Ale jest coś w tym, że wybierając niedrogą, marketową butelkę, jest większa szansa, zwłaszcza będąc początkującym odbiorcą, że zasmakuje nam ono bardziej niż sąsiednia butelka. W regionach produkujących duże ilości przystępnego cenowo wina, np. Kastylia La Mancha, panuje ciepły, kontynentalny klimat, co pomaga dojrzewać winogronom, a same wina są często pełniejsze, bardziej owocowe, łagodniejsze od innych, dlatego właśnie wino hiszpańskie półsłodkie czy półwytrawne to często nasz pierwszy krok na drodze do wielkich hiszpańskich, wytrawnych win czerwonych.
¡Hasta luego, amigos!
Autor: Iwo Świerblewski
Hiszpania
Jeśli zapytacie swoich znajomych, z jakiego kraju wina najchętniej wybierają, zapewne często usłyszycie odpowiedź – z Hiszpanii. Trudno się dziwić – hiszpańskie butelki to nasi dobrze znani, codzienni „amigos”, dostępni w zasadzie w każdej półce cenowej, wina przyjazne, soczyste, w których aż czuć ciepło iberyjskiego słońca.
Hiszpania jest krajem o czytelnym i precyzyjnym systemie oznaczania typów swych win, regionów i apelacji – jego szczegóły możecie poznać w naszym artykule Jak czytać etykiety – cz. 1. – Rioja. Często słyszy się też o hiszpańskim stylu wina, mając na myśli wina solidnie potraktowane dębową beczką. Nieżyczliwi mogą wręcz stwierdzić, że winiarska Hiszpania jest… nudna. Czy mają rację?
Nic bardziej mylnego.
Hiszpania to bogactwo różnorodności smaków, stylów, endemicznych szczepów winogron, gleb, filozofii, historii i ludzi. To spotkanie tradycji z nowoczesnością. Producentów z wielopokoleniowymi tradycjami z awangardowymi modernistami. Winna eksploracja Hiszpanii może nam zająć długie godziny przy lekturze i kieliszku, my dziś chcemy Was zabrać w przyspieszoną podróż po najważniejszych hiszpańskich regionach winiarskich. W podróż przez trzy twarze Hiszpanii.
Część pierwsza - Rioja czerwona:
D.O.Ca Rioja – kiedy myślę o winie z Hiszpanii, pierwsze co staje przed oczami, to Rioja. Nazwa-symbol, ikona hiszpańskiego winiarstwa, najbardziej znana apelacja Hiszpanii, jeden z najbardziej znanych regionów winiarskich świata. Jedna z dwóch apelacji noszących prestiżowy tytuł Denominacion de Origen Calificada. Rządzi tu Tempranillo, z 81%-owym udziałem we wszystkich nasadzeniach winogron apelacji, oraz dębowa beczka, której użycie skrupulatnie opisywane jest na etykietach, ubrane w takie słowa jak Joven, Crianza czy Reserva (więcej w artykule).
D.O.Ca Rioja leży w północnej Hiszpanii, wzdłuż rzeki Ebro, na pograniczu prowincji La Rioja i Navarra i dzieli się na 3 strefy – Rioja Alta, Rioja Alavesa i Rioja Oriental. Od 2019r stosuję się tu również klasyfikację win pod kątem miejsca pochodzenia, w której możemy wyróżnić:
DOCa Rioja – winogrona mogą pochodzić z całej apelacji
DOCa Rioja Vino de la Zona – winogrona pochodzą z określonej strefy (Alta, Alavesa, Oriental)
DOCa Rioja Vino del Muncipio – winogrona pochodzą z pojedynczej gminy
DOCa Rioja Vinedo Singular – winogrona pochodzą z pojedynczej, wyjątkowej parceli, a także spełniają szereg dodatkowych wymagań (odpowiedni wiek krzewów, wydajność z hektara, ręczne zbiory etc.)
Jak smakuje Rioja?
Młoda Rioja to wina świeże, soczyste, o umiarkowanym poziomie kwasowości i tanin, z wyraźną nutą wiśni i jagód. Wśród Rioj Joven (młodych) warto zwrócić uwagę na wina przechodzące dobrze znaną fanom Beaujolais macerację węglową – wina te są jeszcze bardziej owocowe, jeszcze łagodniejsze.
Dojrzała Rioja, solidnie potraktowana zarówno dębową beczką, jak i czasem spędzonym w butelce, to harmonia aromatów przetworzonych owoców, wanilii, kawy, czekolady, skóry, przypraw… Ich proporcja zależy od długości starzenia i stylu producenta. Możemy tu znaleźć zarówno mocno dębowe, waniliowe Crianzy, jak i eleganckie, nowoczesne Reservy, które mimo długiego dojrzewania zachowują wyraźną owocowość, jak Reserva z winnicy Vallobera.
Mimo, że najbardziej znane, najwybitniejsze Riojy to wina czerwone, znajdziemy tu również znakomite wina białe – głównie ze szczepu Viura, często dojrzewające w dębowych beczkach i butelkach – potrafią być to genialne wina, pełne aromatów miodu, masła i dojrzałych cytrusów.
Ribera del Duero.
Ribera del Duero to szeroka na ponad 100km apelacja, leżąca wzdłuż rzeki Duero, na południowy zachód od Riojy. Zimy są tu surowe, a lata upalne, co nie pozostaje bez wpływu na charakter winogron Tinta del Pais. Bo jeśli Rioję nazwaliśmy „Królestwem Tempranillo”, to jak nazwać Riberę, która dopiero od kilku miesięcy dopuszcza w ogóle produkcję win białych, a Tinta del Pais (jak zwą tu Tempranillo) stanowi tu ponad 90% upraw, a czerwone wino DO Ribera del Duero musi zawierać go co najmniej 75%?
Aż do lat 80-tych XXw. Ribera del Duero pozostawała w cieniu winnego świata, mimo działalności na swym terenie znakomitej bodegi, obecnie jednej z najbardziej rozpoznawalnych winnic świata - Vega Sicilia. Przełom nadszedł dopiero, gdy Alejandro Fernandez, przedsiębiorca z gminy Pesquera, rozpoczął produkcję wysokiej jakości win z lokalnej odmiany Tempranillo, a w 1982 r. przyczynił się do przyznania Riberze del Duero statusu Denominacion de Origen.
Jak smakuje Ribera del Duero?
Dzięki klimatowi regionu – surowym zimom i gorącym latom – winogrona mają grubszą skórkę od winogron np. z Riojy, więcej tanin, żywszą kwasowość, a także najlepsze egzemplarze cechują się doskonałą koncentracją owocu i ogromnym potencjałem starzenia. Winiarze hojnie często traktują je dębową beczką, choć obecnie co raz częściej nowoczesne bodegi chcą odchodzić od stereotypu „gęstej i potężnej” Ribery, wypuszczając wina bardziej finezyjne, eleganckie i owocowe, gdzie beczka jest tylko przyprawą, a nie bohaterem pierwszoplanowym. Takim winem jest Zumaya od Bodega. Finca el Carpio.
Katalonia
źródło: www.winefolly.com
Katalonia w ostatnich latach to nazwa, która elektryzuje fanów wina. Gdy zaznajomią się już z gęstymi, eleganckimi, długowiecznymi Riojami i Riberami del Duero, ich oczy często zaczynają się zwracać właśnie ku północno-wschodniemu krańcowi Hiszpanii. Tutaj bowiem filozofia wina jest nieco odmienna.
Katalonia kulturowo leży gdzieś pomiędzy Hiszpanią i Francją, i nie inaczej jest z winem. Mówi się, że ich styl bliższy jest południowej Francji niż Hiszpanii, a i struktura nasadzeń winogron za tym przemawia – Tempranillo ma tu małe znaczenie, rządzi Garnacha, Carinyena, a także klasyczne odmiany francuskie – Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah. Winiarze, zamiast amerykańskie, częściej wybierają beczki, a jakże! Francuskie. Nie są one z resztą tak hojnie używane, a nazewnictwa Crianza/Reserva/Gran Reserva stosuje się rzadko.
Wybierając czerwone wino z Katalonii, warto zwrócić uwagę na dwa wyjątkowe regiony Katalonii:
Priorat i Montsant.
Górzysty Priorat, ze swym wyjątkowym mikroklimatem i słynną glebą licorella, jest drugą, oprócz Rioju, Denominacion de Origen Calificada w Hiszpanii. Odkryty na nowo pod koniec lat 80-tych przez grupę zapaleńców ze słynnym Rene Barbierem (twórcą słynnego Clos Mogador) na czele, odpłacił się z nawiązką odważnym winiarzom, którzy w tym, co odstraszało innych – niskim plonom ze starych krzewów posadzonych na trudnej glebie - zauważyli swoją szansę. Najlepsze wina z Prioratu są niesamowicie skoncentrowane, ale przy tym eleganckie i finezyjne, nietracące świeżości owocu, często z nutami mineralnymi.
Montsant, położony niżej na gliniastych i wapiennych glebach, otacza go niby pierścieniem. Wina z Montsant są podobne do tych z Prioratu, zwykle nie tak skoncentrowane, ale dobrze oddające filozofię katalońskiego za rozsądniejszą cenę.
Galicja
Galicja to region stosunkowo świeżo poznany przez światowych miłośników wina – do lat 80tych XX wieku produkowano je głównie na potrzeby lokalnej konsumpcji. A już czerwone wina galicyjskie, to prawdziwa awangarda w zasadzie po dziś dzień. Jeśli szukamy więc czerwonej Hiszpanii „inaczej”, nasze myśli kierują się właśnie do północno-zachodniego krańca kraju, a zwłaszcza do apelacji DO Ribeiro.
Ribeiro to, wg magazynu Wine Advocate, to region o najbardziej obiecującej przyszłości ze względu na potencjał winnic i różnorodność endemicznych odmian winorośli. A tych uprawia się tu sporo – Souson, Brancellao, Ferrol, Mencia – to nie są nazwy, które spotkamy na pierwszej z brzegu butelce hiszpańskiego wina. Jeśli dodamy do tego wilgotny, atlantycki klimat, oraz średnią temperaturę najgorętszego lipca porównywalną ze średnią roczną temperaturą południa Hiszpanii, możemy spodziewać się wina zgoła innego od klasycznej hiszpańskiej Crianzy. Aby dobrze zrozumieć różnicę klimatu, terroir i charakterystyki szczepów między Ribeiro a środkową Hiszpanią, warto spróbować beczkowany 12 miesięcy kupaż lokalnych odmian winogron Abadia de Gomariz.
Zapraszamy Was do dalszej eksploracji winnej Hiszpanii:
Autor: Iwo Świerblewski