Dodano produkt do koszyka

BESTSELLER

Zumaya, Avelino Vegas Group, Tempranillo, Kastylia Leon, Hiszpania, wino czerwone

Zumaya, Avelino Vegas Group, Tempranillo, Kastylia Leon, Hiszpania, wino czerwone

Producent: Avelino Vegas Group, Hiszpania

Cechy produktu
Podstawowe informacje
  • Kolor
  • Czerwone
  •  
  • Smak
  • Wytrawne
  •  
  • Rodzaj:
  • Na prezent
  •  
  • Szczep:
  • tempranillo
  •  
  • Kraj pochodzenia:
  • Hiszpania
  •  
  • Styl wina:
  • Eleganckie, Zbalansowane
  •  
  • Możliwość starzenia
  • pić teraz lub do 2 lat
  •  
  • Ekologiczność
  • zrównoważone rolnictwo
  •  
  • Region apelacja
  • DO Ribera del Duero
  •  
  • Region geograficzny
  • Kastylia Leon
  •  
  • Rocznik
  • 2017
  •  

Cena: 49.90 brutto

Koszty dostawy:
  • Kurier 20.00 zł brutto
  • Dostawa na terenie Warszawy tego samego dnia 20.00 zł brutto
  • Dostawa na konkretny termin 37.00 zł brutto
  • Odbiór osobisty lub przez upoważniony podmiot, Ochocka 1A, Warszawa, pon.-pt. 10:00-17:00 0.00 zł brutto
  • Od 150zł dostawa 10zł
  • Od 300zł dostawa 0zł
Dostępność:
Opis produktu
Zumaya, Avelino Vegas Group, Tempranillo, Kastylia Leon, Hiszpania, wino czerwone

Zumaya, Avelino Vegas Group, Tempranillo, Kastylia Leon, Hiszpania, wino czerwone

Szczep: tempranillo

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Słodycz

Kwasowość

Taniny

 
 
 
 
 
 
 
 
 

#eleganckie #zbalansowane

Eleganckie i zbalansowane czerwone hiszpańskie wino. Idealny przykład Ribera del Duero w nowoczesnym, przyjaznym wydaniu. Tworzone z winogron pochodzących z 25 letnich krzewów, uprawianych metodą zrównoważonego rolnictwa. Beczkowane 3 miesiące. Wino jest miękkie i owocowe z aromatami czerwonych porzeczek i owoców leśnych, lekkie aromaty świeżego tytoniu i liści. Szczególnie polecamy jako towarzysz makaronów, pizzy i tapasów.

Producent - Czyli kto mnie zrobił?

Avelino Vegas Group, Hiszpania

Avelino Vegas Group, Hiszpania

POZNAJ PRODUCENTA
Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

Ocena:
  • Wszystkie pola są wymagane
¡Olé! Tempranillo!

Czyli o czerwonym obliczu wina Hiszpanii.

 

Jeśli do dziś zdarza Wam się miło wspominać świetne, lekkie, czerwone vino de la casa pite nad basenem na Majorce, a także butelkę tej intensywnej, pachnącej wanilią Riojy, podanej w eleganckiej, hotelowej restauracji, to jest duża szansa, że tęskno wzdychacie do bohatera naszego dzisiejszego artykułu. Tempranillo to najpopularniejsze czerwone winogrono Półwyspu Iberyjskiego, obecne w winach z wielu regionów, półek cenowych i stylistycznych. Serwowane w najlepszych restauracjach, ale też beztrosko mieszane z Coca Colą przez hiszpańską młodzież. Poznajmy je bliżej.

 

Mimo, że prawdopodobnie przywędrowało z Burgundii, to Hiszpania jest prawdziwym domem dla tempranillo – podczas, gdy we Francji prawie go się nie uprawia, to w Hiszpanii zajmuje pierwsze miejsce wśród czerwonych szczepów, zajmując ok. 20% wszystkich upraw. Nazwa nawiązuje do słowa „temprano”, czyli „wczesny” – tempranillo szybko dojrzewa.

 

Tempranillo nie jest może śmiałym podróżnikiem, choć kilka wycieczek zaliczyło. W wielkości upraw dominuje oczywiście Hiszpania – sadzi się je w wielu regionach, różnie przy tym je nazywając. W Rioja to tempranillo (czytaj: tempranijo), w Ribera del Duero tinta del pais / tinta fina, w Katalonii – ulle de llebre, w Toro – tinta de toro. W regionie La Mancha tempranillo to natomiast cencibel.

 

Poza Hiszpanią najważniejszym miejscem upraw aragonez / tinta roriz, bo tak tutaj jest nazywane tempranillo, jest Portugalia. Jest ważnym składnikiem Porto – słynnego portugalskiego wina wzmacnianego.

 

W Nowym Świecie najwięcej znajdziemy go w Argentynie, ale także w Kalifornii, Australii czy Chile. Jednoodmianowe tempranillo spoza Półwyspu Iberyjskiego są ciągle jednak rzadkością na naszym rynku.

 

Smak Tempranillo

 

Truskawka, malina, wiśnia, czasem śliwka i czarna porzeczka – to aromaty młodego tempranillo. Do tego zwykle stonowana kwasowość i łagodne taniny. Im dłużej wino dojrzewa w beczce, a ile dokładnie, to możemy wyczytać z etykiety, zwłaszcza Riojy, tym więcej pojawia się nut wanilii, kawy i czekolady. Wina typu crianza, jak Vallobera Tempranillo Rioja Crianza prezentują zwykle doskonałą harmonię między aromatami owoców, a dojrzewania w beczce. Bardzo dojrzałe, długo leżakowane, zarówno w beczkach, jak i butelkach tempranillo potrafią być niezwykle złożone, z nutami balsamicznymi, cedru, tytoniu, suszonych owoców. Dobrej klasy Rioja Reserva czy Gran Reserva to wina długowieczne – warto zaopatrzyć piwniczkę w kilka butelek i obserwować ich ewolucję na przestrzeni lat.



Hiszpania po burgundzku

 

Maceracja węglowa, mówi to Panu coś?

Bo Hiszpanom tak. Ta metoda winifikacji, najbardziej znana ze słynnego Beaujolais Nouveau, polegająca, na fermentacji wewnątrz całych, nieuszkodzonych gron, w środowisku beztlenowym. Wszystko to po to, by uzyskać wina o dość niskiej kwasowości, oraz intensywnym bukiecie czerwonych owoców, czasem z nutami banana i gumy balonowej. Tak właśnie smakuje pite w trzeci czwartek listopada Beaujolais, ale też niektóry młode Riojy.

 

Neleman Tempranillo

Dobra wiadomość dla dbających o zdrowie zarówno swoje, jak i Matki Ziemi – co raz więcej hiszpańskich winnic, także tych uprawiających tempranillo, ma już certyfikaty uprawy ekologicznej. Co ważne, wina te często nie są wcale droższe od win produkowanych metodami konwencjonalnymi. Bodegas Neleman Tempranillo 2019 to przykład takiego wina – organiczne i wegańskie wino ekologiczne, gdzie do tempranillo producent dodaje jeszcze szczep monastrell. A mówiąc o pieniądzach…

 

Wino tempranillo – cena

Tempranillo znajdziemy we wszystkich półkach cenowych. W dyskontach i supermarketach, przemysłowe tempranillo możemy znaleźć już za kilkanaście złotych za butelkę – są to jednak wina anonimowe, użyteczne głównie w sangrii i calimocho (wspomniany we wstępie mix wina z colą). Na szczęście, porządna butelka tempranillo nie zrujnuje naszego portfela – Rioję czy Riberę del Duero, pokazującą nam charakter szczepu i regionu, kupimy za około 50zł. Długo leżakowana Rioja, z potencjałem dojrzewania, to koszy ok 100zł. Wybitne butelki tempranillo to nieco większy wydatek, ale i tak zwykle nieporównywalnie niższy, niż butelek np. francuskich. Tr3smano z Ribera del Duero, docenione przez najważniejszych krytyków winiarskich świata, kosztuje 245 zł.

 

Tempranillo – rozgrzeje, przypomni wakacje, a, na co jest duża szansa, być może zachwyci. Bo ma do tego potencjał. Salud!

¡Viva España! - Wina czerwone

Hiszpania 

Jeśli zapytacie swoich znajomych, z jakiego kraju wina najchętniej wybierają, zapewne często usłyszycie odpowiedź – z Hiszpanii. Trudno się dziwić – hiszpańskie butelki to nasi dobrze znani, codzienni „amigos”, dostępni w zasadzie w każdej półce cenowej, wina przyjazne, soczyste, w których aż czuć ciepło iberyjskiego słońca.  

Hiszpania jest krajem o czytelnym i precyzyjnym systemie oznaczania typów swych win, regionów i apelacji – jego szczegóły możecie poznać w naszym artykule Jak czytać etykiety – cz. 1. – RiojaCzęsto słyszy się też o hiszpańskim stylu wina, mając na myśli wina solidnie potraktowane dębową beczką. Nieżyczliwi mogą wręcz stwierdzić, że winiarska Hiszpania jest… nudna. Czy mają rację? 

Nic bardziej mylnego. 
 

Hiszpania to bogactwo różnorodności smaków, stylów, endemicznych szczepów winogron, gleb, filozofii, historii i ludzi. To spotkanie tradycji z nowoczesnością. Producentów z wielopokoleniowymi tradycjami z awangardowymi modernistami. Winna eksploracja Hiszpanii może nam zająć długie godziny przy lekturze i kieliszku, my dziś chcemy Was zabrać w przyspieszoną podróż po najważniejszych hiszpańskich regionach winiarskich.W podróż przez trzy twarze Hiszpanii. 

Część pierwsza - Rioja czerwona:

D.O.Ca Rioja – kiedy myślę o winie z Hiszpanii, pierwsze co staje przed oczami, to Rioja. Nazwa-symbol, ikona hiszpańskiego winiarstwa, najbardziej znana apelacja Hiszpanii, jeden z najbardziej znanych regionów winiarskich świata. Jedna z dwóch apelacji noszących prestiżowy tytuł Denominacion de Origen Calificada. Rządzi tu Tempranillo, z 81%-owym udziałem we wszystkich nasadzeniach winogron apelacji, oraz dębowa beczka, której użycie skrupulatnie opisywane jest na etykietach, ubrane w takie słowa jak JovenCrianza czy Reserva (więcej w artykule).   

D.O.Ca Rioja leży w północnej Hiszpanii, wzdłuż rzeki Ebro, na pograniczu prowincji La Rioja i Navarra i dzieli się na 3 strefy – Rioja Alta, Rioja Alavesa i Rioja Oriental. Od 2019r stosuję się tu również klasyfikację win pod kątem miejsca pochodzenia, w której możemy wyróżnić: 

DOCa Rioja – winogrona mogą pochodzić z całej apelacji 

DOCa Rioja Vino de la Zona – winogrona pochodzą z określonej strefy (Alta, AlavesaOriental) 
DOCa Rioja Vino del Muncipio – winogrona pochodzą z pojedynczej gminy 

DOCa Rioja Vinedo Singular – winogrona pochodzą z pojedynczej, wyjątkowej parceli, a także spełniają szereg dodatkowych wymagań (odpowiedni wiek krzewów, wydajność z hektara, ręczne zbiory etc.) 

 

Jak smakuje Rioja? 

Młoda Rioja to wina świeże, soczyste, o umiarkowanym poziomie kwasowości i tanin, z wyraźną nutą wiśni i jagód. Wśród Rioj Joven (młodych) warto zwrócić uwagę na wina przechodzące dobrze znaną fanom Beaujolais macerację węglową – wina te są jeszcze bardziej owocowe, jeszcze łagodniejsze. 
 
Dojrzała Rioja, solidnie potraktowana zarówno dębową beczką, jak i czasem spędzonym w butelce, to harmonia aromatów przetworzonych owoców, wanilii, kawy, czekolady, skóry, przypraw… Ich proporcja zależy od długości starzenia i stylu producenta. Możemy tu znaleźć zarówno mocno dębowe, waniliowe Crianzy, jak i eleganckie, nowoczesne Reservy, które mimo długiego dojrzewania zachowują wyraźną owocowość, jak Reserva z winnicy Vallobera. 

Mimo, że najbardziej znane, najwybitniejsze Riojy to wina czerwone, znajdziemy tu również znakomite wina białe – głównie ze szczepu Viura, często dojrzewające w dębowych beczkach i butelkach – potrafią być to genialne wina, pełne aromatów miodu, masła i dojrzałych cytrusów. 

Ribera del Duero.


Ribera del Duero to szeroka na ponad 100km apelacja, leżąca wzdłuż rzeki Duero, na południowy zachód od Riojy. Zimy są tu surowe, a lata upalne, co nie pozostaje bez wpływu na charakter winogron Tinta del Pais. Bo jeśli Rioję nazwaliśmy „Królestwem Tempranillo”, to jak nazwać Riberę, która dopiero od kilku miesięcy dopuszcza w ogóle produkcję win białych, a Tinta del Pais (jak zwą tu Tempranillo) stanowi tu ponad 90% upraw, a czerwone wino DO Ribera del Duero musi zawierać go co najmniej 75%? 

Aż do lat 80-tych XXwRibera del Duero pozostawała w cieniu winnego świata, mimo działalności na swym terenie znakomitej bodegi, obecnie jednej z najbardziej rozpoznawalnych winnic świata - Vega Sicilia. Przełom nadszedł dopiero, gdy Alejandro Fernandez, przedsiębiorca z gminy Pesquera, rozpoczął produkcję wysokiej jakości win z lokalnej odmiany Tempranillo, a w 1982 r. przyczynił się do przyznania Riberze del Duero statusu Denominacion de Origen. 

 

Jak smakuje Ribera del Duero? 

Dzięki klimatowi regionu – surowym zimom i gorącym latom – winogrona mają grubszą skórkę od winogron np. z Riojy, więcej tanin, żywszą kwasowość, a także najlepsze egzemplarze cechują się doskonałą koncentracją owocu i ogromnym potencjałem starzenia. Winiarze hojnie często traktują je dębową beczką, choć obecnie co raz częściej nowoczesne bodegi chcą odchodzić od stereotypu „gęstej i potężnej” Ribery, wypuszczając wina bardziej finezyjne, eleganckie i owocowe, gdzie beczka jest tylko przyprawą, a nie bohaterem pierwszoplanowym. Takim winem jest Zumaya od BodegaFinca el Carpio. 

 

Katalonia 


źródło: www.winefolly.com

Katalonia w ostatnich latach to nazwa, która elektryzuje fanów wina. Gdy zaznajomią się już z gęstymi, eleganckimi, długowiecznymi Riojami i Riberami del Duero, ich oczy często zaczynają się zwracać właśnie ku północno-wschodniemu krańcowi Hiszpanii. Tutaj bowiem filozofia wina jest nieco odmienna.  

Katalonia kulturowo leży gdzieś pomiędzy Hiszpanią i Francją, i nie inaczej jest z winem. Mówi się, że ich styl bliższy jest południowej Francji niż Hiszpanii, a i struktura nasadzeń winogron za tym przemawia – Tempranillo ma tu małe znaczenie, rządzi GarnachaCarinyena, a także klasyczne odmiany francuskie – Cabernet SauvignonMerlotSyrah. Winiarze, zamiast amerykańskie, częściej wybierają beczki, a jakże! Francuskie. Nie są one z resztą tak hojnie używane, a nazewnictwa Crianza/Reserva/Gran Reserva stosuje się rzadko. 

Wybierając czerwone wino z Katalonii, warto zwrócić uwagę na dwa wyjątkowe regiony Katalonii:

Priorat i Montsant. 

Górzysty Prioratze swym wyjątkowym mikroklimatem i słynną glebą licorella, jest drugą, oprócz RiojuDenominacion de Origen Calificada w Hiszpanii. Odkryty na nowo pod koniec lat 80-tych przez grupę zapaleńców ze słynnym Rene Barbierem (twórcą słynnego Clos Mogador) na czele, odpłacił się z nawiązką odważnym winiarzom, którzy w tym, co odstraszało innych – niskim plonom ze starych krzewów posadzonych na trudnej glebie - zauważyli swoją szansę. Najlepsze wina z Prioratu są niesamowicie skoncentrowane, ale przy tym eleganckie i finezyjne, nietracące świeżości owocu, często z nutami mineralnymi. 

Montsant, położony niżej na gliniastych i wapiennych glebach, otacza go niby pierścieniem. Wina z Montsant są podobne do tych z Prioratu, zwykle nie tak skoncentrowane, ale dobrze oddające filozofię katalońskiego za rozsądniejszą cenę. 

Galicja

Galicja to region stosunkowo świeżo poznany przez światowych miłośników wina – do lat 80tych XX wieku produkowano je głównie na potrzeby lokalnej konsumpcji. A już czerwone wina galicyjskie, to prawdziwa awangarda w zasadzie po dziś dzień. Jeśli szukamy więc czerwonej Hiszpanii „inaczej”, nasze myśli kierują się właśnie do północno-zachodniego krańca kraju, a zwłaszcza do apelacji DO Ribeiro. 

Ribeiro to, wg magazynu Wine Advocate, to region o najbardziej obiecującej przyszłości ze względu na potencjał winnic i różnorodność endemicznych odmian winorośli. A tych uprawia się tu sporo – SousonBrancellaoFerrolMencia – to nie są nazwy, które spotkamy na pierwszej z brzegu butelce hiszpańskiego wina. Jeśli dodamy do tego wilgotny, atlantycki klimat, oraz średnią temperaturę najgorętszego lipca porównywalną ze średnią roczną temperaturą południa Hiszpanii, możemy spodziewać się wina zgoła innego od klasycznej hiszpańskiej Crianzy. Aby dobrze zrozumieć różnicę klimatu, terroir i charakterystyki szczepów między Ribeiro a środkową Hiszpanią, warto spróbować beczkowany 12 miesięcy kupaż lokalnych odmian winogron Abadia de Gomariz. 

Zapraszamy Was do dalszej eksploracji winnej Hiszpanii:

Cz.II. – Hiszpania biała

Cz. III. – Hiszpania musująca

 

Autor: Iwo Świerblewski

Zapytaj o produkt

Zapisz się do naszego JAKOŚCIOWEGO newslettera a otrzymasz:

30 ZŁ NA PIERWSZE ZAKUPY!!!*
CO ZYSKUJESZ?

  • *kod rabatowy w wysokości 30 zł przy zakupie win powyżej 150 zł;
  • dostęp do promocji dedykowanych tylko dla Ciebie;
  • wartościowy materiał edukacyjny na temat win, szkoleń czy naszych produktów;

X Zamknij


Wchodząc na stronę oświadczasz, że masz ukończone 18 lat.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.